Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Celulit se briše masažom, ali i limunadom, rajčicom i algama

Celulit se briše masažom, ali i limunadom, rajčicom i algama
6

Ovoga tjedna naši su stručnjaci objavili rat celulitu - donosimo popis namirnica koje brišu tragove narančine kore, savjete za njegu kože te vježbe za oblikovanje nogu

VIDEO

Šećeri umanjuju elastičnost kože i pogoršavaju izgled celulita. U borbi protiv celulita izbjegavajte slatkiše i bijeli šećer, a jelovnik obogatite integralnim žitaricama niskoga glikemijskog indeksa poput smeđe riže i integralne tjestenine, savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

Za elastičnost kože nužan je mineral selen, a njime su bogati, primjerice, tuna i pšenične klice. Kako je celulit upala potkožnoga vezivnog tkiva, na njegovo smanjenje utjecat će omega-3 masne kiseline, koje djeluju protuupalno, a njihov su odličan izvor riblje i laneno ulje, riba te orašasti plodovi. 

– U koži s vremenom opada razina kolagena, koji je odgovoran za njezinu čvrstoću. Za njegovu proizvodnju nužan je vitamin C, a nalazimo ga, među ostalim, u paprici, citrusima, jagodama, malinama i brokuli. No u kombinaciji s vitaminom E, kojim obiluju orašasti plodovi, sjemenke i avokado, još snažnije djeluje – kaže nutricionistica. Jačanje kolagena potaknut će i zeleni čaj, a preporučuje ga se piti do dvije šalice na dan. No kako on potiče izlučivanje tekućine iz tijela, tijekom dana obvezno je piti i dovoljno vode. 

– Mnoge se žene susreću i s problemom izražena oticanja, odnosno zadržavanja tekućine u tijelu. Taj problem umanjit će ili spriječiti postupno mršavljenje, a pogoršat će ga naglo dobivanje težine ili naglo mršavljenje – istaknula je nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koenzim Q10 u kombinaciji s L-Carnitinom učinkovito je sredstvo protiv celulita jer potiče cirkulaciju i izbacivanje suvišnih tvari. 

No ti važni sastojci uzimaju se samo kao nadopuna prehrani, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. Jedna do tri šalice kave bez šećera potiče razgradnju masnih naslaga te smanjuje vidljivost celulita. 

- Pije li se u malim količinama, kava djeluje diuretički, no previše kofeina može potaknuti zadržavanje tekućine u tijelu - objašnjava nutricionistica. Ljudima koje muči problem otjecanja preporučuje povrće poput zelenoga graha, šparoga, bundeve, tikvica, repe i paprike te proteine poput nemasna mesa, ribe, graha i svježeg sira. Te će namirnice pomoći izlučivanju tekućine iz tijela.

Pogledajte vježbe za 2. tjedan mršavljenja

Pronađite i druge savjete za uklanjanje celulita

Pogledajte pilates vježbe za seksi noge

Riječ stručnjaka: Sandra Marić Bulat, mag. nutricionizma

Izbacivanjem šećera i kalijem protiv oticanja

Oticanje može biti povezano s dehidracijom, ali i nedostatkom proteina u tijelu. Zadržavanje tekućina u tijelu potiču i šećeri. Preporučuje se do deset čaša vode na dan, izbjegavanje kofeina i soli te obogaćivanje svakog obroka namirnicom bogatom proteinima. Izbacivanje tekućine pospješuju limunada bez šećera, brusnica te namirnice bogate kalijem poput rajčica, banana, jabuka, grahorica, zelenoga lisnatog povrća, badema i jogurta. Smeđa alga i morska trava pomažu razgradnju masti i izbacivanje tekućine te su idealna zamjena za sol.

Riječ stručnjaka: Siniša Strčić, aromaterapeut

Celulit se bolje "razbija" uz ulje

Za anticelulitnu masažu treba imati kvalitetno nosivo ulje poput maslinova, nevenova, suncokretova ili ulja gospine trave obogaćeno eteričnim uljima. Primjerice, u 50 ml hladno prešana sezamova ulja dodajte deset kapi eteričnog ulja cedra (atlantskoga), deset kapi geranija i petnaest kapi ružmarina. Uljem izmasirajte celulitom zahvaćene dijelove tijela. Prije masaže, radi opuštanja, u mirisnu svjetiljku nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja čempresa. 

Riječ stručnjaka: dr. sc. Ivana Nola, dr. med 

Tretmani su uspješniji uza zdravu prehranu i vježbanje

Celulit je rezultat genetike, djelovanja ženskoga spolnog hormona estrogena i stila života, a javlja se kao posljedica povećanja broja i volumena masnih stanica te slabosti vezivnoga tkiva. Što se ranije započne s tretiranjem, rezultati će biti bolji. Uz stručne tretmane pomažu i redovite masaže anticelulitnim kremama, koje ne mogu ukloniti celulit, ali pospješuju krvnu i limfnu cirkulaciju. Proces “liječenja” počinje intenzivnim tretmanima, nakon čega slijedi razdoblje održavanja. No da bi bili doista uspješni, tretmani bi trebali biti upotpunjeni zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom. 

Jelovnik za cijeli tjedan:

Kombinacije preporučuje: Sandra Marić Bulat

Doručak: integralni kruh s mliječnim namazom i kriška paprike (rajčice)  ili müsli s orašastim plodovima i jogurtom

Međuobrok: sušene brusnice, jabuka

Ručak: juha od rajčice (povrća), tikvice, pastrva na žaru i salata od radiča ili đuveč, pileća prsa i salata od radiča ili rižoto (smeđa riža) od povrća i salata

Međuobrok: jogurt, sirova mrkva, celer

Večera: salata od puretine (radič, zelena salata, puretina, ulje, senf, žlica jogurta) ili mala pizza od povrća

Namirnica tjedna - maslačak

Maslačak pomaže u poboljšanju probave, izlučivanju tekućina, služi protiv bolesti jetara, bubrega, slezene, slabokrvnosti i nesanice. Mlado lišće maslačka ukusna je salata koja čisti krv. Narežite korijen, dodajte mlade listove, začinite uljem i limunovim sokom te ostavite da odstoji oko četiri sata. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru