Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Svjetski je dan gina: Otkrivamo kako se pije za potpuni užitak

Svjetski je dan gina: Otkrivamo kako se pije za potpuni užitak

Gin je izuzetno aromatično piće, koje se prvenstveno koristio u ljekovite svrhe. Prije godinu dana Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac otvorili su destileriju u garaži i počeli proizvoditi Old pilots gin

VIDEO

Jeste li znali da je danas svjetski dan gina? Riječ je o alkoholnom piću koje dobro poznaju svi oni koji vole uživati u koktelima, oko čijeg porijekla se i danas vodi rasprava. Naime, gin je nastao 1689., a iako se danas povezuje s Nizozemskom, Britanci tvrde da je to izvorno njihovo piće, proizvedeno u Londonu. 

Nizozemci su isprva zapravo proizvodili Genever, koji se prvenstveno koristio u ljekovite svrhe, kao zaštita mornarima koji su se znali naći u područjima u kojima ima malarije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Old Pilot's Gin (@old_pilots_gin) on

Ne znamo tko je u pravu, pa treba reći da i mi imamo gin za trku. I to tako kvalitetan da je na nedavnom natjecanju San Francisco Spirits, na kojem alkoholna pića ocjenjuje 40-ak nezavisnih sudaca, osvojio zlatnu medalju. Naime, dvojica prijatelja Hrvoje Bušić i Tomislav Anadolac, prije otprilike godinu dana otvorili su destileriju u garaži u naselju Rudeš i započeli s proizvodnjom gina po vlastitoj recepturi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naziv je dobio po njihovoj drugoj ljubavi. Kako njihovo prijateljstvo seže od vojne zrakoplovne akademije i obojica su piloti (Hrvoje još uvijek leti), naziv prve serije gina nametnuo se sam po sebi: Old pilots gin. Avijacija je poslužila i kao motiv na etiketi, na koju se ručno ispisuju sastojci, a poseban je i po tome što se puni u kockaste boce, budući da se u svijetu puni samo u okruglima. Otkud uopće ideja za takav poslovni pothvat, pitali smo Tomislava.

 

- Obojica smo ljubitelji jakih aromatičnih pića, prije svega Whiskeyja, a onda i gina. Kako su osnova gina borovice, u kombinaciji s aromatičnim biljem, što je prepušteno kreativnosti onoga tko ga proizvodi, a Hrvatska je prebogata aromatičnim biljem raznih vrsta, zaključili smo da imamo sve predispozicije za pripremu jednog takvog pića. Kako proizvodnja Whiskeyja traje dulje, jer dulje mora odležati, tako smo krenuli s ginom, kaže Anadolac.

Profesionalni koktel majstor: Voće daje slađi okus koktelima
Profesionalni koktel majstor: Voće daje slađi okus koktelima

Destileriju su otvorili još 2017. i trebalo im je oko godinu dana za kuhanje i testiranje recepata, njih oko 50-ak, dok nisu došli do verzije koja im se najviše svidjela. Ovaj domaći gin čine borovice iz Otočca, list kadulje koja se bere podno Velebita, list masline iz maslinika na Biokovu, narančina korica s Korčule, cvijet lavande sa Hvara i anđelika s područja Bjelovara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Old Pilot's Gin (@old_pilots_gin) on

- Cilj je bio da inozemnim gostima koji dolaze u Hrvatsku i vole gin možemo ponuditi gin koji predstavlja bogatstva i ljepotu Hrvatske, a ne samo uvozne varijante. Prodaja se odvija preko Horeca Grupe, koja distribuira alkoholna i bezalkoholna pića, hranu i opremu za restorane, hotele i kafiće, te preko suvenirnica, budući da imamo i boce od 0,2 i 0,05 litara koje se mogu kupiti kao suvenir, i mogu reći da smo iznenađeni potražnjom, kaže Anadolac. Zbog toga, kao i zbog nagrade koja pomalo otvara mogućnost da izađu i na inozemno tržište, trenutno rade na preseljenju destilerije u veći prostor, jer za veću proizvodnju trebaju i veće kotlove, kaže. 

Pravi ljetni hit - kokteli čije sastojke sigurno već imate
Pravi ljetni hit - kokteli čije sastojke sigurno već imate

No, što je tako posebno u tom piću?  

- Gin se najčešće pije u koktelima, s tonikom. Dakle, piće u koje je netko uložio puno kreativnosti da dobije određeni okus postaje osnova za stvaranje novih zanimljivih okusa, ovisno o željama onih koji ga konzumiraju. Tako djeluje zanimljivo, a zbog izbora sastojaka često i osvježavajuće, kaže sugovornik. Osobno ga, međutim, danas voli piti samog, bez dodatka tonika, samo uz dodatak bilja. 

