Kad nešto napravite sami, barem ste sigurni što jedete. Možete dodati i tamnu čokoladu jer čuva srce, a voće i žitarice nadoknaditi energiju nakon vježbanja
Zdravije od kupovnih: Recepti za domaće energetske pločice
Iako se čokolada i trening čine nespojivima, umjerene količine tamne čokolade s visokim udjelom kakaa povoljno djeluju na srce i kardiovaskularni sustav te su odličan izvor energije, kaže nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić. Ako k tome dodamo voće i žitarice, dobit ćemo energetski i nutritivno bogat zalogaj kojim možemo nadoknaditi izgubljenu energiju kod treniranja.
- Najbolji primjer takvih obroka su energetske pločice ili kuglice koje možemo bez muke i sami pripremiti doma – kaže Čosić i dodaje da vam je potrebno suho ili svježe voće, orašasti plodovi, žitarice, tamna čokolada ili čak i jogurt.
Za čokoladnu energetsku pločicu potrebna je tamna čokolada s 50 do 70 posto kakaa te orašasto i suho voće po izboru, savjetuje nutricionistica. Kombinacije odredite prema želji, da bude šaroliko.
- Čokoladu otopite na pari i žlicom stavite na papir za pečenje. Formirat će se okrugle pločice koje pospite željenim usitnjenim dodacima te ostavite da se ohladi i stvrdne prije konzumiranja. Kako biste imali dovoljno energije prije, tijekom i nakon treninga, pola sata do sat prije treninga pojedite manji ugljikohidratni obrok u kombinaciji s tekućinom, a nakon treninga, unutar 30 minuta, manji obrok bogat bjelančevinama i brzo iskoristivim ugljikohidratima – objašnjava Sanja Ćosić.
Dodaje da to može biti nešto mliječno u kombinaciji s voćem. Ugljikohidrati su najbolji izvor, kako kratkotrajne, tako i dugotrajne energije. Uz složene ugljikohidrate poput žitarica, u odličan izvor energije ubraja se voće i povrće idealno za energetske pločice.
Nutricionistica, dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat preporučuje energetske proteinske pločice jer slatkiši ne sadrže proteine, ali ni vlakna, za razliku od proteinskih pločica.
- Takve pločice ne sadrže gluten, sadrže vrlo malo šećera i zdrav su izbor masnoća. Stvaraju dugotrajan osjećaj sitosti, uglavnom su niskog do srednjeg glikemijskog indeksa, namijenjene svima - objašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Proteinska pločica od vanilije
Sastojci:
2 žlice maslaca, 1/4 šalice javorova sirupa, 1/4 šalice bademova mlijeka, 2 vrhom pune jušne žlice proteina u prahu od vanilije, šalica zobi, šalica kukuruznih pahuljica, 1/2 šalice sirovih badema, sjeckani, 1/4 šalice sjemenki suncokreta, 1/2 šalice sjeckanog đumbira, 1/4 šalice isjeckanog kokosa
Priprema:
Ugrijte dvije žlice maslaca i pomiješajte ih s ostalim sastojcima. Pecite 20 minuta na 200°C i po želji pospite ostatkom đumbira ili kokosa, kaže Marić Bulat.
Zalogaj od zobi i banana
Sastojci:
40 grama sušenih banana, 70 g proteina sirutke s okusom banane, 30 grama zobi, 25 grama maslaca od kikirikija, 20-30 ml bademova mlijeka
Priprema:
Tamnu čokoladu rastopite na pari. Sušene banane usitnite pa spojite s ostalim sastojcima. Smjesu potom formirajte u pločice i zalijte otopljenom tamnom čokoladom. Ostavite preko noći u hladnjaku, savjetuje dipl. ing. Sandra Marić Bulat.
Kuglice s datuljama
Sastojci:
Šalica zobenih pahuljica, šalica badema, 2 žličice praha cimeta, 9 datulja, 1/4 šalice + 1 žlica vode
Priprema:
U blenderu izmiksajte bademe i zobene pahuljice. Zatim dodajte ostatak sastojaka i miksajte dok ne dobijete finu smjesu. Smjesu odvajajte žlicom i između dlanova formirajte kuglice željene veličine. Čuvajte ih u hladnjaku prije konzumiranja, objašnjava Ćosić.