Obavijesti

Ljubimci

Komentari 10

Najljepše zanimanje na svijetu: Udomitelj napuštenih životinja

Najljepše zanimanje na svijetu: Udomitelj napuštenih životinja
4

Jelena i Danijel, uz Marleya kojeg su udomili trajno kod sebe su do sada imali dva psa, dvije prekrasne cure koje su sretno udomljene. Trenutno kod njih je kujica Zoa

VIDEO

Iako za njega nećete dobiti novac, naprotiv kao nagradu za uspješno obavljen posao ostat ćete bez nečega što vam se uvuklo pod kožu biti  udomitelj napuštenih životinja najljepše je zanimanje na svijetu. 

Svatko tko se želi baviti tim poslom mora ispunjavati dva uvjeta. Mora voljeti životinje i imati malo prostora u svom stanu/kući/dvorištu u koji će privremeno udomiti psa ili mačku. Oko svega drugog 'može se dogovoriti'.

Privremeni udomitelji postali slučajno

Jelena i Danijel, mladi par iz Zagreba osim što je udomio svog sadašnjeg psa Marleya vrata svog doma otvorio je i ostalim napuštenim psima, privremeno dok i oni ne pronađu stalne vlasnike.  Ispričali su  nam svoju udomiteljsku priču. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oboje cijeli život vole životinje. 

Privremeni udomitelji postali su slučajno. Njezin dečko na internetu je gledao fotografije pasa i slučajno naišao na stranice Udruge Šapica iz Zaprešića koja je hitno tražila nekoga da privremeno udomi njihove pse.

Obaveze privremenih udomitelja

- Do sad smo kod sebe imali dva psa, dvije prekrasne cure koje su sretno udomljene. Naše Lea i Prudi. Trenutno je kod nas mala Zoa prekrasna mala zloćka. Vjerujemo da će i ona uskoro otići u sretni stalni dom - govori naša sugovornica. 

Koliko dugo će pas biti na privremenom udomljenju nikada se ne zna jer može se udomiti za dva dana ili za nekoliko mjeseci. Kod naših sugovornika psi su se obično zadržavali dva do tri mjeseca.

Obaveza privremenog udomitelja je da socijalizira psa, brine o njemu kao o svakom drugom psu, nauči ga osnove ponašanja (ako je štenac) te da redovito fotografije psa šalje Udruzi kako bi se pas što prije udomio.

- Neki od privremenih udomitelja traže i novčanu naknadu za pružanje smještaja ali mi smatramo da to nije u redu jer ako već želiš pomoć ne treba ti netko platiti za to. Dovoljno je to što Udruga snosi trošak hrane i veterinara - objašnjava Jelena.

Želite li se baviti ovim poslom, a već imate psa? 

To nije nikakav problem. Naprotiv! Pas koji dolazi na privremeno udomljavanje prvih nekoliko dana je uplašen. Uz drugog psa lakše će se opustiti.

- Mi uglavnom uzimamo štence jer i sami imamo jednog mladog gospodina (psa Marleya) pa nam je zbog 'mira u kući' i boljeg slaganja lakše uzeti štenca - govori naša sugovornica.

Jedina mana privremenog udomljavanja jest emocionalno vezanje za životinju.

- Kad dođu stalni udomitelji teško se rastati, ali opet s druge strane kad vidite da su to dobri ljudi i da će psu biti lijepo, da će biti mažen i pažen odmah je lakše - nastavlja Jelena. 

Uostalom, ako želite nakon udomljenja možete ostati u kontaktu s psom i ljudima koji su ga udomili.

Kome bi preporučili privremeno udomiteljstvo?

Junaci ove priče zaključuju da je privremeno udomljavanje prekrasna stvar. Istovremeno pomažu Udruzi i njihovim štićenicima, a s druge strane pomaganje ih ispunjava zadovoljstvom.

 Privremeno udomljenje preporučili bi svima koji zbog različitih životnih okolnosti nemaju mogućnost stalnog udomljenja, a ipak bi željeli imati četveronožnog prijatelja.

 - Privremeno udomljenje nije za ljude koji nemaju vremena, strpljenja i volje za takve stvari jer životinja nije igračka i zaslužuje više od toga - zaključuju Jelena i Danijel.

Želite li postati privremeni udmitelj Udruge Šapica možete im se obratiti OVDJE. Osim privremeno, nekog od njihovih pasa i mačaka koji traže dom možete udomiti za stalno. Pogledajte ih  OVDJE.

Posjetite i našu rubriku Udomi me!

Zanimaju nas vaša iskustva s udomljavanjem pasa. Kupiti ili udomiti psa?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....