Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Majmuni imaju osobnost i ne smije ih se zatvarati u zoo vrt!

Majmuni imaju osobnost i ne smije ih se zatvarati u zoo vrt!
1

Kako bi orangutanicu oslobodili 'ropstva' aktivisti za zaštitu životinja pokrenuli su parnicu protiv zoološkog vrta tvrdeći kako orangutanica nije predmet, već osoba

VIDEO

Ona je orangutanica koja se zove Sandra! Nakon 28 godina života u zatočeništvu, od čega 20 godina u Zoološkom vrtu u  Buenos Airesu uskoro bi mogla bit puštena na slobodu. Odlučio je tako argentinski  Vrhovni sud koji je majmuna proglasio osobom koja ima osjećaje.

Prema toj odluci uprava zoo vrta  Sandru kojoj su prekršena prava na slobodu mora osloboditi iz zatočeništva. 

Život u zatočeništvu

Portal dailymail.co.uk  objašnjava pozadinu cijelog slučaja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sandra je rođena 1986. godine u njemačkom zoološkom vrtu iz kojeg je 1994. prebačena u Buenos Aires.

 Kako bi je oslobodili 'ropstva'  aktivisti Argentinskog društvo za zaštitu životinja (AFADA) pokrenuli su parnicu protiv zoološkog vrta tvrdeći kako orangutanica nije  predmet, već osoba koja je emocionalno slična ljudima te kao takva mora bit puštena na slobodu jer je u zoološki vrt zatvorena ilegalno.

Nakon što je sudac odbacio njihov zahtjev za oslobađanjem žalili su se vrhovnom sudu koji je donio gore spomenutu odluku. Rok za žalbu na ovu odluku iznosi 10 dana. 

Nakon toga, ako zoo vrt ne uspije poništiti odluku vrhovnog suda Sandra bi trebala bit prebačena u azil za orangutane koji se nalazi u Brazilu. 

Zanimljivo, samo nekoliko dana prije argentinske oslobađajuće presude sud u SAD-u odbacio je sličan zahtjev američkih aktivista uz obrazloženje kako orangutan nema osobnost te kao takav ne može imati ista prava kao ljudi.

Zanima nas vaše mišljenje: 

Je li životinjama mjesto u prirodi ili im je bolje u zoo vrtovima u kojima im je život prilagođen prirodnom okruženju?

Pritom uzmite u obzir da mnogim divljim životinjama u prirodnom okruženju prijeti izumiranje zbog krivolova i uništavanja prirodnih staništa od strane čovjeka. 

Primjerice prije 100 godina u prirodnom okruženju živjelo je 230 tisuća orangutana. Danas ih ima manje od 50 tisuća. Sumatranskih orangutana kojima pripada Sandra ima oko 7500.

Ako ste mislili kako će nakon presude Sandra živjeti na slobodi razočarati ćemo vas. Kao u Buenos Airesu i u Brazilu  ovoj životinji kretanje će bit ograničeno. Slobodna će bit samo na papiru.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…