Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Želite li odgovor na njega, mail završite s ‘Unaprijed zahvalan’

Poruke sa završetkom “Unaprijed zahvalan” dobile su 65,7 posto odgovora. Na poruke koje na kraju imaju “Lijep pozdrav” odgovoreno je u 53,9 posto slučajeva...

Dreamstime
Foto: Dreamstime
6 komentara

Završetak e-mail poruke utječe na to hoće li vam čovjek kojem pišete odgovoriti, pokazala je analiza Boomeranga, aplikacije za e-mailove. Najbolji način za završetak e-maila je zahvalnost, a najučinkovitiji završni izraz je: “Unaprijed zahvalan”, pokazuje analiza. 

Za potrebe studije, u Boomerangu su pregledali završetke više od 350.000 e-mailova u kojima su ljudi tražili pomoć ili savjet, nadajući se odgovoru. Izdvojili su osam završnica koje su se pojavile više od 1000 puta i izračunali postotak odgovaranja na e-mailove sa svakim od tih završetaka.  

PRIPAZITE NA OVO... 7 načina kako izbjeći prehladu na poslu u sezoni viroza i upala

Poruke sa završetkom “Unaprijed zahvalan” dobile su 65,7 posto odgovora. Na poruke koje na kraju imaju “Lijep pozdrav” odgovoreno je u 53,9 posto slučajeva, a na one koje završavaju sa “Sve najbolje” u 51,2 posto slučajeva. U prosjeku je odgovoreno na 47,5 posto, pokazala je analiza Boomeranga, u kojoj je citirano i istraživanje iz 2010. objavljeno u časopisu Journal of Personality and Social Psychology.

Foto: Eric Bailey

Njime je utvrđeno da je dvostruko vjerojatnije da ćete dobiti odgovor na elektroničku poštu kojom tražite povratne informacije ako u poruku uključite izraz zahvalnosti. A Will Schwalbe, stručnjak za poslovnu komunikologiju i bonton, smatra da je “Sve najbolje” najprikladniji pozdrav kojim možete završiti poruku. 

- Izrazi kojima želite nekom dobro kao što su ‘Sve najbolje’ i ‘Svako dobro’ među najsigurnijim su mogućim izborima za završetak poruke jer nisu štetni, a gotovo su univerzalno prikladni. U redu je napisati ‘Hvala’ ako izražavate zahvalnost za uslugu koju vam je netko napravio, no loše ako predstavlja naredbu prerušenu u preuranjenu zahvalnost kojom želite obavezati nekog da vam odgovori - objašnjava Schwalbe. 

SUPER TRIKOVI Evo kako izbjeći da vas netko 'udavi' pričanjem dok putujete

No slanje e-maila bez pozdrava smatra se nepristojnim i ne preporučuje se u poslovnom svijetu. Pozdrav treba biti u skladu s tonom cijele poruke. Za neutralan formalni završetak jednostavno napišite “S poštovanjem”. I izraz “Pozdrav” daje poruci profesionalan, neutralan ton, no želite li da zvuči toplije, napišite “lijep” ili “srdačan pozdrav”. Nakon pozdrava, ne zaboravite se potpisati punim imenom i prezimenom. 

Izrazi za kraj:

  • Poruke koje završavaju s “Hvala vam” dobivaju 57,9 posto odgovora.
  • Na poruke s izrazom “Živjeli” odgovara se u 54,4 posto slučajeva.
  • Na “Srdačan pozdrav” odgovara se u 52,9 posto slučajeva.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message