Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Zeleni Oscar' Europe dodijeljen projektu spašavanja kornjača

'Zeleni Oscar' Europe dodijeljen projektu spašavanja kornjača

Riječ je o projektu kojim je smanjen broj morskih kornjača uhvaćenih u ribarske mreže u Italiji i potaknuo je više od tisuću lokalnih ribara da koriste kružne udice umjesto tradicionalnih oštrijih

VIDEO

Projekt spašavanja kornjača iz talijanskih ribarskih mreža dobitnik je 'nagrade publike', najvažnijeg priznanja na dodjeli nagrade LIFE, europskih 'zelenih Oscara'.

POGLEDAJTE VIDEO: Spašavanje morske kornjače

Pokretanje videa...

00:47

Nagrade LIFE na europskom su zelenom tjednu dodijeljene su u četiri standardne kategorije - priroda, okoliš, klima i nagrada građana - i jednoj izvanrednoj, s obzirom na pandemijsku godinu i sve okolnosti koje su snašle Europsku uniju i svijet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nagrada građana, po mnogima najvažnija priznanje, otišla je u ruke talijanskog projekta Tartalife.

Riječ je o projektu kojim je smanjen broj morskih kornjača uhvaćenih u ribarske mreže duž 15 talijanskih obalnih područja i potaknuo je više od tisuću lokalnih ribara da koriste kružne udice umjesto tradicionalnih oštrijih.

Zelene morske kornjače

To je smanjilo broj ulova morskih kornjača i do 40%, a tim je također koristio ultraljubičasto-LED svjetiljke kao sredstvo za odvraćanje, sklopive posude za ribu koje zamjenjuju mreže i posebne uređaje za uklanjanje kornjača kako bi spriječili njihovo slučajno hvatanje. 

Pokrenuli su i certifikat kvalitete 'Turtle Safe' za ribarska plovila te kroz svoje programe educirali gotovo milijun turista pojačavajući svijest o izazovima s kojima se suočavaju morske kornjače.

Dobitnik nagrade u kategoriji 'priroda' slovački je projekt 'Life Energy', usmjeren na zaštitu deset prioritetnih vrsta ptica, koji koordinira nevladina organizacija Raptor Protection iz Slovačke.

Projekt Life Energy prvi je projekt sa sustavnim pristupom rješavanju problema sudara ptica na dalekovodima kroz izradu prikladnih metoda za prepoznavanje i uklanjanje rizika. Cilj projekta je također stvoriti bolje uvjete hranjenja i uzgoja za rehabilitaciju životinja ozlijeđenih u sudaru s preprekama.

Španjolski projekt 'Life Reusing Posidonia' pobjednik je u kategoriji 'okoliš'.

Onečišćenje zraka na zapadnom Balkanu ugrožava cijelu Europu
Onečišćenje zraka na zapadnom Balkanu ugrožava cijelu Europu

S obzirom na to da tradicionalni građevinski materijali poput betona, vatrostalne opeke i petrokemijske izolacije proizvode puno emisija stakleničkih plinova, tim koji stoji iza tog projekta zauzeo je prirodan pristup gradnji.

Tako su sušenu morsku travu Posidonia oceanica koristili su kao učinkovitu i jeftinu toplinsku izolaciju u 14 socijalnih stambenih jedinica za siromašne i osobe u nepovoljnom položaju na balearskom otoku Formentera.

Ovaj lokalni, tradicionalni i ekološki prihvatljiv način gradnje smanjio je emisije za 60%, smanjio potrošnju energije za 75%, a vode za dodatnih 60%.

U kategoriji 'klima' pobjednik je francuski projekt 'Life Foreccast'. 

Projekt FORECCAsT odvija se u regionalnom parku prirode Haut-Languedoc, koji se nalazi u jedinstvenom području okupljališta za tri klime u kojima su promjene u okolišu i klimi prilično nagle, gdje šuma zauzima 67% teritorija.

Pomogao je upraviteljima šuma u francuskom regionalnom parku prirode Haut-Languedoc uspostaviti strategije prilagodbe klimatskim promjenama, a izradili su i mobilnu aplikaciju kako bi šumarima pomogli u procjeni i upravljanju rizicima za njihovo zemljište. 

Zabrana plastičnih vrećica: Aktivisti slave, a poduzetnici se pitaju što će biti s 800 radnika
Zabrana plastičnih vrećica: Aktivisti slave, a poduzetnici se pitaju što će biti s 800 radnika

S obzirom na okolnosti koje su snašle svijet u protekloj godini, a zbog koje su upravo mladi bili jedni od najugroženijih skupina, po prvi puta je dodijeljena i nagrada u specijalnoj kategoriji, 'Life4Youth', a pobjednika je talijanski projekt 'Life Choo-na'. 

On uključuje više od 300 mladih volontera iz Europskog zbora solidarnosti (ESC) koji su odlazili u terenske misije od kolovoza 2017. do kolovoza 2019.

Cilj im je bio zbrinuti 11 vrsta ptica poput rode i zlatnog orla, a radili su sa znanstvenicima, profesionalcima i drugim stručnjacima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje