Obavijesti

Lifestyle

Komentari 42

Žličica šećera, plaženje jezika i škakljanje prekinut će štucanje

Žličica šećera, plaženje jezika i škakljanje prekinut će štucanje
1

Začini, alkoholna pića i pretjerivanje s hranom mogu uzrokovati štucanje, a zaustavit će ga tehnika pravilnog disanja, stimuliranje ušiju, antacidi i žličica šećera

VIDEO

Štucanje nastaje grčenjem ošita i iritacijom lutajućeg živca (nervus vagus) koji seže od mozga do trbuha. Najčešće je reakcija na probavne smetnje, prebrzo žvakanje, začinjenu hranu i vruću tekućinu, a prati ga i poznati zvuk "hik, hik". 

Iako najčešće traje nekoliko minuta i prestaje bez ikakve intervencije, ovu neugodnu reakciju zaustavit će stimulacija lutajućeg živca i promjena u disanju. Zadržavanjem daha, u tijelu ostaje ugljični dioksid koji organizam vidi kao nedostatak kisika, pa počinje ubrzano raditi kako bi ga izbacio iz sustava i zaustavlja štucanje, piše How Stuff WorksSve te metode signaliziraju tijelu da se usmjeri na važnije procese koje treba obaviti i zaboravi na štucanje.

Alkohol, začini i brzo gutanje hrane uzroci su štucanje

  • Brzim jedenjem hrana se ne prožvače dobro i guta se previše zraka koji potom iritira lutajući živac. Stoga treba jesti sporije i sažvakati svaki zalogaj najmanje 25 do 40 puta. 
  • Pretjerivanje s hranom preopterećuje želudac i uzrokuje štucanje. Znanstvenici smatraju kako tako organizam upozorava da treba prestati jesti kako bi probavni sustav mogao probaviti svu hranu. 
  • Začini i jako začinjena hrana mogu nadražiti želudac i natjerati želučanu kiselinu u jednjak te time nadražiti lutajući živac i uzrokovati štucanje.
  • Slično kao i začinjena hrana, i alkohol nadražuje želudac, osobito ako su u pitanju velike količine pića. Pretjerivanje s alkoholom iritira lutajući živac i uzrokuje brzo širenje jednjaka, a samim time i štucanje. 

Žlica šećera zavarat će štucanje

Dovoljno je u usta staviti žličicu šećera, ali što bliže korijenu jezika gdje su receptori za slatko i pustiti da se rastopi. Preopterećenje živčanih završetaka šećerom nadražit će jednjak i natjerati ošit da proradi te zaustavi štucanje. 

Prst u ušima

Ogranci lutajućeg živca sežu sve do slušnog sustava, a njegovo stimuliranje može zaustaviti štucanje. Treba staviti prste u uši, ali ne preduboko kako ne biste nešto oštetili. 

Strah je saveznik

Strah i iznenađenje također pomažu kod štucanja. To će opteretiti lutajući živac, promijeniti ciklus disanja i "natjerati" ga da se nosi sa strahom umjesto sa štucanjem. 

Isplazite jezik

Ova metoda omogućuje lakši protok daha, a ujedno i zaustavlja štucavicu. Dovoljno je tek na nekoliko sekundi isplaziti jezik najjače što možete kako bi se grlo otvorilo i pojačao dotok zraka. 

Škakljanje

Slično kao plaženje jezika djeluje i škakljanje gornjeg dijela usta štapićem za uši. Ono skreće pažnju sa štucanja i stvara refleks koji pritišće ošit.  

Tehnike disanja

Pokrijte usta i nos rukama te nastavite normalno disati idućih nekoliko sekundi. To će povećati količinu ugljičnog dioksida u krvotoku, a organizam će postati zaokupljen oslobađanjem od njega i zaboraviti na štucanje. 

Disanje u papirnatu vrećicu

Disanje u papirnatu vrećicu djeluje jednako kao i tehnika pokrivanja usta i nosa. Stvara se veća količina ugljičnog dioksida što širi ošit i sprječava štucanje. 

Antacidi

Lijekovi koji se koriste za uklanjanje viška želučane kiseline, osobito oni na bazi magnezija smanjuju iritaciju lutajućeg živca i samim time i štucanje. Najčešće su dovoljne jedna do dvije tablete. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje