Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Ljubimac kao poklon za prvi dan škole?! Dobro razmislite

Ljubimac kao poklon za prvi dan škole?! Dobro razmislite
2

Životinje su živa bića koja imaju osjećaje, a ne predmeti koji se, kada nekome dosade mogu izbaciti na ulicu. Imati kućnog ljubimca znači biti odgovoran vlasnik

VIDEO

Bliži se početak nove školske godine. Za neke prilika da prijateljima iz razreda prepričaju kako su proveli ljeto, a nekima poput 'prvašića' nešto potpuno novo u životu. 

Kako bi im olakšali polazak u prvi razred mnogi roditelji svojim mališanima ispunit će svaku želju. Na listi želja mnogih naći će se i kućni ljubimci: psi, mačke, kunići, papige, hrčci, zamorci, akvarijske ribice... 

Prije nego djetetu odlučite ispuniti želju odgovorit ćemo vam na pitanje:

Zašto ne poklanjati kućne ljubimce?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Životinje su živa bića koja imaju osjećaje, a ne predmeti koji se, kada nekome dosade mogu odbaciti. Imati kućnog ljubimca znači biti odgovoran jer o njemu će trebati netko brinuti. 

Dijete koje tek kreće u osnovnu školu, koliko god voljelo životinje to neće moći. Većinu prljavih poslova poput čišćenja kaveza i akvarija ili pak vođenja psa u šetnju obavljat ćete vi kao roditelj, a ne vaše dijete. 

Životinje također moraju jesti i igrati se te redovito odlaziti veterinaru. Dodamo li tome opremu za kućne ljubimce dolazimo do zaključka da je kućni ljubimac trošak. 

Jeste li spremni svaki mjesec izdvojiti nekoliko stotina kuna za hranu, igračke, zaštitu od buha i krpelja, troškove veterinara?

Tko god je imao kućnog ljubimca zna sve prednosti i nedostatke držanje istog. Prije nego se odlučite nabaviti ga dobro se informirajte.

 Ljubimca nabavite samo ako ste spremni u vaš život primiti ravnopravnog člana obitelji koji će s vama biti najmanje tri, a ako se radi o psu ili mački onda i više od 10 godina.

Kojeg ljubimca odabrati za 'prvašića'?

Cijena nikada ne smije biti faktor koji određuje kojeg ljubimca odabrati. Primjerice, akvarijske ribice možda i jesu najjeftinije životinje, ali oprema za iste je puno skuplja od primjerice kaveza za zamorca.

 Također, hrčak je možda jeftiniji od zamorca, ali za prvašića je prikladniji ljubimac zamorac koji je mirniji i pitomiji od hrčka.Prije nabavke ljubimca zato se detaljno raspitajte o svakom detalju.

Pod uvjetom da ste na sebe spremni preuzeti sve prljave poslove vezane uz ljubimca za prvašiće i djecu do 10 godina života preporučujemo zamorca ili kunića.

Zašto? Životinje su to koje se vole maziti i nositi po rukama, a to je ono što većina djece u toj dobi traži od ljubimca. Uz to dovoljno su velike da podnesu  malo grublje uzimanje u ruke i pokrete mlađe djece.

Kako ih ne bi ozlijedili sve što djeca rade neka bude pod vašim nadzorom. Tako ih primjerice možete učiti kako pospremiti kavez za zamorca, kako nahraniti životinju i slično.Poslije igre i čišćenja ljubimca naučite ih da moraju prati ruke.

Pas i mačka nisu za 'prvašiće'

Iako većina djece za ljubimca želi psa ili mačku stručnjaci smatraju da je na takvu obavezu dijete spremno tek između 10 i 13 godine života. 

Životinje su to koje zahtijevaju veću odgovornost i više pažnje. Djeca u toj dobi većinom su pouzdana i odgovorna. Ipak, za svaki slučaj  roditelji bi trebali provjeriti imaju li životinje vodu, hranu i da li im je gajba čista.

Na portalu ljubimci.24sata.hr saznajte korisne informacije se o psima i mačkama te ostalim kućnim ljubimcima. Pomoću alata ODABERI PSA odredite koja pasmina najviše odgovara vašim potrebama.

 Prije kupnje svako posjetite našu rubriku UDOMI ME u kojoj svakoga dana objavljujemo oglase pasa i mačaka koji se poklanjaju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang