Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zdrave namirnice koje mogu ublažiti glavobolju: Evo što bi trebali jesti za manje migrena

Zdrave namirnice koje mogu ublažiti glavobolju: Evo što bi trebali jesti za manje migrena

Trigeri migrene mogu biti i određene vrste hrane, koju tad treba izbjegavati, na primjer crno vino, kofein, neki začini, agrumi, zreli sirevi, morski plodovi ili banane

Iako još nije u potpunosti ustanovljen uzrok migrene, određeni čimbenici, tzv. otponci (trigeri) pogoduju nastanku napadaja. Stoga svaka osoba kod koje se češće javlja migrena treba ustanoviti koji su to, za nju, specifični trigeri da bi ih mogla izbjegavati, rekla nam je svojedobno neurologinja, prof. dr. sc. Vida Demarin.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Trigeri mogu biti i određene vrste hrane, koju tad treba izbjegavati, na primjer crno vino, kofein, neki začini, agrumi, zreli sirevi, morski plodovi ili banane. Glavni prehrambeni pokretači migrene su spojevi vazoamini jer uzrokuju suženje krvnih žila. Jedan od njih je tiramin, kojega ima u jogurtu, kiselome mlijeku i sirevima s plemenitom plijesni te u crnom vinu, jetricama i suhomesnatim proizvodima.

Čak i temperatura hrane može utjecati na pojavu glavobolje, odnosno najbolje je da hrana bude sobne temperature ili malo toplija. Okidači mogu biti razne dijete, preskakanje doručka, preintenzivni mirisi i jako svjetlo. Tu je i stres, kao i utjecaj hormona - dan prije mjesečnice ili u sredini ciklusa. Pušenje svakako može prouzročiti glavobolju, kao i manjak sna te fizička iscrpljenost. Svakako se pobrinite da unosite dovoljno vode. Najbolje je voditi dnevnik prehrane kako biste utvrdili "smeta" li vam nešto od namirnica.

Svaki deseti Hrvat ima problem s migrenom, akupunktura je jedna od terapija koje pomažu
Svaki deseti Hrvat ima problem s migrenom, akupunktura je jedna od terapija koje pomažu

Birajte namirnice koje sadrže određene vitamine i minerale. U takve namirnice ubraja se gotovo sve zeljasto povrće, sjemenke i orašasti plodovi, crveno meso te jaja. B vitamini igraju veliku ulogu u prevenciji i liječenju migrene: doze od 200 ili 400 miligrama riboflavina (vitamina B2) dnevno vrlo su učinkovite u smanjenju učestalosti glavobolja. Dva velika jaja sadrže 24% preporučene dnevne vrijednosti riboflavina. Top namirnice za ublažavanje migrena i glavobolja su brokula i cvjetača, kao i rukola, kupus, prokulice i cvjetača, koje mogu smanjiti utjecaj na smanjenje kroničnih glavobolja i migrena. Brokula je bogata vitaminom B6, za koji je dokazano da reducira pojavu migrene, te magnezijem.

Sve o migreni - evo što ju može aktivirati, ali i što može pomoći
Sve o migreni - evo što ju može aktivirati, ali i što može pomoći

Istraživanja upućuje na to da oni koji pate od migrena imaju niže razine magnezija pa su bademi i sjemenke koji ga sadrže vrlo korisni u suzbijanju migrena. Crveno meso bogato je CoQ10, spojevima koji se prirodno javljaju u tijelu, kao i vitaminom B2. Lubenice su pune vode te sadrže i mnogo minerala koji ublažavaju napadaje migrene. Ne preskačite obroke te jedite složene ugljikohidrate i vlakna (heljda, ječam, bulgur, zob, cijela zrna, kruh, quinoa i farro).