- Možete dodati neku vrstu bilja koje gin već sadržava, primjerice kadulje, kako biste pojačali njegov izvorni okus okus. No, ponekad znam dodati malo ružmarina, ili  timijana, ponekad cimet, odnosno neki sastojak koji nije u piću, pa tako dobijem posve nove okuse. Osim toga, obično se dodaje suho bilje, a meni se više sviđa s dodatkom svježeg bilja, kaže sugovornik. Također, gin&tonik mu je uvijek bolji s dodatkom tonika koji ne sadržavaju šećer. 

Pazite što pijete za blagdane: Najviše kalorija je u koktelima
Pazite što pijete za blagdane: Najviše kalorija je u koktelima

Gin se češće pije mimo obroka, odnosno ne konzumira se često uz obrok, iako i to vrijedi probati, no zanimljivo je da se odlično slaže sa slatkišima, dodaje Tomislav.

Dreamstime

- Oduševio sam se kad su mi jednom ponudili gin s pralinama od čokolade uz dodatak citrone, to je bio zaista poseban užitak. U nekim hotelima naš gin već koriste i u pripremi glazure na slasticama, a nedavno sam čuo i za verziju umaka za torteline koja sadrži naš gin. Kako Old Pilots gin sadrži arome Istre, Dalmacije i kontinentalne Hrvatske, vjerujem da ih ljudi koji konzumiraju te kolače ili torteline, mogu i osjetiti, kaže Anadolac.

Donosimo vam 15 recepata za osvježavajuće ljetne koktele
Donosimo vam 15 recepata za osvježavajuće ljetne koktele

Ističe da sa svakim alkoholom treba biti umjeren, jer tako, zapravo, najbolje možemo uživati u aromama koje nudi. Tako je i sa ginom, koji zbog vrijednih sastojaka koje sadrži može imati prvenstveno ljekovita svojstva. Već i sama osnova gina, borovice, djeluju kao prirodni antibiotik i vrlo su korisne kod upale mokraćnih puteva, a slično djelovanje imaju i sve biljke koje sadrži, pri čemu alkohol u kojem se otapaju njihova ulja dodatno pridonosi iskoristivosti vrijednih sastojaka. Ukratko, pijte ga preventivno, ili kao lijek - umjereno.   

Bez njih nema ljeta: otkrijte tajnu najpoznatijih koktela
Bez njih nema ljeta: otkrijte tajnu najpoznatijih koktela

  

- Osobno popijem jedan gin, ili najviše do tri pića koja sadrže gin tijekom ljeta, tako da u jedno serviranje stavim 0,3 gina i otprilike polovicu tonika, savjetuje sugovornik. Inače, gin se uvijek pije na sobnoj temperaturi, ili oko nje, s tim da se pijucka vrlo polako, u malim gutljajima, jer ćemo tako najbolje osjetiti sve arome koje sadržava i svakim gutljajem otkriti novu aromu - dodaje. 

Zanimljivosti o ginu

Osnovni sastojak gina su borovice, one u svakom ginu moraju biti dominantni sastojak, iako nije propisano koliko ih treba biti. No, taj je sastojak izabran zato da bi mornarsko piće dobilo zaštitna i ljekovita svojstva..

Nema pravila oko toga koliko se biljaka dodaje u gin, pa tako postoje oni sa tri sastojka, ali i oni koji sadrže više od 30-ak različitih biljaka. 

Najskuplji gin na svijetu košta 2000 funti po boci (oko 16.600 kuna) za bocu od 0,7 litre i prodaje se pod nazivom Watenshi, a poznat je i kao 'Japanski Anđeo'.  

Gin&Tonik nastao je kao lijek: U prošlosti se gin koristio da 'popravi' okus tonika koji sadrži kinin, koji se koristio u borbi protiv malarije, pa se pretpostavlja da je upravo tako nastala kombinacija Gin&Tonik

20-ih godina u Americi se uvriježilo miješati gin sa sokom od rajčice, kako bi se pobijedio mamurluk, što je bilo puno prije nego što je osmišljen Blody Mary, čiju osnovu čine sok od rajčice i votka 

Razveselite goste: Klinčići i naranče krase party koktele
Razveselite goste: Klinčići i naranče krase party koktele

Na Filipinima se popije najveća količina gina na svijetu po glavi stanovnika, odnosno gotovo 40 posto od gina koji se ukupno popije u svijetu, popije se tamo.

Ako želite usporediti nekoliko vrsta gina, piće sobne temperature razrijedite s jednakom količinom vode. To će pridonijeti tome da dođu do izražaja sve njegove arome, kvaliteta, ali i mane.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju