Ljubimci

Komentari 1

Leteće zmije: Iako nemaju krila mogu letjeti stotinjak metara

Leteće zmije: Iako nemaju krila mogu letjeti stotinjak metara

Chrysopelea, puno poznatija pod nazivom 'leteća zmija' iako nema krila niti udove može preletjeti stotinjak metara. Pomaže im to u lovu na plijen, ali i pri bijegu od neprijatelja

Zmije su fascinantne životinje - gmazovi koji su zbog mogućnosti prilagođavanja različitim uvjetima života preživjeli tisuće godina. Koliko god se o njima pisalo uvijek se pojavi neka vrsta koja nas ostavi bez daha. 

Jedna od takvih jest Chrysopelea, puno poznatija pod nazivom 'leteća zmija'. Iako nema krila niti udove ova zmija može preletjeti stotinjak metara.

Kako zmije lete?

Prije nego će 'poletjeti' zmije se penju na drvo, gmižu do kraja grane za koju se vješaju u obliku slova 'J'. Zatim odabiru mjesto na koje misle sletjeti. Nakon što se odraze s grane spljošte tijelo, uvuku trbuh i rašire rebra. 

Tijelo koje je inače okruglo tada poprimi oblik slova C s udubljenom stranom okrenutom prema dolje, pa presjek kroz tijelo zmije izgleda poput presjeka frizbija. Upravo taj oblik tijela pomaže im 'hvatati zrak' i usporiti padanje.

Istovremeno  nastavljaju  'valovito gmizati' u zraku, odnosno kreću se lijevo desno u obliku slova S na sličan način na koji to čine na zemlji. Tijekom leta mogu skretati i mijenati smjer, a iako slijetanje ponekad izgleda grubo uvijek se prizemlje bez ozljeda.

Pet vrsta letećih zmija

Njezin talent pomaže joj u lovu na glodavce, guštere, ptice, žabe i ostale manje životinje kojima se hrani. Također, leteći s drveta na drvo (ili na neku drugu površinu) ove zmije bježe od neprijatelja.  

Iako najpoznatija Chrysopelea nije jedina leteća zmija na svijetu postoji pet vrsta letećih zmija koje žive na područjima Indije, Šri Lanke, jugoistočne Azije te istočnom dijelu Kine.

Izvor: Bioteka.hr

Zavirite u tajanstveni svijet zmija:

Najduža zmija na svijetu: Žrtve s njom nemaju nikakve šanse

Kad zmije napadaju: Ovo je 5 najgledanijih napada pitona!

Bojite se zmija? Onda ovo nije mjesto za vaš godišnji odmor

Otrovne zmije u Hrvatskoj

Ovo je najduža zmija na svijetu!

Kako izgleda napad zmije koja vas može oslijepiti?

Najotrovnije zmije svijeta

Gabonska ljutica ima najveće zube u svijetu zmija

Sex zmija postao turistička atrakcija

Video: Pogledajte kako izgleda lov zmije teške i do 227 kg?