Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zavirite u tužni intimni svijet 'Zemlje čudesa' Kirsty Mitchell

Serija se bavi s Katie, čarobnim bićem koje opsjeda šumu. Ona odražava osjećaj gubitka i male trenutke sreće koje je Mitchell iskusila u svojem procesu tugovanja za majkom koja je izgubila borbu s rakom

VIDEO

Kad je britanska fotografkinja Kirsty Mitchell u zimu 2008. izgubila majku koja je umrla od raka, tadašnja modna dizajnerica bacila se na projekt koji joj je trebao pomoći da preboli veliku tugu koju je osjećala. 

Rezultat projekta je serija 'Wonderland' od 74 fotografije, bajkoviti svijet ispunjen likovima inspiriranim knjigama koje joj je majka čitala tijekom djetinjstva.

Little behind the scenes photo of me in the bog on yesterdays Wonderland shoot. Looking a bit like a mad pirate :-/ !!...

Posted by Kirsty Mitchell Photography on Thursday, July 18, 2013

- Kada izgubite nekoga, posebno zbog raka, najgore je to što ništa ne možete učiniti da čovjeku pomognete - rekla je Mitchell u telefonskom intervjuu za CNN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO O PROJEKTU 'ZEMLJA ČUDESA':

Pokretanje videa...

07:22

- Tako si izvan kontrole - ne možeš natjerati lijek da liječi, ne možeš mijenjati mišljenje liječnika, i mislim da je ono što je bilo tako tako zarazno u proizvodnji ove serije fotografija je to što sam tu imala kontrolu. Sama sam birala gdje će se fotografiranje održati, što se događa s likovima, i to je bilo katarzično oslobađanje za mene - objasnila je fotografkinja. 

Serija se bavi s Katie, čarobnim bićem koje opsjeda šumu. Ona odražava osjećaj gubitka i male trenutke sreće koje je Mitchell iskusila u svojem procesu tugovanja.

Na njezine dobre dane, Mitchell bi Katie pokrila leptirima i polegla u krevet od lavande. Tijekom tjedana kada je Mitchell bila depresivna, suočen s konačnošću smrti, njezin se avatar mogao vezati za brod koji tone, a njezine su ruke u čežnji posezale za onim čega više nema.

Cropped section from 'The Stars of Spring Will Carry You Home'. Full picture here -...

Posted by Kirsty Mitchell on Friday, April 3, 2015

- Kako je serija napredovala, počela sam shvaćati da je sve što proživljavam u stvarnom svijetu projicirano na ovim fotografijama. Prihvatila sam svoje osjećaje i dopustila im da napišu priču - objasnila je Mitchell.

Iako su prizori razrađeni, 'Zemlja čudesa' (Wonderland) je nastala na malom proračunu. Mitchell je muž pomogao stvoriti čarobne setove, jedna manekenka je pozirala, a drugi prijatelj im je pomogao šminkajući i radeći frizure modelu. Mitchell je nakon posla, često vrijeme provodila po trgovinama jeftinih materijala kako bi što bolje napravili kostime za model te prenijeli njezine osjećaje na fotografiju.

Seriju fotografija je snimila u šumi iza svoje kuće, koristeći promjenjivi krajolik - cvjetanje cvijeća ljeti, ogoljena stabla u jesen - kako bi ilustrirala različite teme.

To all my dear friends, wishing you all a truly magical Christmas tonight. I'm receiving so many excited messages and...

Posted by Kirsty Mitchell Photography on Sunday, December 25, 2016

- Cilj ova vrste prikazivanja različitih godišnjih doba na fotografijama je ilustracija putovanja kroz sve faze tuge. Ne stojite mirno, pomičete se i stvari se mijenjaju. Ako ste ikada doživjeli gubitak, ne postoji nikakav izravan način za nošenje s tugom. Nije da tuga počne, pa s vremenom da blijedi dok na kraju u potpunosti ne nestane. To tako jednostavno ne ide - objasnila je Mitchell.

'The Guidance of Stray Souls' 2013, The Wonderland Series. The leaves have finally turned their colours here in the UK,...

Posted by Kirsty Mitchell Photography on Wednesday, November 8, 2017

Mitchell je stvorila 'Wonderland' ne da izrazila svoj pogled na umjetnost, već kako bi pomogla ljudima da se nose i procesuiraju vlastite emocije, kao i da stvore dijalog o tuzi. 

Kaže da je sretna kad vidi da njezine fotografije pomažu ljudima da se nose s vlastitom boli. Prisjeća se kako su, kad je izvorno objavila knjigu slika, ljudi na potpisivanju knjiga često s njom dijelili svoja iskustva.

On this day, 8 long years ago, I stood in a lavender field just after the dawn, terrified and clutching a camera I...

Posted by Kirsty Mitchell Photography on Tuesday, July 18, 2017

Jedna 85-godišnja žena kupila je knjigu i zamolila ju da napiše posvetu njezinoj majci koja je odavno umrla. Jednom joj je mladi bračni par donio hrpu fotografija 'Zemlje čudesa' koje su sami stvorili kako bi pomogli svojoj djeci da se nose s gubitkom bake. Na fotografijama su imali stolnjake na glave i držali gomile cvijeća, sve kako bi olakšali te tužne trenutke i proživjeli svoju bol na isti način kao i Mitchell.

Putovanje završava fotografijom pod naslovom 'Dom'. Na slici, model se udaljava od kamere, prema kući na brdu. Modelu se na fotografiji ne vidi lice pa joj se ne mogu ni iščitati emocije. A zbog udaljenosti, ne može se reći čeka li ju netko ondje.

Tonight I let go of the hardest year of my life. It has been a paradox of both joy and fear that has taken me beyond the...

Posted by Kirsty Mitchell Photography on Saturday, December 31, 2016

Ta ideja o povratku kući bila je osobito važna za Mitchell. Njena majka je umrla u Francuskoj, daleko od vlastitog doma u Maidstoneu, malom gradu u jugoistočnoj Engleskoj, gdje se odselila i živjela kratko vrijeme kako bi naučila nešto o francuskoj kulturi i naučila jezik.

- U istom trenutku gubitka majke sam izgubila i svoj dom, što je stvarno teška stvar jer, bez obzira na to koliko ste stari, kada vam se nešto loše dogodi, vaš prvi instinkt je otići kući, idete vidjeti mamu ... Dakle, izgubila sam i svoj fizički i duhovni dom, moju majku - rekla je Mitchell.

'The Storyteller' - 2010 The Wonderland Series. www.kirstymitchellphotography.com I'm working around the clock on...

Posted by Kirsty Mitchell Photography on Wednesday, April 22, 2015

- I tako je završetak serijala dobio ovaj dom. Nisam htjela stvoriti veliki lažni sretan završetak jer to nije mjesto gdje sam ja u stvarnom svijetu, a to ne bi bio realan prikaz toga. Ono što sam učinila je da sam ga ostavila kao otvoreno pitanje na koje još nemam odgovor - objašnjava. 

- Na taj način serijal je možda nešto više od samog oruđa koje ljudima treba pomoći proći kroz teško razdoblje. Možda vam može pomoći da vidite završetak kao novi početak - zaključuje Mitchell.

U PAR MINUTA PRETVORILA SE U LJEPOTICU: 'Izgledaš potpuno neprepoznatljivo, kako je ovo moguće?'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru