Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

'Živi' flaster na srcu liječit će oštećenja nakon srčanog udara

Testovi na kunićima pokazuju da je zahvat siguran, a u iduće dvije godine počet će ispitivanja na ljudima, poručuju iz britanskog Društva za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Foto: Schreenshot/BBC
2 komentara

Flaster koji sadrži milijune živih matičnih stanica koji se 'prišije' na srce mogao bi biti koristan u pomoći protiv oštećenja nastalih nakon srčanog udara, tvrde znanstvenici.

Dreamstime SPASONOSNI SAVJETI Kako preživjeti srčani udar ako ste sami? Što napraviti prvo?

Flaster koji je veličine 3 puta 2 centimetra i postavlja se na srce uzgojen je u laboratoriju, od uzoraka matičnih stanica pacijenta, a oslobađa kemikalije koje obnavljaju postojeće stanice srca. 

Foto: Schreenshot/BBC

Testovi na kunićima pokazuju da je zahvat siguran, ustvrdili su stručnjaci Imperial Collegea iz Londona na konferenciji u Manchesteru na kojoj je predstavljena nova metoda.

BIORITAM BOLESTI Srčani udar teži ujutro, upala pluća popodne, a astma noću

Ispitivanja na pacijentima trebala bi početi tijekom sljedeće dvije godine, moglo se čuti na konferenciji britanskog Društva za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. 

Foto: Schreenshot/BBC flaster na srcu

Srčani udar se događa kad začepljena arterija blokira dotok krvi u srčani mišić, i tako ga ostavlja bez kisika i hranjivih tvari. To može oštetiti srce i dovesti do zatajenja, a liječnici se nadaju da će ovaj tretman biti jedan od rutinskih koji će se primjenjivati u liječenju.

162420133 STUDIJA NA 500.000 PACIJENATA Pacijentice prežive srčani udar češće nađu li se u rukama žene

-  Ako možemo zakrpati srce i pomoći mu da ozdravi, mogli bismo preokrenuti izglede za preživljavanje ljudi koji su preživjeli srčanu udar - kaže prof. Metin Avkiran iz Britanske zaklade za srce.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message