Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

'Žene su u srednjem vijeku bile pismenije nego što se mislilo'

Otkriće poludragog kamena na zubima tisuću godina starog ženskog kostura dokazuje da su žene bile mnogo uključenije u izradu srednjovjekovnih rukopisa nego što se vjerovalo

5 komentara

Tragovi lapisa lazulija, koji se u srednjem vijeku koristio kao plavi pigment za slikanje, otkriveni su na zubnim naslagama žene pokopane između 1000. i 1200. godine, kaže se u studiji njemačkog Instituta Maxa Plancka i britanskog sveučilišta u Yorku. Kostur je iskopan na groblju povezanom sa samostanom u Dalheimu u zapadnoj Njemačkoj. 

Medieval woman’s art career revealed by blue stains on teeth About 1,000 years ago, a woman in Germany died and was...

Objavljuje Tardos TimesPetak, 11. siječnja 2019.

Znanstvenici tvrde da to proturječi uvriježenom mišljenju da žene u srednjem vijeku nisu imale gotovo nikakvu ulogu u 'proizvodnji' literature, koja se tada uglavnom odvijala u religijskim institucijama. 

Povjesničarka Christina Warinner s Instituta Maxa Plancka tvrdi da ovo otkriće kao nijedno prije pokazuje da su žene u to doba bile obrazovanije i pismenije nego što se mislilo. 

Illuminating women’s role in the creation of medieval manuscripts - New publication in Science Advances including...

Objavljuje Max Planck Institute for the Science of Human HistorySrijeda, 9. siječnja 2019.

- Uzbuđena sam što naša studija pokazuje da pomoću arheologije možemo otkriti neke izgubljene informacije o ulozi žena u povijesti - kazala je Warinner. 

Znanstvenici koji su proučavali kostur zaključili su da je žena, kojoj je bilo između 45 i 60 godina u trenutku smrti, bila slikarica koja je često lickala vrh kista dok je slikala. Smatra se da je bila dio skupine od 14 žena koje su živjele u samostanu i vjerojatno su bile pripadnice bogatije, obrazovanije klase. 

OČI SU SREDIŠNJA TOČKA Super trikovi: Kako šminkom postići 10 godina mlađi izgled

- Ovdje imamo izravan dokaz da je žena slikala i to koristeći se vrlo rijetkim i skupim pigmentom. To me navodi na pitanje koliko bismo još umjetnica mogli pronaći po grobljima - samo kad bismo ih potražili - kazala je Warinner. 

KAD SMO IM BLIZU TREBAMO IH SE BOJATI? Ovo su jezivi horoskopski znakovi koji skrivaju svoje pravo lice od drugih

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message