Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Zelena idila u Taborišću mami na uživanje u društvu životinja

Obitelj Tišinić iz Taborišta pokraj Petrinje obnovila je prastaru kuću u turistički biser usred zelenog "mora" šuma i livada. U idili daleko od gradske vreve vrijeme je stalo

Željko Hladika/24sata
Foto: Željko Hladika/24sata
7 komentara

Pogodite koja je od ovih životinja najveći proždrljivac: dikobraz Dikan, puh Jura, veliki pas tornjak Linda, rakun Pepa, ljama Milka ili jelen Roko? Bi li se itko kladio - na jelena? Roko je nevjerojatan. Jede i pije sve čega se domogne. Čim se počne postavljati stol, Roko kao da je hipnotiziran. Približava se korak po korak, oblizujući se. Dovoljan je samo trenutak nepažnje da Roko spremno iskoristi prigodu i ravno iz tanjura smaže netom pečenu savijaču! 

Jelen neobičnih sklonosti jedna je od stotinjak životinja na seoskom imanju Korablja Tišinić u Taborištu pokraj Petrinje. Među raznim vrstama u rasponu od obične mačke do egzotična pauna, zatekli smo dječji vrtić s kozlićem, ždrebetom patuljastoga konja i mladuncem patuljastoga klokana koji proviruje iz majčina tobolca. 

Moja obitelj naporno radi, slobodnog vremena je malo, no zadovoljni smo. Ovo mi je terapija  za dušu. 

Roko ima svoju “ekipu“ od četrdesetak jelena koji se slobodno kreću šumovitim imanjem čiju idiličnu sliku upotpunjuje starinska drvena kuća - prostrana katnica koja se zbog sličnosti s lađom naziva korabljom.  

- Imanje uređujem zajedno s obitelji već četrnaest godina. Uopće nisam namjeravao baviti se agroturizmom. Po zanimanju sam autolimar, a uzgajanje životinja u početku mi je bilo hobi i psihoterapija. Ranjen sam u Domovinskom ratu, a naša obiteljska kuća, kao i ostale u selu, bila je spaljena. Nakon rata bio sam u depresiji, a pojavili su se i brojne druge zdravstvene tegobe. Oporavio sam se zahvaljujući prirodi - ispričao nam je vlasnik imanja Božidar Tišinić. 

Zemljište od šest hektara godinama je strpljivo “zaokruživao“ otkupljujući dio po dio od čak 14 vlasnika, a i za kuću se, kaže, postupno “zagrijao“. 

- Prije osam godina kum mi je rekao da je obližnjem selu Maloj Gorici našao starinsku drvenu kuću koja bi se odlično uklopila u moje imanje. Otišao sam je pogledati i odmah odustao jer bila je golema, jako oštećena i zapuštena. Stajala je tako i sljedeće dvije godine, nitko je nije želio kupiti, a ja sam je obilazio i polako se ‘zagrijavao’ za ideju da je obnovim i preselim na svoje imanje. Potražio sam savjet Davora Salopeka, poznatoga arhitekta koji živi u Petrinji, a stručnjak je za stare drvene kuće. Autor je knjige ‘Hrvatska korablja’, a na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu predavao je tradicijsku arhitekturu. 

Čim je vidio kuću, rekao je da je kupim te da će mi pomoći da je obnovim iako za to nisam imao novca. Sudjelovao je u cijelom projektu, osmislio svaki detalj, a da nije tražio ni kune - jednostavno je želio spasiti kuću. Bez njega ne bih uspio, ni bez prijatelja s kojima sam rastavio i premjestio kuću koju uređujemo već pet godina. Mnogo su nam pomogli državni poticaji i krediti, a koliko je tek truda uložila moja obitelj - ističe Božidar. Njegova supruga Zarina uvijek ima pune ruke posla: uzgaja povrće, priprema hranu za goste... Najveću strku u kuhinji imala je, kaže, zbog uzbuđenja kad je kod njih ručao predsjednik Ivo Josipović. 

- Svi obožavaju maminu domaću hranu i medenu rakiju - kaže stariji sin Alen koji je završio škole za voditelja seoskog domaćinstva s europskim certifikatom, konobara te veterinarskog tehničara, što mu pomaže u brizi o životinjama. Kći Adela vodi “logistiku” u obiteljskoj kući Tišinićevih, a mlađi sin Bartol pomaže u hranjenju životinja.

- Kod nas se od hrane baš ništa ne baca, nemamo ni otpadaka iz kuhinje. Životinje sve recikliraju - smiju se Tišinići. 

Umiljato krdo jelena

Poseban ugođaj Korablji Tišinić daje krdo umiljatih jelena koji se slobodno kreću imanjem. Jeleni su i marljivi čistači koji pasu travu i ‘održavaju’ šumu.  

Egzotični došljaci

Ženka patuljastog klokana skakuće s mladuncem u tobolcu, a nedavno je na imanje stigla ljama koja se odlično uklopila u životinjsko carstvo Tišinićevih. 

Dikan iz Božina raja

Božidar je u šumi, nazvanoj Božin raj, uredio šetnicu koja vodi do dikobraza Dikana. Božo bi volio produžiti šetnicu, povećati imanje, organizirati safari... 

"Ušminkana" drvena ljepotica stara je najmanje 400 godina

Procjenjuje se da je ‘korablja’ prije 400 godina bila sastavljena od dijelova više kuća. Na jednoj gredi urezan je broj 1095, a poznato je da se tako označavala godina gradnje. To bi moglo značiti da je greda starija od 900 godina! 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message