Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Ima ih u svakom domaćinstvu: Namirnice koje mogu ubiti psa

Količina opasna i smrtonosna za psa ovisi o veličini samog psa i pasmini te općenito zdravstvenom stanju. Posebno mogu bit osjetljivi štenci i stariji psi. Savjetujemo oprez!

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
0 komentara

Iako ih smatraju svojim najboljim prijateljima mnogi vlasnici psima svakodnevno daju namirnice sa 'ljudskog stola' koje ih, pogotovo ako se daju dugotrajno mogu ubiti. 

Portal huffingtonpost.com navodi namirnice opasne za zdravlje psa. Navedene namirnice nalaze se u svakom domaćinstvu. Iako zdrave za ljude za pse mogu bit smrtonosne. 

Čokolada

Čokolada i proizvodi od čokolade poput raznih vrsta kolača najopasnija je ljudska namirnica za pse. Zašto? Čokolada u sebi sadrži kofein i teobromin koji su za pse otrovni. Kod pasa čokolada može uzrokovati proljev, povraćanje, bolove u trbuhu, anksioznost, drhtanje mišića, nepravilan rad srca, povišenu tjelesnu temperaturu, grčeve i smrt.

Mlijeko

Mnogi će reći da štenci piju majčino mlijeko, većina pasa ne podnosi i ne može probaviti laktozu. Pijenje mlijeka kod pasa može uzrokovati povraćanje, proljev i ostale želučane probleme. Iako direktno ne može uzrokovati smrt, indirektno bakterije stvorene na taj način mogu ozbiljno ugroziti zdravlje psa, pa čak i uzrokovati smrt.

Sir

Poput mlijeka i sir u sebi ima šećer i masne tvari koje psi ne mogu probaviti. Sir je opasan ako se daje u velikim količinama. Ko pasa može uzrokovati povraćanje i proljev.

Pročitajte koje su biljke otrovne za pse

Luk/češnjak

Luk u sebi sadrži opasne tvari za pse i ako se pojede u velikim količinama kod pasa može uzrokovati oštećenje crvenih krvnih stanica. Puno otrovniji od luka je češnjak koji u sebi sadrži otrovne spojeve. Opširnije

Grožđe

Grožđe i grožđice kod pasa mogu uzrokovati zatajenje bubrega. Također, može doći do povraćanja i proljeva. 

Jezgra jabuke

Jabuka kao voće nije opasna za pse, naprotiv ima mnogih prednosti. Međutim, koštice jabuka ( kao i šljiva, marelica, breskve i kruške) u sebi sadrže cijanid koji psima može uzrokovati ozbiljne probleme poput vrtoglavice, napadaje panike, srčani udar pa čak i komu.

Dizano tijesto

Sirovo dizano tijesto koje se upotrebljava za pečenje kruha u psećem želucu fermentira i postaje otrovno. Kod nekih pasa u želucu se stvaraju plinovi koji kod pasa mogu uzrokovati jake bolove i ozbiljne probleme s probavnim traktom.

Kofein

Kava u sebi sadrži tvari koje stimuliraju živčani sustav psa, a uzrokuje proljev, povraćanje, ubrzan rad srca pa čak i smrt.

Slanina

Za kraj ostavili smo namirnicu za koju smo sigurni da ju je većina pasa probala. Riječ je o slanini. Hrana je to bogata mastima, a kod pasa ( ali i ljudi) može uzrokovati probleme s radom gušterače. Nepravilan rad gušterače uzrokuje probleme s probavom te nemogućnost apsorpcije hranjivih tvari.

Važno je znati!

Količina opasna za psa ovisi o veličini samog psa i pasmini te općenito zdravstvenom stanju. Posebno mogu bit osjetljivi štenci i stariji psi. 

Davali ili ne svojim psima neke od ovih namirnica važno je naglasiti da one psima nisu neophodne za život i ne spadaju u pseću hranu.

Mnogi koji pročitaju ovaj članak svojim ljubimcima redovito daju neke od ovih namirnica tvrdeći da njihovim psima nije ništa.  Nažalost, ako ništa drugo većina namirnica s ljudskog stola kod pasa može uzrokovati pretilost.

 Psi koji imaju problema s viškom kilograma spadaju u rizičnu skupinu životinja kojima prijete tumori, dijabetes i mnoge bolesti kostiju i zglobova.

Zato, želite li da vaš pas živi duže pazite čime ga hranite te kako se o njemu općenito brinete.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message