Lifestyle

Komentari 30

Žene bi za stalnog partnera radije oženjenog ili zauzetog

Žene bi za stalnog partnera radije oženjenog ili zauzetog

Slobodnim ženama privlačniji će biti zauzeti muškarci, zbog mišljenja da ga je druga žena odabrala jer "vrijedi". Udanima su poželjniji slobodni, otkriva istraživanje

Zauzet muškarac ima veći ugled i privlačniji je slobodnim ženama, pokazale su studije. Žene se uvelike oslanjaju na mišljenje drugih žena, pa od njih i primaju informacije koliko je muškarac kvalitetan partner. Ukoliko je on dobar suprug drugoj ženi, tada bi bio i meni, mišljenje je koje se javlja u promatranju zauzetih. Također, bračni status govori i o muškarčevoj spremnosti na obavezu. Stručnjaci to nazivaju fenomenom privlačnosti zauzetih muškaraca.

Istražujući spolnu privlačnost, psiholog Anthony Little je zaključio kako žene muškarca doživljavaju privlačnijim čim ga vide u društvu druge žene. U studiji su ispitanim ženama pokazivali slike muškaraca. Za neke od njih su rekli da su zauzeti, a za druge da su slobodni. Žene su znatno veći interes pokazale kada su čule da je muškarac zauzet, što govori u prilog fenomenu. No, kad je riječ o udanim ženama, zanimanje je upravo suprotno. Istraživanje je pokazalo kako će ih više privlačiti muškarci koji su slobodni.

Fenomen zavođenja zauzetih muškaraca mogao bi objasniti zašto je jedna od najpoželjnijih žena našega doba, Angelina Jolie, odabrala upravo oženjenog muškarca. U doba kad je upoznala Brada Pitta, on je bio oženjen za Jeniffer Aniston.

Zavesti tuđeg partnera radi kratkotrajne afere pokušalo je 62 posto muškaraca i 40 posto žena, a pred tim pokušajima je pokleknulo 47 posto muškaraca i 32 posto žena, pokazale su prijašnje studije. Zavođenje tuđih partnera ne poznaje geografske granice niti jezike. Rasprostranjeno je u svim zemljama, no nešto je rjeđe jedino u Istočnoj Aziji. Evolucijski psiholozi tvrde da su žene, jednako kao i muškarci, sklone prevari i promiskuitetu s vremena na vrijeme. No kod žena se ono češće zbiva u vrijeme ovulacije. Jednako tako, uočili su i da su brojni brakovi sklopljeni upravo na temelju "krađe" tuđeg partnera. 

Muškarci žele slobodne žene

Studija slične teme proučavala je kako status žene utječe na njenu poželjnost kod jačeg spola. Tako muškarce više privlače žene koje se nalaze u društvu s drugim ženama, a ne muškarcima. Također će biti znatno privlačnije ako stoje pored manje privlačne prijateljice, ili su uređenije nego ona. 

Najčitaniji članci