Obavijesti

Ljubimci

Komentari 2

Egzotična putovanja: Lokacije na kojima napadaju morski psi

Egzotična putovanja: Lokacije na kojima napadaju morski psi
1

Otok Reunion u Indijskom oceanu najpoznatiji je po smrtonosnim napadima morskih pasa. Tijekom 2011. i 2012. godine u sedam napada poginule su tri osobe

VIDEO

Sjevernoameričke vode, uključujući Havaje i Karibe tradicionalna su žarišta napada morskih pasa. Tako je bilo i 2012. Pokazuju to službeni podaci Međunarodnog registra napada morskih pasa (ISAF).

Područje SAD-a i Kariba

U tim područjima zabilježena su 42 napada odnosno više od 50 posto svih napada. Gledajući desetogodišnji prosjek na Floridi su se tijekom 2012. dogodila tri napada više, konkretnije njih 26.

 Morski psi na Havajima su napadali 10 puta. Uzimajući u obzir desetogodišnji prosjek od četiri napada brojka je to koja zabrinjava stručnjake. Kalifornija i Južna Karolina u kojima se dogodilo po pet napada također odskaču od prosjeka.

Kao razlog većeg broja napada ISAF navodi globalni rast stanovništva, a samim time sve veći broj ljudi koji se bavi vodenim sportovima i podvodnim aktivnostima poput ronjenja što su i inače najčešći uzroci napada.

Izvan granica SAD-a najveći broj napada morskih pasa dogodio se u australskim vodama gdje je tijekom 2012. zabilježeno njih 14. 

Otok Reunion najpoznatiji po napadima

Otok Reunion u Indijskom oceanu najpoznatiji je po smrtonosnim napadima morskih pasa. Tijekom 2011. i 2012. u sedam napada poginule su tri osobe. 

U 2013. uz najnoviji slučaj u kojem je stradala 15 – godišnja djevojčica, napad morskog psa sa smrtnim posljedicama već se jednom dogodio. ISAF navodi kako su to zabrinjavajući podaci jer se tako nešto prije nije događalo.

Hrvatska sigurna

Morski psi haraju i obalama Južne Afrike gdje su prošle godine zabilježena četiri napada, što je i desetogodišnji prosjek tog područja. Ono što zabrinjava jest da se broj smrtnih slučajeva povećao s jednog na tri.

Napadi morskih pasa tijekom 2012. također su se dogodili na Kanarskim otocima, u Indoneziji, Novom Zelandu, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji i Togo.

Napadi morskih pasa u Hrvatskoj   nisu zabilježeni od 1974. godine.

Zanimljivosti o morskim psima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode