Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Orke: 'Kitovi ubojice' kojih se boje čak i opasni morski psi

Orke, poznate i kao kitovi ubojice uopće nisu kitovi. One su najveći i najsnažniji dupini na svijetu. Bebe orke odmah nakon rođenja dugačke su oko dva metra

Wikipedia
Foto: Wikipedia
14 komentara

Znate li koja je najsmrtonosnija životinja koja pliva morskim dubinama, barem u kontekstu savladavanja žrtava? Toliko, da je se boje čak i najopasniji morski psi poput velikih bijelih psina, koji često završavaju na njihovom jelovniku.

Vjerovali ili ne, ali orke poznate kao 'kitovi ubojice' najsmrtonosnije su životinje koje plivaju morskim dubinama. 

Orke nisu kitovi

Reputaciju ubojica stekli su zahvaljujući vjerovanjima da se hrane ljudima. Neko vrijeme bili su toliko 'opasni' da ih je američka vojska u svom priručniku za ronioce opisivala kao 'životinje koje će u svakoj prilici napasti čovjeka'.

S vremenom, takva razmišljanja su se promijenila i umjesto kitovima ubojicama naziva ih se samo orkama, što je jedino ispravno.

Orke ne samo da nisu kitovi ubojice, već uopće nisu  kitovi. One su najveći i najsnažniji dupini na svijetu. Bebe orke odmah nakon rođenja dugačke su oko dva metra.

 Odrasli mužjaci narastu između 6,5 i osam metara i teže do šest tona. Ženke su manje, dužine do sedam metara i težine pet tona. 

Odlični plivači...

Unatoč impresivnim dimenzijama orke su odlični plivači koji mogu plivati do 30 kilometara na sat. Hrane se drugim dupinima, pingvinima, nekim vrstama ptica, tuljanima, morskim psima, pa čak i kitovima. 

Orke cijeli život žive u skupinama, međusobno se štiteći. Na čelu skupine uvijek je najstarija ženka. U skupinama i love.

U lovu im pomaže prepoznatljiva crno bijela boja tijela pomoću koje se ispod vode međusobno raspoznaju. Uz sve navedeno recimo da orke spadaju među najinteligentnije životinje.

... i lovci

Primjerice, tijekom napada na sive i grbave kitove orke podijeljene u dvije skupine žrtvu okružuju sa svih strana,  ne dajući joj prostora za bijeg. 

Ako  ipak uspije pobjeći skupina kreće u potjeru koja može trajati nekoliko sati. Žrtvama tijekom potjere, kako bi ih usporile prvo pokušavaju i najčešće uspijevaju odgristi leđnu peraju i oslabiti zamahe repa. 

Odrasli muškarci napadaju uvijek prvi, sve dok se žrtva potpuno ne preda. 

Igra s plijenom

Budući da su velike i teške, orke nisu okretne, ali u lovu na manje životinje poput riba također imaju posebnu taktiku. 

Konkretnije, kako bi preplašile ribe skupina orki u koordiniranoj akciji iskače iz vode i repovima snažno udaraju po njezinoj površini. Preplašene ribe okupljaju se u jato te postaju lak plijen. 

Protiv orki  i njihovih deset centimetara dugih zuba te snažnih repova njihove žrtve nemaju nikakve šanse. Napomenimo da love samo odrasle orke, a mladunci uče od starijih. Nakon  što ulove plijen, npr. tuljana s istim se ponekad igraju, bacajući ga u zrak. 

Orke u divljini žive između 50 i 80 godina, a najveći neprijatelj im je čovjek.

Zanimljivosti o orkama 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message