Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Život plesača baleta: Treninzi su zahtjevni, a prehrana posebna

Život plesača baleta: Treninzi su zahtjevni, a prehrana posebna

Intenzivni treninzi dovode do profesionalnih ozljeda. Plesači pate od poremećaja prehrane, problema s gustoćom kostiju i često imaju prijelome prvog rebra

VIDEO

Većina djece polazi na balet u dobi od 4 do 8 godina, ali mogu započeti vježbe i ranije. Djeci je dopušteno pristupiti pripremnoj nastavi u dobi od 3 godine. U tako mladoj dobi, budući plesači počinju učiti kontrolirati tijela i kretati se u skladu s glazbom.

Djeca moraju imati najmanje 11 godina da bi počela vježbati 'en pointe'. Tijekom prve godine ovih predavanja probe su oko 3-4 puta tjedno. Zahtijevaju disciplinu i izdržljivost.

POGLEDAJTE VIDEO (prednosti plesa):

Pokretanje videa...

00:45

Fizički oblik

Jedna od najvažnijih 'tehničkih karakteristika' baletana je istezanje stopala. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Iana Salenko (@iana_salenko)

Većina baletana visoka je između 160 i 172 cm. Njihova savršena tjelesna težina trebala bi biti između 40 i 59  kilograma. Ovisi o tome koliko teže mišići i kosti. Duljina nogu vrlo je važna za baletane - to nije mit. 

Prehrana

Prehrana baletana ima puno ograničenja. Da bi ostali u svom elegantnom obliku, moraju se odreći hrane na koju smo navikli. 

Njihov doručak izgleda nešto poput ovog:

Plesačica baleta Maya Plisetskaya ne pije kavu i ne jede proizvode od brašna kao ni meso, mliječne proizvode, jaja ili šećer. Ona jede voće, povrće, ribu, žitarice...

Ponekad ni ta ograničenja nisu dovoljna. Tako plesači 'Labuđeg jezera' imaju strogu sedmodnevnu dijetu prije predstave kako bi izgledali još elegantnije.

Korona ljubav: 'Upoznali' su se online i sada putuju svijetom
Korona ljubav: 'Upoznali' su se online i sada putuju svijetom

Iza scene

Noge plesača pate od iscrpljujućih proba. Njihov radni dan traje sedam sati bez pauze za ručak. Žene su zapravo puno zaposlenije od muškaraca, jer je ženski balet nužni dio gotovo svake baletne predstave. 

Intenzivni treninzi dovode do profesionalnih ozljeda. Plesači pate od poremećaja prehrane, problema s gustoćom kostiju i često imaju prijelome prvog rebra.

Kako bi podržali svoje tijelo, baletanke redovito dobivaju masažu. Vrsta masaže ovisi o cilju. Primjerice, na dan predstave to će biti tonirajuća masaža, a nakon vježbanja ili nakon predstave treba im opuštajuća masaža. Omogućuje im odmor i uklanja otekline.

Najbrži način odmora su šetnja na svježem zraku, kupanje s morskim solima i esencijalnim uljima te naravno spavanje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Julia Golitsina (@golitsinajulia)

Tijekom proba, kada nisu odjeveni u kostime i kad nemaju puno šminke, ples izgleda potpuno drugačije. No, kako bi karakter bolje osjetili, plesači koriste neke elemente haljina i ukrasa. Najčešće je kosa u punđi. Ove uske frizure utječu na zdravlje kose, čineći je lomljivijom.

Program profesionalnog obrazovanja uključuje tečaj scenske šminke. Plesači baleta koriste posebne umjetne trepavice, ističu jagodične kosti i koriste samo mat ruž.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli STANISLAVA POSTNOVA (@ruby.tear)

Klasična scenska šminka traje oko 30 minuta, ali neke uloge zahtijevaju i više od sat vremena. Najvažniji dio šminke je istaknuti njihove prepoznatljive crte lica, piše Bright Side

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'