Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Zatvor oštećuje organe: Top 5 važnih namirnica za prevenciju

Zatvor oštećuje organe: Top 5 važnih namirnica za prevenciju
1

Žene češće pate od zatvora. Inače, živčani završeci mozgu šalju signal da je crijevo puno. Ako ignorirate taj nagon, mozak će se ulijeniti i izazvati zatvor

VIDEO

Zatvor ili opstipacija poremećaj je učestaliji u žena, a odnosi se na rijetko obavljanje nužde uz tvrdu stolicu koju je teško i bolno izbaciti. U debelom crijevu, koje je dugo oko 1,5 metara i koje se anatomski dijeli na pet dijelova, odvija se posljednja faza probave, pri čemu se resorbiraju još neki vitamini i minerali te voda, objašnjava dr. med. Ksenija Krajina Pokupec. 

U debelom crijevu živi milijarde raznih bakterija, kvasaca i drugih mikroorganizama te oni čine takozvanu crijevnu floru. 

- Normalan i poželjan razmak od uzimanja obroka do stolice iznosi od 12 do 48 sati, eventualno do 72 sata. Dakle, ako nemate stolicu dan, dva ili tri, niste u problemu. Netko ima takav ritam cijeli život i normalno mu je da ima stolicu svaka tri dana. No više od toga nije ni dobro ni poželjno jer zatvor oštećuje sve organe u tijelu, izaziva glavobolje i migrenu, nadutost, bolove u trbuhu i leđima te nervozu - upozorava dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.

Akutni zatvor nastupit će nakon proljeva, nakon neuzimanja hrane ili neke akutne patologije. Kronični zatvor je češći, zbog loše peristaltike, lijenih crijeva, trudnoće, hemoroida, uzimanja nekih lijekova, loše prehrane, neaktivnosti i godina dugotrajnog stresa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U svakom slučaju, trebate se više kretati, piti što više tekućine, jesti hranu s vlaknima, tj. voće i povrće te otići na toalet kad ‘priroda pozove’. Živčani završeci šalju mozgu poruku da je crijevo puno i da ga treba isprazniti. Ako taj prirodni nagon zatomljujete, onda se i živčani završeci te mozak ulijene, tj. nagon za pražnjenje funkcionira sve slabije i slabije te dolazi do kroničnog zatvora - kaže liječnica. 

Fotolia

Imate li problema sa zatvorom dobro je u čašicu jogurta dodati 1 žlicu lanenog sjemena koji će svojom sluzi, a i mehaničkim bubrenjem poticati peristaltiku i pražnjenje crijeva. Jogurt, kefir i kiselo mlijeko odlični su protiv zatvora jer mliječne kiseline imaju svojstvo blagog sredstva za čišćenje. Kisele mliječne proizvode preporučuje se uzimati navečer. 

- U blage laksative ubrajamo još i med, sok jabuke i grožđa, žlicu ricinusova ulja dnevno, kamilicu, bazgu, sjemenke lana, zobene mekinje, sladić, piskavicu, bosiljak te žličicu maslinova ulja natašte - kaže Krajina Pokupec i dodaje kako se u jače laksative, odnosno purgative ubrajaju krkovina (Frangulae cortex), sena (Sennae folium) i rabarbara (Rhei radix)

Postoje i biljke koje ubrajamo u grupu karminativa (biljke bogate eteričnim uljima), a one smiruju upale, spazme i nadutost (kim, komorač, anis, korijandar). Ujedno u probavi pomažu i gorke biljke anđelika, maslačak, vodopija, lincura i pelin. 

One potiču izlučivanje probavnih sokova te bolji rad želuca i crijeva pa tako poboljšavaju i probavu. Sve ove pripravke najbolje je uzimati ujutro natašte i pola sata prije svakog obroka, a obroci trebaju biti više hladni i sirovi jer su hladna jela bolja protiv zatvora nego topla i vruća.

- Kod poticanja rada probave i sprečavanja zatvora uspješnom se pokazala i aromaterapija. Jedan od načina kojima si možete pomoći kod kuće je masaža eteričnim uljima. U smjeru kazaljke na satu masirajte trbuh uljima ružmarina, rimske kamilice i slatkog mažurana koje ste dodali u bazno ulje badema - savjetuje dr. med. Ksenija Krajina Pokupec. 

Liječnica pojašnjava kako se topli i hladni oblozi za trbuh trebaju izmjenjivati u trajanju od tri minute za vrući i jedne minute za hladni oblog. A kako biste što učinkovitije potaknuli peristaltiku crijeva, obloge izmijenite od četiri do pet puta, zaključuje liječnica.

Thinkstock

Čaj protiv zatvora

Sastojci: kamilica, bazga, lan, krkovina, komorač, sljez crni ili bijeli, korijen vodopije

Priprema: Sve pomiješati u podjednakim količinama, skuhati litru čaja i popiti kroz dan. Ako ne želite piti čaj ili to ne stignete zbog obaveza (a to je šteta jer vam čaj donosi i dovoljnu količinu tekućine), pijte mješavinu redovito u obliku kapljica, savjetuje dr. med. Krajina Pokupec.

Prepoznavanjem do lakšeg liječenja

Normalna dinamika pražnjenja crijeva može biti od 2 do 3 puta dnevno pa do 2-3 puta tjedno, ovisno od osobe do osobe. Zatvor (opstipacija) podrazumijeva odsutnost spontane stolice, dok pojam konstipacija objedinjuje pojavu tvrde, suhe i oskudne stolice, uz rijetko i istodobno otežano te nepotpuno pražnjenje crijeva, govori mag. nutr. Sandra Krstev Barać. 

Top 5 važnih namirnica za sprečavanje zatvora i konstipacije:

  • 1. Probiotici - znanstvena istraživanja pokazuju povoljan učinak probiotika u terapiji opstipacije i konstipacije. Zato je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim dijelom svakodnevne prehrane.
  • 2. Mekinje - vlakna kojima obiluju ubrzavaju prolazak sadržaja kroz crijeva. Blagotvorni učinak postiže se unosom 10 grama vlakana pšeničnih mekinja na dan, a mogu se miješati s jogurtom.
  • 3. Smokve - sadrže visok udio vlakana topivih u vodi koja povoljno djeluju na regulaciju probave. Svježe i suhe smokve imaju visok udio minerala magnezija koji je važan za normalnu peristaltiku crijeva.
  • 4. Moćne šljive - bogate su vitaminima A, C i E te mineralima, od kojih je najzastupljeniji kalij. Pomažu kod problema s opstipacijom zbog puno vlakana, kaže nutricionistica Sandra Krstev Barać. 
  • 5. Supertekućina - tekućina poput vode, mineralne vode bogate magnezijem, voćnih i povrtnih sokova te bistre juhe omekšava stolicu, olakšava je i ubrzava njezin prolazak kroz crijeva.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje