Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Žgaravica se ne vraća uz plan prehrane G.E.R.B.

Manji obroci, pravi začini te izbjegavanje agruma, nikotina i čokolade reguliraju probavu i smanjuju vraćanje želučane kiseline u nadraženi jednjak

Fotolia
Foto: Fotolia

Mučne želučane smetnje sve su učestaliji problem suvremenog društva, ističu stručnjaci. Jedna od češćih smetnji je gastroezofageagalna refluksna bolest ili G.E.R.B. Najčešći je simptom te bolesti žgaravica, a uzrokuje ju želučana kiselina, koja se, zbog oslabljenog rada kružnog mišića jednjaka - donjeg ezofagusnog sfinktera, penje natrag u jednjak. Umjesto da sprečava povratak kiseline u jednjak, oslabljeni ih mišić propušta, što izaziva iritaciju. Kako bi se smanjili simptomi te se bolest uspješno kontrolirala, na medicinskim je istraživanjima utemeljen prikladan način prehrane, tzv. dijeta G.E.R.B. Prvenstveno se preporučuje izbjegavanje velikih obroka koji povećavaju pritisak na želudac i izazivaju refluks. Umjesto toga poželjno je jesti manje glavne obroke te barem dva međuobroka. Da se hrana ne bi vraćala u jednjak dok ležite u vodoravnom položaju, trebalo bi izbjegavati večeru najmanje tri sata prije odlaska na spavanje. Plan prehrane isključuje masnoće, agrume (i voće i sokove), kofeinska i gazirana pića te kavu (s kofeinom i bez njega). Čokolada sadrži metilksantin koji može opustiti sfinkter, pa bi je također trebalo izbjegavati. Sfinkteru i kratkoročno i dugoročno šteti i nikotin, pa je pušenje svakako na popisu nepoželjnih aktivnosti.
Nutricionistički dobro planirani program prehrane G.E.R.B. prikladan je za svakog, uz savjetovanje s liječnikom.

RIJEČ STRUČNJAKA:
Sandra Marić Bulat, dipl. nutricionistkinja
Kod te izbalansirane prehrane vrlo je važan način pripreme hrane te odabir namirnica koje djeluju umirujuće te ne stvaraju nadutost i žgaravicu. Budući da je vrlo važno regulirati probavu, preporučujem začine koji to pomažu (primjerice, ružmarin, kadulju, komorač, kopar, estragon i metvicu) te unos vlakana iz kuhanog povrća, voća i namirnica od integralnog brašna. Slatkiši, čaj od paprene metvice, kakao, kava, agrumi i sok od naranče podižu želučanu kiselinu. Zašećereni napici, alkohol, čokolada, masna i pržena jela također pojačavaju učestalost žgaravice.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message