Obavijesti

Ljubimci

Komentari 5

Francuski buldozi idealni su psi za stan, ali važno je znati...

Francuski buldozi idealni su psi za stan, ali važno je znati...
6

Francuski buldog pasmina je psa koja je prepoznatljiva po četvrtastoj glavi, velikim zaobljenim 'šišmišovim' uspravnim ušima, spljoštenoj njušci i okruglim očima

VIDEO

Francuski buldog mali je pas kratkog repa, mišičavog tijela prekrivenog kratkom i glatkom dlakom. 

Karakteristike pasmine

Prepoznatljiv je po četvrtastoj glavi, velikim zaobljenim 'šišmišovim' ušima koje stoje uspravno, spljoštenoj njušci i okruglim očima tamne boje. 

Jednostavni su za održavanje što podrazumijeva nekoliko minuta dnevnog četkanja i brisanje sline. Također, lagano ih je dresirati, obožavaju djecu, vole se maziti i uvijek biti u blizini vlasnika s kojim žele dijeliti sreću, ali i tugu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako svemu navedenom dodamo da rijetko laju što ih čini idealnim psom za držanje u stanu dolazimo do odgovora na pitanje zašto su francuski buldozi među popularnijim pasminama pasa, kako u Hrvatskoj tako i svijetu.

Pasminske bolesti

Nažalost, od njihove popularnosti najviše profitiraju šverceri koji prodaju pse nepoznatog porijekla. 

Zašto? Koliko god bili slatki, razigrani i prijateljski raspoloženi francuski buldozi mogu imati veliku manu – skloni su obolijevanju.

Ističu to i vlasnici uzgajivačnice Totegnac koji kao tipične pasminske bolesti izdvajaju probleme sa srcem i dišnim organima, probleme s kralježnicom i kukovima. 

Nerijetko dolazi i do komplikacija s očnim kapcima, tzv. 'cherry eye'. Također, psi su to koji teško podnose visoke temperature.

Pazite od koga kupujete psa

Kako bi se pasminske bolesti svele na najmanju moguću mjeru uzgajivači bi trebali voditi računa o krvnim linijama i genetskim manama. 

Šverceri koji prodaju pse bez papira i osnovnih podataka o porijeklu legla o tome ne vode računa.

 Cijena njihovih pasa možda je niža, ali oni najčešće prodaju pse koji će više vremena provoditi kod veterinara nego družeći se sa svojim psećim i ljudskim prijateljima.

Prije kupnje psa bez obzira na pasminu savjetujemo vam da prije kupnje zdravstveno stanje psa provjerite kod veterinara, a uzgajivača u Hrvatskom kinološkom savezu ili bilo kojem savezu koji je član međunarodne kinološke federacije – FCI. 

Ako nemate novaca za psa poznatog porijekla odnosno psa s rodovnicom uvijek možete udomiti mješanca koji će vam dati sve što i drugi zdravi psi.

Kupnjom psa od švercera potičete njihovo nekontrolirano štancanje, a samim time i napuštanje pasa koji se ne uspiju prodati.

Pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s ovom pasminom, a želite li da vaš pas bude dio galerije iznad članka fotografije s imenom psa pošaljite nam na ljubimci@24sata.hr

Posjetite KALKULATOR PASMINA

Pasmine pasa - zanimljivosti

Cane Corso

Aljaški malamut

Samojed

Rotvajler

Border Collie

Labrador

Francuski buldog

Dalmatinski pas

Tosa Inu

Američki staford

Pit bull

Akita

Bernardinac

Portugalski vodeni pas

Njemački patuljasti špic

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…