Obavijesti

Ljubimci

Komentari 3

Belgijski ovčar: Obožava rad i uvijek je spreman za akciju

Belgijski ovčar: Obožava rad i uvijek je spreman za akciju
16

Belgijski ovčar Malinois, nazvan po gradu Mechelenu prvi je belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard pasmine koji je postao mjerilo za sve ostale belgijske ovčare

VIDEO

Belgijski ovčar (Malinois) Kairo zajedno s američkim marincima sudjelovao je u lovu na Bin Ladena, a prema pisanju svjetskih medija upravo je Kairo odnosno njegov njuh najzaslužniji za pronalazak sada već mrtvog Bin Ladena.

Poput Kaira, mnogi belgijski ovčari dokazali su se kao pouzdani radni psi koji služe u vojskama, policijama i spasilačkim službama širom svijeta, uključujući i Hrvatsku ( koristi ih vojska, policija, HGSS i vatrogasci). 

Četiri tipa belgijskog ovčara

Belgijski ovčar Malinois, nazvan po gradu Malinesu (Mechelenu) prvi je belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard pasmine koji je postao mjerilo za sve ostale  belgijske ovčare.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Riječ je o psu čije je tijelo prekriveno kratkom i glatkom dlakom crvenkasto - smeđe boje. 

Osim Malinoisa, postoje još tri tipa belgijskih ovčara (riječ je o istoj pasmini) svaka nazvana po drugoj belgijskoj pokrajini/gradu.

Tijelo Groenendaela prekriveno je dugom, glatkom dlakom crne boje koja je posebno bujna oko ramena, vrata i na prsima. Laekenois belgijski je ovčar riđe dlake koja je obično malo zamršena, dok je tijelo Tervuerena prekriveno čupavom - dugom dlakom.  

Tamna dlaka koja prekriva lice kraća je nego na drugim dijelovima tijela. Prosječno (ovisno o spolu)  belgijski ovčari visoki su od 56 do 66 cm odnosno teški od 27,5 do 28,5 kilograma. 

Za koga je belgijski ovčar?

Zajedničko im je  također da ih se od nastanka pasmine koristilo kao radne pse, u početku za okupljanje i čuvanje stoke, a kasnije kao pse tragače i čuvare.  Osim, u službi spašavanja ljudskih života ovi psi sve češće nabavljaju se kao klasični kućni ljubimci.

Za sve koji nabavljaju belgijskog ovčara važno je naglasiti kako je riječ o psima s izraženim teritorijalnim i  čuvarskim instinktima. Inteligentni su i kao takve moguće ih je dresirati te koristiti za različite namjene. 

Potrebna im je zato što ranija socijalizacija s drugim psima, ljudima i situacijama s kojima će se pas susretati u gradu. 

Zahtjevni psi

Zahtjevni su psi, vole rad i uvijek su spremni za akciju. Ne preporučuju se vlasnicima koji nemaju vremena posvetiti im se, već nabavljaju psa za kratke šetnje. 

Belgijski ovčar savršeni su za ljude koji često borave u prirodi, pogotovo ako se rekreiraju trčanjem, bicikliranjem i drugim aktivnostima u kojima će ovaj pas potrošiti svoju energiju.

 U suprotnom, belgijski ovčar kojem je dosadno može postati destruktivan.

Belgijski ovčari generalno gledano psi su koji rijetko obolijevaju. Ponekad imaju problema s kožom i očima te s displazijom laktova i kukova. Prosječno žive između 12 i 14 godina. 

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Pasmine pasa - zanimljivosti

Irski vučji hrt

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Bernski planinski pas

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Bigl

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang