Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
84 komentara

Život nakon smrti: Dokazali da mozak radi i kad srce prestane

Istraživači sa Sveučilišta Western Ontario zabilježili su aktivnost delta valova na pacijentu koji je bio klinički mrtav. Delta valovi su prisutni pri dubokom snu

Thinkstock
Foto: Thinkstock
84 komentara

Ljudski mozak može ostati aktivan minutama nakon kliničke smrti, dokazali su liječnici iz Kanade. Pratili su mozak umirućih pacijenata na odjelu intenzivne njege i iznenadili se kad su kod jednog zabilježili moždanu aktivnost i 10 minuta nakon što je srce prestalo kucati. 

Istraživači sa Sveučilišta Western Ontario zabilježili su aktivnost delta valova na mrtvom pacijentu. Delta valovi su prisutni pri dubokom snu. 

Znanstvenici, koji su rad objavili u National Centre for Biotechnology Information, još ne znaju uzrok te aktivnosti, niti što se događa u mozgu nakon smrti, no zaključuju da je smrt za svakoga drugačija. Naime, istovremeno su proučavali još tri pacijenta, a njima je moždana aktivnost prestala prije nego im je stalo srce.

Ovaj eksperiment pobudio je i etička pitanja o doniranju organa. Pitanje je kada je netko zapravo mrtav i kad je prihvatljivo izvaditi organe. 

Još je prerano za bilo kakve zaključke jer zasad postoje dokazi za samo jednog pacijenta. Slična istraživanja znanstvenici su provedeli na štakorima kod kojih su također primijetili povišenu moždanu aktivnost nakon dekapitacije. To je dokaz, smatraju stručnjaci, da je riječ o fizičkom, a ne duhovnom fenomenu. Tako su i iskustva blizu smrti, kažu, halucinacije uzrokovane gašenjem mozga, piše Daily Mail.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message