Lifestyle

Komentari 188

Žene su priznale: Kakav tip muškarca im se najviše sviđa?

Žene su priznale: Kakav tip muškarca im se najviše sviđa?

Istraživači smatraju da ovakav tip muškarca u podsvijesti žena stvara sliku jakog i društveno dominantnog muškarca te da gusta brada na licu samo pojačava taj dojam

To su muškarci s bradom, snažnih crta lica, čvrste vilice i širokih jagodica. Istraživačima sa Sveučilišta u Queenslandu u Australiji gotovo tisuću žena otkrilo je kakav muškarac im je najprivlačniji. 

Muškarci izražajnih crta lica i guste brade ženama se čine fizički i društveno dominantnijima, i najviše njih ocijenilo je upravo takve tipove kao najprivlačnije.

POGLEDAJTE VIDEO o dobrim stranama brade:

Žene koje preferiraju čisto lice bez brade, zapravo i inače imaju averziju prema bakterijama, parazitima i nečistoći, a dlake na licu čine im se kao nečiste. Naime, pokazivali su svim ženama i fotografije raznih buba i parazita pa povezali iskazani strah ili gađenje sa izborom izgleda muškarca.

Također, ispitivali su ih i o stavovima prema nemoralu, prevari, seksu itd. Ispostavilo se da žene koje preferiraju muževne bradate muškarce, ne toleriraju nemoralno ponašanje. To se, smatraju istraživači, može pripisati njihovoj sklonosti tradicionalnim obiteljskim vrijednostima i pogledima na odnose muškaraca i žena te ulogu koju muškarac ima u obitelji.

U istraživanju je sudjelovalo točno 919 žena u dobi od 18 do 70 godina, a svaka je pregledavala 30 slika od tri različita muškarca. Lice svakog od njih fotografirano je s punom bradom ili posve obrijano te kasnije dorađeno kako bi bilo pomalo feminizirano ili muževno. Svako lice su ocjenjivale sa ocjenama od 0 do 100.

Većina žena muškarca smatra muževnim ukoliko ima izbočenu kost gdje su obrve, široke kosti obraza, čvrstu i jaku vilicu te duboko postavljene uske oči. Kada se na to doda puna brada - to je tip koji su proglasile najidealnijim i za dužu , ali i kraću vezu.

Istraživači smatraju da ovakav tip muškarca u podsvijesti žena stvara sliku jakog i društveno dominantnog muškarca te da brada na licu samo pojačava taj dojam.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Royal Society Open Science, prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci