Obavijesti

Lifestyle

Komentari 34

Zimske delicije nezamislive su bez ukusnog kiselog kupusa

Zimske delicije nezamislive su bez ukusnog kiselog kupusa
4

Za slab je ugled vrlo vrijedne namirnice ponajprije "kriva" činjenica da je uvijek bila lako dostupna i jeftina, a stari su narodi znali da je izvor zdravlja, snage i užitka

VIDEO

Bez njega ne bi bilo Kineskog zida, otkrića mnogih udaljenih zemalja i naroda ni lijeka za dijabetes, giht i upale, a uza sve to mnogi bi gladovali još i više. Sve je to bilo moguće zahvaljujući jednoj staroj zanemarenoj namirnici - kiselom kupusu ili zelju, kako ga već zovu u kojem kraju. Kineski radnici koji su podizali glasoviti zid jeli su rižu i kiselo zelje, James Cook se na svojim putovanjima svjetskim morima njime borio protiv skorbuta, a Grci i Rimljani koristili su ga kao lijek. 

Sve je to dovoljno da toj kiseloj zimskoj hrani priskrbi slavu među namirnicama, ali nije bilo tako. Za slab je ugled te vrlo vrijedne namirnice ponajprije “kriva” činjenica da je uvijek bila lako dostupna i jeftina, odnosno hrana siromaha. Osim obilja vitamina C i A, zelje sadrži mliječne kiseline i bakterije koje djeluju kao probiotik i pogoduju mikroflori želuca i crijeva, a zbog male kalorijske vrijednosti idealno je pri dijetama. Oni koji  koriste kiseli kupus samo pri pripremanju sarme ili zelja s grahom nanose toj namirnici veliku nepravdu jer se može uklopiti u zimski jelovnik gotovo na svakodnevnoj bazi. Kiseli kupus nastaje fermentacijom. 

Za pripremanje je potreban samo kupus i sol i malo strpljenja dok priroda odradi svoje. Kiselost iz kupusa upit će dio masnoće iz masnijeg mesa pa se često priprema kao prilog uz kotlete, krvavice ili pečenu patku. Najhranjiviji i najzdraviji je sirov kupus pa ako želite zdravlje, najbolje je da ga često jedete u salatama. Iako ga mnogi najviše vole samo s češnjakom i maslinovim uljem kao prilog uz mesno jelo, može biti i samostalan obrok. Probajte nešto novo: dodajte kupusu naribanu jabuku,  malo sušenih grožđica i začinite žlicom jabučnog octa, malo ulja i soli. A kad vam dosadi taj okus, kupusu uz dvije kiselkaste jabuke dodajte i dvije naribane mrkve, šaku matovilca te sve začinite vlascem, uljem, octom te solju i paprom. 

U Njemačkoj je tradicionalni prilog uz sveprisutne kobasice svih vrsta pirjani kupus koji se tijekom pirjanja podlijeva vinom. Onima koji žele iskušati nešto drukčije na raspolaganju je niz recepata za složence s kiselim kupusom i krumpirom. Složite red ploškica krumpira, red kiselog kupusa pomiješanog s pirjanim mesom, prelijte vrhnjem i stavite zapeći u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva 30 minuta i uživajte u okusima koji će i najhladniju zimu učiniti toplijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krumpir punjen kiselim kupusom  

Sastojci: 8 krumpira, 250 g kiselog kupusa, 1 luk, 2 češnja češnjaka, 2-3 žlice kiselog vrhnja, sol, papar, pola vezice peršina, malo vlasca, 100 g tvrdog sira, šaka polovica oraha

Priprema: 

1. Neoguljeni krumpir operite i kuhajte oko pola sata,  ali ne mora potpuno omekšati.  Krumpire ocijedite, prelijte ih hladnom vodom te ostavite da se ohlade. Potom ih ogulite, prepolovite po dužini i čajnom žlicom ih pažljivo izdubite. 

2. Luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte te ga popržite u tavi na malo ulja. Dodajte ocijeđeni kupus i pirjajte ga na laganoj vatri oko 20 minuta. Kad omekša, umiješajte nasjeckani peršin i vlasac. Maknite s vatre i primiješajte mu kiselo vrhnje. Ono što ste izdubili iz krumpira, zdrobite i pomiješajte s kupusom i začinite prema ukusu.

3. Krumpire napunite nadjevom i posipajte naribanim sirom prema želji. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva oko pola sata. Prije posluživanja ukrasite polovicom oraha. 

Složenac s pireom, kobasicama i kiselim kupusom 

Sastojci: 1 glavica luka, 1 mrkva, 500 g kiselog kupusa, 50 g pancete, 2 lista lovora, 1 žlica crvene paprike, 2 češnja češnjaka, sol, papar, 300 g kobasica

Priprema: 

1. Luk očistite i sitno nasjeckajte baš kao i pancetu. Mrkvu naribajte, a kiseli kupus isperite u cjedilu pod mlazom tople vode i pustite da se ocijedi. Luk popržite na ulju dok ne postane staklast. Tada mu dodajte mrkvu, pancetu i potom zelje. Sve zajedno pirjajte, pa podlijte s malo vode. 

2. Dodajte crvenu mljevenu papriku, lovor, zgnječeni češnjak, te posolite i popaprite prema želji. Nakon nekog vremena, dodajte i kobasice. Smanjite vatru, te kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta.

3. Krumpir skuhajte, dodajte mu maslac i zagrijano mlijeko, posolite te napravite pire. Pećnicu zagrijte na 200 Celzijevih stupnjeva. Vatrostalnu posudu namastite, pa u nju rasporedite kupus, po njemu pire, a kobasice narezane na ploške po jelu, te sve zajedno zapecite oko 20 minuta.

Sarmice iz pećnice

Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa, 600 g puretine, 1 glavica luka, 2 češnja češnjaka, 5 žlica ulja, 1 žlica crvene mljevene paprike, 1 jaje, 5-6 žlica riže, sol i papar, komad suhe slanine, 2 žlice koncentrata rajčice

Priprema: 

1. U tavi na malo ulja popržite nasjeckane luk i češnjak. Dodajte mljevenu puretinu i mljeveni komadić slanine. Pirjate dok meso omekša, pa dodajte papriku, sol i rižu te još pirjajte. Glavicu kiselog kupusa operite, ako je prekiseo i odvojite listove. Na listove stavite dvije, tri žlice nadjeva te uvijte sarmu. 

2. Ostatke listova narežite na tanke rezance. Vatrostalnu zdjelu premažite uljem i po dnu složite narezano zelje, a po njemu sarme. Prelijte s malo vode u kojoj ste razmutili koncentrat rajčice. 

3. Posipajte crvenom paprikom i po vrhu posipajte sitnim kockicama slanine. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.Tada sarmice okrenite i, prema potrebi, podlijte s još malo vode i pecite još 40 minuta.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...