Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Žene zahtjevaju zaštitni faktor, prirodno, kreme protiv starenja

Žene zahtjevaju zaštitni faktor, prirodno, kreme protiv starenja

Iako živimo u doba napredne tehnologije, svijet je opsjednut prirodnim sastojcima i formulama, ekološkom proizvodnjom i porijeklom sirovine. Kako smo se vratili na početak? 'Prošećimo' 21. stoljećem

VIDEO

Dvadeseto stoljeće uvodi mega promjene na području ljepote – povezano je to ne samo s novim tehnologijama, već i načinom života žene. Nakon Prvog svjetskog rata započinje ludo doba jazz glazbe, plesa, zabava, izlazaka i skraćivanja haljina i kose. Uz sve to, žene konačno svakodnevno, slobodne i sigurnije u sebe, ponosno nose rumene usne – izmišljotinu gospodina Guerlaina s kraja 19. stoljeća.

Ruž, maskara i tanašne obrve - look dvadesetih

Uz izum Mauricea Levyja, metalnu tubicu za ruž, oko 1915. ovaj kozmetički hit osvaja svijet. Uočljive su i iscrtane obrve koje su činile tek delikatnu, oblu liniju, tik ispod odrezanih šiški. Look se u vrijeme jazza u potpunosti mijenja, a s njime i scena kozmetike.

Maskara se pojavljuje 1913., kad kemičar i parfumer Eugène Rimmel donosi prvu ne-otrovnu boju za trepavice.

Uz spomenutu gospodu, jedan od najjačih inovatora svijeta ljepote je – Max Factor. Taj vizažist osmislio je puder, sjajilo i niz ostalih beauty igračaka za svijet filma prije nešto više od stotinjak godina te ostao zapisan u povijesti šminke kao jedan od najvećih vizionara.

Razvija se i scena hidratizirajućih krema, žene su se njegovale sve više i otvorenije, a robne kuće i ljekarne povećavaju svoj kozmetički asortiman.

Zaboravi blijedu put, hit je preplanulost

Pojavljuje se i potreba za kremama sa zaštitnim faktorom, upravo radi češćeg boravka na suncu. Naime, generacija dvadesetih ruši pravila blijedog tena, za njih je preplanula put dio ljepote i slobode, trend koji je uvela slavna dizajnerica Coco Chanel.

Prvi sintetički zaštitni faktor u kremi predstavio je 1936. godine L'Oreal, odnosno njegov osnivač, francuski kemičar Eugène Schueller. Formulu je unaprijedio Coppertone i plasirao na tržište početkom pedesetih.

Paralelno s kremama sa zaštitnim faktorima raste i drugo ogromno tržište kozmetologije – anti-age scena. Prva krema protiv starenja kože, obogaćena hormonima, pojavljuje se već u tridesetima u SAD-u. U pedesetima je popularan bio serum protiv bora, obogaćen životinjskim proteinima.

Anti-age scena mijenja se dolaskom retinola

Retinol stiže na scenu tek u devedesetima, kao jedan od najjačih anti-age sastojaka. U međuvremenu scena make-up proizvoda doživljava snažan uzlet - žene u pedesetima svakodnevno nose ruž, u osamdesetima imaju čitav look, pojačan snažno pigmentiranim sjenilima, rumenilima... Moderna kozmetika osvaja svijet. Uz to, žena nosi kremu sa zaštitnim faktorom i njeguje se hidratantnim formulama te pravi razliku između dnevne i večernje njege.

S vremenom se pojavljuje i termin kućnog wellnessa, koji obuhvaća uživanje u ritualima i vikend uljepšavanje, radi užitka, opuštanja, ali i ljepote. Tu su, naravno, i eterična ulja, ali i razne piling i kremaste teksture pojačane prirodnim mirisima.

Paralelno, njega lica se sve više pretvara luksuzni ritual s više proizvoda, stoga čistači, tonici, serumi i ostale inovativne formule postaju obavezan sastojak kupaonskih ormarića moderne žene. Ljekarne predstavljaju dermokozmetiku, danas je to čitavo područje koje obuhvaća formule za osjetljivu kožu. Među njima su svakako kreme sa sastojcima koji smanjuju vidljivost bora, sastojci za ujednačen ten i blistavu kožu. Time smo, naime, opsjednuti već neko vrijeme.

Nakon prošloga stoljeća koje je vidjelo najveći boom svijeta kozmetike, ovo se stoljeće okreće ka prirodnoj kozmetici. Prije desetak godina jača eko pokret na svim područjima života, jedno od njih je i ono kozmetičko. Sve više tražene su formule čiji sastojci imaju prirodno porijeklo i eko certifikate, a skupa s time u modu ulazi lagani, gotovo nevidljivi make-up.

Vraćamo se na početak... prirodnoj kozmetici.smoto

No što je to prirodna kozmetika, što to točno znači? Odgovor zna Ivana Trut iz "Male od lavande", čije prirodne proizvode obožavaju žene diljem Hrvatske, ali i izvan granica...

- Prirodna kozmetika u današnjem smislu riječi podrazumijeva, osim onog trivijalnog dijela - popisa propisanih dozvoljenih sastojaka koje prirodna kozmetika smije sadržavati, drugi dio koji se odnosi na svakog proizvođača posebno. To su odabir dobavljača, kvalitete sirovina i finalne recepture koje moraju biti pažljivo razrađene, kako bi proizvod imao svoju funkciju, a istovremeno i pristojan rok trajanja – ističe Ivana. 

Kako to izgleda u stvarnosti? - Ne forsiramo rokove trajanja nauštrb kvalitete proizvoda, zato i radimo proizvode tek po narudžbi kupaca za web ili za lance trgovina. Koristimo minimalno konzervansa koji proizvodu omogućavaju da traje maksimalno jednu godinu, mislim da duže od toga prirodni sastojci ne moraju izdržati. Nastojimo kupovati sirovine od domaćih proizvođača, jer je naše podneblje itekako povoljno za uzgoj na kvalitetan način. Sami radimo sve sastojke, ne kupujemo gotove baze jer želimo držati pod kontrolom proces proizvodnje od samog početka do kraja – priča Ivana.

Zbog ograničenog broja sastojaka koji se smiju koristiti u prirodnim proizvodima, smatra da su na dobitku jer čiste i ljekovite sirovine imaju prostora da dođu do izražaja i naprave ponekad pravo malo čudo čak i u liječenju raznih kožnih oboljenja te svakodnevnoj njezi kože.

Prelaskom na prirodne kreme, koža može pokazati reakcije

A što kad se pojavi reakcija na prirodnu kozmetiku? Prelazak na prirodne formule nerijetko zna izazvati crvenila na koži koja je do tada bila njegovana komercijalnim proizvodima, gdje nije vođena briga o sastavu... To je normalno, ističe Ivana, koža će se naprosto naviknuti na sastojke koji su prirodni i vratiti u bolje stanje.

Bila prirodna ili ne, današnja je kozmetika rezultat niza istraživanja, dugogodišnjih isprobavanja i ulaganja, a povratak prirodi itekako je dobar trend. No uglavnom nekako balansiramo između prirodne i one sintetičke, jer promjena je spora.

Važno je sjetiti se da su osim onog što stavljamo na sebe, važni i prehrana i konzumiranje vode – sve se to vidi na našem licu. Koje god kreme koristili, sjetimo se jednog od najvažnijih pravila njege: hidratacija je na prvom mjestu! Na drugom je, kako dobro predlaže Baz Luhrmann, zaštitni faktor

Varaju i jako dobro skrivaju svoje afere: Ovi horoskopski znakovi ne znaju što je vjernost u vezi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku