Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Fila brasiliero - brazilski pas: Pasmina koja nije za svakoga!

Fila brasiliero - brazilski pas: Pasmina koja nije za svakoga!
1

Nastala je križanjem engleskog mastifa, buldoga i psa svetog Huberta. Te 3 pasmine na područje Brazila u 15. i 16. stoljeću vjerojatno su donijeli španjolski i portugalski mornari

VIDEO

Brazilski pas poznatiji pod nazivima 'fila brasiliero' odnosno brazilski mastif najpoznatija je autohtona brazilska pasmina. 

Nastala je križanjem engleskog mastifa, buldoga i psa svetog Huberta ( krvosljednika). Te tri pasmine na područje Brazila u 15. i 16. stoljeću vjerojatno su donijeli španjolski i portugalski mornari i osvajači.

Od krvosljednika naslijedio je 'opuštenu kožu' i izuzetan njuh, od mastifa kompaktnost tijela i hrabrost dok buldogu može zahvaliti na svom zaštitnikom temperamentu koji vrlo brzo može prerasti u agresiju. Sve navedeno čini ih odličnim psima čuvarima za što su i stvoreni. Također, koristilo ih se kao pse pratioce stoke, lovce na krupnu divljač, ali i tragače  'robova'.   

Pasmina je to koja traga za plijenom, a  nakon što ga pronađe ne napada ga, već čuva ne dopuštajući mu bijeg, strpljivo čekajući da vlasnik dođe do njega. Zato su bili cijenjeni kao lovački psi, ali i psi koji su tragali za odbjeglim robovima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kao kućni ljubimci počinju se držati sredinom 20. stoljeća. Osim u Brazilu popularni su u Sjevernoj Americi i Europi. 

Brazilski mastif ima kratku i glatku dlaku koju je lagano održavati. Iako se mogu držati u stani idealni su za držanje u kući s dvorištem u kojem se mogu slobodno štetati. Dvorište je potrebno ograditi visokom ogradom. 

Pas je to koji zahtjeva puno aktivnosti. Ako mu je ne omogućite može postati destruktivan i uništavati stvari oko sebe. Zato, osim slobodnog kretanja u dvorištu psima treba omogućiti puno vježbe, npr. u prirodi. 

Iako je riječ o psima koji su izuzetno vjerni obitelji s kojom žive pasmina je to koje se ne preporučuje prosječnim vlasnicima kućnih ljubimaca koji traže ljubimca za druženje s drugim psima i ljudima. Pasmina ima izražen lovački nagon te su psi skloni juriti mačke i manje pse. 

Ako se na vrijeme socijaliziraju prema osobama i životinjama s kojima je odrastao bit će prijateljski i zaštitnički raspoložen. Međutim, brazilski pas prema nepoznatim osobama, ali i novim psima s livade izuzetno je nepovjerljiv. 

Primjerice,  svu vašu rodbinu i prijatelje koji vas često posjećuju, a pas ih nije upoznao tijekom odrastanja doživjet će kao potencijalnu opasnost i postavit će se zaštitnički. 

Uzimajući u obzir njihovu veličinu i snagu  idealan pas koji je došao u krive ruke vrlo brzo, čak ako vlasnik ima dobre namjere ( ali nema znanja o pasmini i odgoju pasa ) brazilski pas može postati agresivan.  

Zato se ne preporučuju vlasnicima koji prvi put nabavljaju psa i misle psa odgajati u hodu.

Nažalost, previše brazilskih pasa došlo je u krive ruke. U mnogim državama smatra ih se opasnom pasminom te se zabranjuje njihovo držanje.

SP Brazil - zanimljivosti iz životinjskog svijeta:

Kupcima 'životinjskih suvenira' kazne od 1700 eura

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Pasmine pasa - zanimljivosti

Doberman

Njemački bokser

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Bigl

Pudla

Belgijski ovčar

Irski vučji hrt

Njemačka doga

Engleski buldog

Njemački ovčar

Bernski planinski pas

Maltezer

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang