Obavijesti

Ljubimci

Komentari 14

Orke: 'Kitovi ubojice' kojih se boje čak i opasni morski psi

Orke: 'Kitovi ubojice' kojih se boje čak i opasni morski psi
4

Orke, poznate i kao kitovi ubojice uopće nisu kitovi. One su najveći i najsnažniji dupini na svijetu. Bebe orke odmah nakon rođenja dugačke su oko dva metra

VIDEO

Znate li koja je najsmrtonosnija životinja koja pliva morskim dubinama, barem u kontekstu savladavanja žrtava? Toliko, da je se boje čak i najopasniji morski psi poput velikih bijelih psina, koji često završavaju na njihovom jelovniku.

Vjerovali ili ne, ali orke poznate kao 'kitovi ubojice' najsmrtonosnije su životinje koje plivaju morskim dubinama. 

Orke nisu kitovi

Reputaciju ubojica stekli su zahvaljujući vjerovanjima da se hrane ljudima. Neko vrijeme bili su toliko 'opasni' da ih je američka vojska u svom priručniku za ronioce opisivala kao 'životinje koje će u svakoj prilici napasti čovjeka'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S vremenom, takva razmišljanja su se promijenila i umjesto kitovima ubojicama naziva ih se samo orkama, što je jedino ispravno.

Orke ne samo da nisu kitovi ubojice, već uopće nisu  kitovi. One su najveći i najsnažniji dupini na svijetu. Bebe orke odmah nakon rođenja dugačke su oko dva metra.

 Odrasli mužjaci narastu između 6,5 i osam metara i teže do šest tona. Ženke su manje, dužine do sedam metara i težine pet tona. 

Odlični plivači...

Unatoč impresivnim dimenzijama orke su odlični plivači koji mogu plivati do 30 kilometara na sat. Hrane se drugim dupinima, pingvinima, nekim vrstama ptica, tuljanima, morskim psima, pa čak i kitovima. 

Orke cijeli život žive u skupinama, međusobno se štiteći. Na čelu skupine uvijek je najstarija ženka. U skupinama i love.

U lovu im pomaže prepoznatljiva crno bijela boja tijela pomoću koje se ispod vode međusobno raspoznaju. Uz sve navedeno recimo da orke spadaju među najinteligentnije životinje.

... i lovci

Primjerice, tijekom napada na sive i grbave kitove orke podijeljene u dvije skupine žrtvu okružuju sa svih strana,  ne dajući joj prostora za bijeg. 

Ako  ipak uspije pobjeći skupina kreće u potjeru koja može trajati nekoliko sati. Žrtvama tijekom potjere, kako bi ih usporile prvo pokušavaju i najčešće uspijevaju odgristi leđnu peraju i oslabiti zamahe repa. 

Odrasli muškarci napadaju uvijek prvi, sve dok se žrtva potpuno ne preda. 

Igra s plijenom

Budući da su velike i teške, orke nisu okretne, ali u lovu na manje životinje poput riba također imaju posebnu taktiku. 

Konkretnije, kako bi preplašile ribe skupina orki u koordiniranoj akciji iskače iz vode i repovima snažno udaraju po njezinoj površini. Preplašene ribe okupljaju se u jato te postaju lak plijen. 

Protiv orki  i njihovih deset centimetara dugih zuba te snažnih repova njihove žrtve nemaju nikakve šanse. Napomenimo da love samo odrasle orke, a mladunci uče od starijih. Nakon  što ulove plijen, npr. tuljana s istim se ponekad igraju, bacajući ga u zrak. 

Orke u divljini žive između 50 i 80 godina, a najveći neprijatelj im je čovjek.

Zanimljivosti o orkama 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang