Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Znate li kako pravilno sačuvati kruh i kako iskoristiti višak?

Znate li kako pravilno sačuvati kruh i kako iskoristiti višak?
1

Naši stari su govorili, a ponavljaju i danas - "kruh je grehota bacati", i zaista je tako. Osim što ćete uštedjeti novac ako ga iskoristite za nešto, dobit ćete ukusan obrok

VIDEO

Koliko puta vam se kruh presušio ili upljesnivio? To se događa ako ga ne čuvate kako bi trebalo. Na primjer, stoji li više dana na sobnoj temperaturi u najlonskoj vrećici, sigurno će se na njemu stvoriti plijesan jer će uvjeti za to biti savršeni. Isto tako, ako ostavite kruh na zraku, plijesani neće biti, ali će se brzo osušiti i postati kao kamen. Kako onda čuvati kruh, a da potraje što dulje? Odgovor na to pitanje ima mr. sc. dipl. inž. Marijan Katalenić - voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.  

- Kruh čiji je rok trajanja jedan dan najbolje je čuvati u plastičnoj vrećici na sobnoj temperaturi, a kruhove čiji je rok trajanja više dana treba čuvati u hladnjaku u gustoj pamučnoj krpi. Nakon vađenja iz hladnjaka i rezanja na kriške, kruh se lako „obnovi“ zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici. U hladnjaku je kruh potrebno čuvati u posebnom pretincu da ne apsorbira mirise iz njega. Osim toga moguće je dobro zapakirani kruh u PE vrećicu čuvati u zamrzivaču do mjesec dana, a potom ga odmrznuti stajanjem na sobnoj temperaturi par sati ili u mikrovalnoj pećnici - objašnjava mr.sc. dipl. inž. Katalenić.

S njime se slaže i doc.dr.sc Dubravka Novotni, predavač na PBF-u Zagrebu.

- Kruh treba čuvati na tamnom i suhom mjestu. Kruh brzo gubi svježinu i stari. Pri tome dolazi do gubitka arome, povećanja tvrdoće, suhoće i mrvljivosti sredine kruha te omekšanja kore. Najpoznatiji način očuvanja svježine kruha je spremanje kruha u plastičnu vrećicu što u određenoj mjeri pomaže očuvanju svježine jer se kruh ne isušuje, ali nakon par dana pojavit će se plijesni - objašnjava doc.dr.sc Novotni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne bacajte stari kruh, iskoristite ga

Naravite krušne mrvice! Stari kruh izrežite na šnite i i ostavite vani da se osuši. Usitnite ga u sjeckalici ili suhe šnite stavite u vrećicu i preko nje nekoliko puta prođite valjkom za tijesto. Osim od kruha, mrvice možete raditi i od starog peciva. Ako dnevno bacite četvrtinu kruha, to godišnje ispadne 64 kilograma. To ste mogli pretvoriti u mrvice, koje ionako kupujete. Pola kilograma krušnih mrvica stoji oko šest kuna. Godišnja ušteda je više od 700 kuna. 

Osim mrvica, od starog kruha možete napraviti i kockice za juhu. Narežita ga, kockice prepržite i ubacite u tanjur juhe neposredno prije jela. U tom slučaju u juhu ne ukuhavajte rezance. Također, planirajte jelovnik tako da višak kruha iskoristite. Recimo, možete ga ispohati za doručak ili napraviti slasne faširance za ručak.

Fotolia

Faširanci od starog kruha

Postupak je vrlo jednostavan. Namočite stari kruh u toploj vodi i ostavite dok ne omekša. Dobro ga ocijedite rukama i stavite u posudu u koju ćete dodavati druge sastojke. Dodajte začine (sol, papar i ostalo) po želji, faširano meso, jaje, nasjeckanog peršina, može i malo sitno naribane mrkve i to dobro umijestite. 

Pravite kuglice, malo ih spljoštite i uvaljajte u krušne mrvice. Pecite na ulju u vrućoj tavu i ili u pećnici na masnom papiru. Pećnica je dobar izbor za sve koji paze na liniju jer faširanci neće biti masni. U tom slučaju ih nakon pečenja premažite s malo ulja. Faširanci su gotovi kad dobiju lijepu rumenu boju. U pećnici je to otprilike za 20 minuta do pola sata na temperaturi od 180 do 200 stupnjeva. U sredini pečenja ih okrenite (u oba slučaja).

Na sličan način možete napraviti i zalogajčiće bez mesa. Tad dodajte sitno ribani krumpir, možda malo svježeg sira, parmezana ili pasiranog slanutka, graha itd. Uglavnom, uz malo mašte dobit ćete ukusan obrok od kruha koji bi inače bacili. A kruh je, kažu naši stari - "grehota bacati".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pekari imaju zlatne ruke, jer nije lako zamijesiti dobar kruh
LJUBAV PREMA KRUHU

Pekari imaju zlatne ruke, jer nije lako zamijesiti dobar kruh

Pšenica od koje rade kruh je domaća bez trunke GMO sjemenja. Kruh je lako kupiti, no mnoge domaćice su najsretnije kad ga ponekad same ispeku, a miris se tad raširi kućom

Za svakoga ponešto: Na tržištu ima kruha i peciva bez glutena
BOLESNIMA JE LAKŠE

Za svakoga ponešto: Na tržištu ima kruha i peciva bez glutena

Hrana bez glutena oboljelima od celikalije je od presudne važnosti za život jer im neće naškoditi zdravlju. Na tržištu postoje i pekarski proizvodi pogodni za dijabetičare
Kruh – on je presudni faktor u zdravoj i stabilnoj  prehrani!
VELIKE KORISTI

Kruh – on je presudni faktor u zdravoj i stabilnoj prehrani!

Na tržištu postoji puno vrsti kruha i peciva koji su zapravo jako dobri za zdravlje. Uz to, proizvođači sve više paze na količinu soli koju dodaju jer su svjesni da je Hrvati jedu previše