Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Žitarice, brokula, špinat i orasi smanjit će oštećenja na očima

Žitarice,  brokula, špinat i orasi smanjit će oštećenja na očima
1

Nakon navršenih 60 godina savjetuje se minimalno jedan pregled očiju godišnje, a kako bi spriječili očne bolesti vezane uz godine jedite puno svježeg i šarenog voća i povrća

VIDEO

S godinama se mijenjaju oči, a najčešći problem vida kod starije populacije jest prezbiopija, odnosno staračka dalekovidnost. Tu je i očna mrena ili katarakta - zamagljenost prirodne očne leće koja uzrokuje loš noćni vid.

Kod starijih se javlja i glaukom - povišeni očni tlak uz koji se mogu pojaviti slijepe pjege i sužavanje vidnog polja. Kod dijabetičara se, osobito u starijoj dobi, može javiti i dijabetička retinopatija - bolest oka koja pogađa krvne žile mrežnice. Ovi problemi uglavnom se mogu lako liječiti. Ipak, ponekad mogu biti i predznak nekih ozbiljnih problema.

Stoga se preporučuje da pacijenti nakon navršenih 60 godina minimalno jednom godišnje odlaze na pregled očiju. Uz to, osobito je važan unos vitamina, minerala, proteina i omega-3 masnih kiselina, ali na prvome mjestu je lutein - najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka i kože. Lutein djeluje kao filtar sunčanog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake.

Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Lutein, naime, zaustavlja oštećenja u staničnim membranama te se smatra zaštitnikom osjetljivog tkiva rožnice. Zdrava prehrana trebala bi sadržavati mnogo svježeg, šarenog voća i povrća. Stručnjaci preporučuju između pet i devet porcija dnevno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U tanjurima bi se pritom trebali naći špinat, kelj, slatki kukuruz, grah, brokula, svi bogati izvori luteina. Vitamin A, također važan za zdrav vid, naći ćete u narančama, mrkvi, bundevi... Voće i povrće, uz to, bogato je vitaminom C, snažnim antioksidansom vrlo važnim za zdravlje očiju. Rizik od staračkih očnih bolesti smanjuje i unos cjelovitih žitarica. Oprezan treba biti s mastima te u organizam unositi samo one zdrave - omega 3-masne kiseline nalaze se u ribi i ostalim plodovima mora koje je potrebno jesti barem dvaput tjedno.

Orahe, također bogate zdravim mastima, jedite svakodnevno kao grickalice. Kvalitetan izvor proteina su nemasno meso, mahunarke i jaja, koja su također izvor luteina. I za kraj, hidratizirajte se. Voda, biljni čajevi, prirodni sokovi, mlijeko bogato kalcijem - sve je dobar izbor dok unosite mnogo tekućine.

Više pročitajte na portalu Trećadob.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'