Ljubimci

Komentari 0

Zmije u Hrvatskoj: Sezona je poskoka! Kako ih izbjeći?

Zmije u Hrvatskoj: Sezona je poskoka! Kako ih izbjeći?

U potrazi za pticama , pogotovo ljeti i u jesen poskok se penje na drveće i grmlje. Od tuda ponekad ugrize čovjeka koji je, očito iz straha stvorio mit o zmijama koje skaču

 Zmije su životinje koje kod većine ljudi, najčešće bez razloga izazivaju strah ili u najmanju ruku nelagodu.

Pročitajte zašto se ljudi boje zmija

 Za sve one koji se boje zmija pripremili smo vodič kroz zmije koje žive u Hrvatskoj. Svaki dan predstavit ćemo jednu vrstu uz korisne informacije o istoj. 

Od 15 -ak vrsta zmija koliko ih živi na području Hrvatske samo njih tri su otrovne. 

Poskok

Najpoznatija je poskok - najotrovnija europska zmija. Odmah da razjasnimo - poskoci ne skaču. Riječ je o 'debeloj zmiji' koja ne može skakati. U potrazi za pticama ,  pogotovo ljeti i u jesen penje na drveće i grmlje.  Od tuda ponekad ugrize čovjeka koji je, očito iz straha stvorio mit o zmijama koje napadaju ljude skakanjem u vis.

Poskok se hrani manjim zmijama, gušterima, glodavcima i pticama. Čovjek mu nije zanimljiv i napast će ga samo kad je ugrožen.  Poskoka se ne treba bojati, ali treba bit oprezan. 

Obožava se sunčati, a želite li ga izbjeći izbjegavajte suha, stjenovita staništa, otvorene šume, padine, suhozide, vinograde i poljoprivredne površine. 

Boravak u prirodi

Za što bezbrižniji boravak u prirodi preporučujemo nošenje odgovarajuće odjeće i obuće - dugih hlača i visoke obuće (npr. gojzerice, čizme), kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza. 

Također, treba uvijek pripaziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje želimo sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama. U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti niti je slučajno pokušavati uhvatiti. 

Zmiju je potrebno polako zaobići ili zaplašiti udarcima (nogom) o tlo te pustiti da sama otiđe svojim putem. 

Može ih se vidjeti na području Dalmacije, Istre, Kvarnera, središnjoj Hrvatskoj te mnogi otocima. Riječ je o mirnoj zmiji koja napada samo ako je ugrožena.  

Što ako dođe do ugriza? 

Info:

Poskok (Vipera ammodytes)

Engleski naziv: Nose – horned Viper

Porodica: ljutice (Viperidae)

Rasprostranjenost u Hrvatskoj: Dalmacija, Istra, Kvarner i područje središnje Hrvatske te mnogi otoci.

Otrovnost: Otrovnica

Stanište: Suha, stjenovita staništa, otvorene šume, padine, kameni zidovi, vinogradi i poljoprivredne površine. Poskok je relativno mirna i spora zmija, no ako je uznemirena sikće i grize.

Prehrana: Mali sisavci, ptice i gušteri koje ubija otrovom.

Duljina tijela: 70-90 cm

Broj legla: 4 – 15 živih mladunaca

Nadmorska visina: Od razine mora do 1900 m

Zanimljivosti: Najveća zmija otrovnica u središnjoj Europi, a ujedno i najotrovnija europska zmija. Lako je prepoznatljiva po roščiću na vrhu nosa. Poskok ne može skakati, ali ga se ponekad može naći u krošnjama stabala s kojih se može baciti ako se nađe u opasnosti.

Izvor: Zoološki vrt grada Zagreba

Sve vrste zmija u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom o zaštiti prirode, pa ih se ne smije bez opravdanog razloga ozljeđivati i ubijati. 

Riđovka

Planinski žutokrug

Bjelouška

Šilac