Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zimsko sivilo i manjak vitamina D licu dodaju još pet godina

Zimsko sivilo i manjak vitamina D licu dodaju još pet godina
1

Tamni podočnjaci češći su zimi nego ljeti zbog nedostatka sunčeve energije koja potiče proizvodnju vitamina D i utječe na otpuštanje hormona sreće, seratonina

VIDEO

Gotovo 82 posto žena zimi ima podočnjake za razliku od 38 posto po ljeti. A hladni zimski dani ženske oči postaraju za četiri godine i osam mjeseci, otkriva studija kozmetičke tvrtke Adonia Organics provedena na 5000 žena u dobi od 27. do 65. godina. 

Nedostatak sunčeve svjetlosti posvjetljuje kožu i naglašava podočnjake koji su zimi tamniji nego ljeti. Stanje pogoršava i češći umor zbog manjka vitamina D, čiju proizvodnju potiče sunce, te serotonina, hormona sreće, tvrde znanstvenici. 

- Zbog nedostataka vitamina D i K imamo tamne krugove i natečene oči, ali i probleme s umorom i imunitetom. Žene više brinu podočnjaci nego bore jer njih mogu lako korigirati. Manjak vitamina D i K dodaje ženama 4,7 godina, dok one starije od 40 godina zbog toga izgledaju kao da imaju 45 godina - tvrdi stručnjak protiv starenja dr. Mark Binette.  

Podočnjaci su jedni od najučestalijih kožnih problema, a nastaju zbog kapilara koji propuštaju krv ispod površine kože. Krv počinje oksidirati i pretvara se u tamne krugove, koji se pojavljuju zbog tanke kože. Zimi ih je teže sakriti jer je koža blijeda, za razliku od ljeti dok je koža puno tamnija. Ljeti smo izloženi većim količinama sunčeve energije, a samim time i vitaminu D te serotoninu zbog čega nismo toliko umorni koliko zimi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Šest načina kako smanjiti podočnjake

  • Popodnevni odmor - dovoljno je 15 minuta sna nakon napornog radnog dana da se tijelo odmori. 
  • Na oči stavite hladne obloge kako bi suzili krvne žile i smanjili natečenost. Mogu poslužiti ohlađene žlice, krastavci, ali i iskorištene vrećice čaja. One su posebno djelotvorne, jer će tanin iz čaja umanjiti pigmentaciju i natečenost. 
  • Koristite kremu s vitaminom K i retinolom jer smanjuje podočnjake. Vitamin K poboljšava protok krvi te sužava i ojačava kapilare, a retinol potiče sintezu i obnavljanje kolagena u osjetljivoj koži i time sprečava dehidraciju te nastanak bora. 
  • Jedite manje soli jer potiče zadržavanje tekućine u organizmu i može dovesti do natečenih očiju. 
  • Za posvjetljivanje kože oko očiju možete iskoristiti ploške krumpira. Škrob djeluje umirujuće i smanjuje natečenost. 
  • Ako sve ostalo zakaže, iskoriste korektor u žuto i nijansi breskve jer najbolje skrivaju tamne podočnjake. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje