Obavijesti

Ljubimci

Komentari 9

Otkrivamo pravu istinu o pit bullovima - najopasnijim psima

Otkrivamo pravu istinu o pit bullovima - najopasnijim psima
3

Neznanje ili nedostatak vremena nisu opravdanje za zanemarivanje psa. Dolaskom u ruke neodgovornih vlasnika pasmine poput pit bullova mogu postati izuzetno opasne

VIDEO

Kao i uvijek kad dođe do napada ili pokušaja napada psa na čovjeka, pogotovo ako je riječ o djeci prvi koji se nađu na udaru su pit bullovi, američki stafordski terijeri, bull terijeri i ostali psi koji izgledaju 'opasno'. 

Iza nas je jedan takav koji se dogodio u Teksasu - opširnije

Kako pas postaje opasan?

Nezasluženo i neopravdano! Zašto? Svjedoči o tome i slučaj koji se krajem prošle godine dogodio u Velikoj Britaniji. Obiteljski pas pasmine Jack Russell izgrizao je novorođenče koje je od posljedica ugriza preminulo. 

Dokaz je to da svaki pas bez obzira na veličinu može bit agresivan, ali...

 Čak ako i postoje pasminske predispozicije da postane agresivan svaki pas ranom socijalizacijom i cjeloživotnim odgojem može se dovesti u red odnosno postati savršen pas koji će se odlično slagati s  psima, drugim ljubimcima, djecom, odraslima. 

Jednako tako svaki pas, bez obzira na pasminske predispozicije lošim odgojem, zlostavljanjem i zanemarivanjem može postati agresivan i opasan za sve oko sebe.

Istina o pit bullovima

ASCPA.org, najpoznatija svjetska organizacija koja se bavi zaštitom životinja u svojoj 'istini o pit bullovima'  detaljno opisuje put kako je pasmina predodređena da pomaže ljudima postala najomraženija na svijetu i sinonim za opasnost.

Pit bull - podrijetlo pasmine

Preci pit bullova dolaze iz Engleske, a u Sjevernu Ameriku donijeli su ih engleski doseljenici. Psi potječu od engleskih buldoga.  

Povjesničari vjeruju kako je  riječ o snažnim psima koji su ljudima pomagali loviti krupnu divljač, ali koristilo ih se kao pomoć mesarima, kojima su ovi psi pomagali čuvati i kontrolirati stoku. 

Nažalost, koristilo ih se u borbama u kojima su se psi suprotstavljali bikovima, medvjedima i drugim velikim divljim životinjama. 

Da ne bi bilo zabune tadašnji engleski buldozi nemaju nikakve veze s današnjim engleskim buldozima. 

Početkom 19. stoljeća u Engleskoj su takve borbe zabranjene. Nažalost, rođen je tada novi krvavi sport - borbe u kojima su se psi borili međusobno.

 U želji da stvore pse koji će biti snažni poput buldoga, ali puno lakši i okretniji, čime bi dobili prednost nad suparnicima u ringu pojedinci buldoge križaju s terijerima - stvoreni su tako prvi 'pit bullovi'. 

Glavne karakteristike pasmine: snaga, izdržljivost, hrabrost i pouzdanost.

Pit bull danas

Većina stručnjaka slaže se kako  su te karakteristike zadržali i današnji pit bullovi. 

Iako ih mnogi ne priznaju kao pasminu pit bullovi su prepoznatljivi po širokoj lubanji, snažnoj čeljusti i snažnom 'zdepastom' tijelu prekrivenom kratkom dlakom. 

Koristi ih se kao pse za različite vrste sportskih aktivnosti kao što su agility, flyball, 'pseći frizbi, ali jednako dobro snalaze se u natjecanjima poslušnosti. Ukratko, riječ je o svestranom radnom psu koji traži puno aktivnosti.

Zašto je pit bull 'opasna pasmina'?

Svaka pasmina stvorena je s određenom svrhom, ali unatoč pasminskim predispozicijama ( izgled i temperament) svaki pas ima svoju osobnost. Neki su agresivni, a neki plašljivi. Neki su druželjubivi, a neki se vole držati po strani.

Isto se odnosi na pit bullove koji kao pasmina imaju genetske predispozicije da budu borbeni. To ne znači da ne postoje nježni i miroljubivi pit bullovi koji se dobro slažu s ostalim psima i drugim ljubimcima, ali i ljudima. 

Socijalizacija psa

Upravo je na ljudima, konkretnije vlasnicima da agresivno ponašanje svojih pasa prema bilo kome spriječe ranom socijalizacijom.  

Pse se zato preporučuje što kasnije odvojiti od majke, braće i sestara. Još dok su štenci treba ih upoznati s drugim psima koje će shvatiti pozitivno. 

Aspca.org kao ponašanje dobro socijaliziranog psa navodi primjer  pseće svađe koja je iz igre prerasla u sukob. Većina socijaliziranih pasa i nakon toga će se nastaviti igrati s drugim psima. 

Pas koji se kao štene nije družio s drugim psima ili se družio premalo nakon sukoba s jednim psom može 'zamrziti' sve ostale te prema njima iskazivati strah popraćen agresivnim ponašanjem. 

Osim sa psima i drugim ljubimcima pse treba što ranije upoznavati i s drugim situacijama s kojima će se tijekom života susretati u urbanim sredinama.  

Za koga je pit bull?

Vlasnicima, pogotovo ako im je pit bull ili američki stafordski terijer prvi pas preporučuje se da obavezno upišu školicu u kojoj će njihov pas naučiti osnovne vježbe poslušnosti. Vlasnik će pak naučiti kako komunicirati i raditi sa svojim novim ljubimcem.

Važno je da se pritom koriste samo pozitivne metode u kojima se ne koristi fizička sila jer iako izvana možda izgledaju opasno mnogi 'opasni psi' ustvari su jako osjetljivi.

Nakon savladavanja osnovnih poslušnosti psima svakodnevno treba omogućiti puno vježbe za tijelo koje je atletski građeno. 

Pit bullovi zahtijevaju puno aerobnih vježbi te se preporučuju sportašima rekreativcima koji trebaju partnera za trčanje i bicikliranje, a može ih se koristiti za sudjelovanje u agilityju ili nekoj drugoj psećoj disciplini. 

Uz fizičku aktivnost pit bull treba puno vježbi za mozak poput traženja sakrivenih predmeta. 

Neznanje ili nedostatak vremena nisu opravdanje jer dolaskom u ruke neodgovornih vlasnika bilo koji pas može postati opasan. Kod pasmina poput pit bullova pogreške se skupo plaćaju.

Svjedoči o tome podatak da se nalazi na vrhu ljestvice pasmina koje su u SAD - u ubile najviše ljudi. TOP 10

Kako odabrati psa?

Nažalost, većina pasmina pa tako i pit bull nabavlja se prvenstveno zbog izgleda. 

Pritom se zanemaruje njihov karakter, a karakter i potrebe ove pasmine takve su da vlasnik ne smije dozvoliti da bilo što krene po zlu.

Uzimajući u obzir njihove genetske predispozicije, veličinu i snagu ugriza većina pasmina koja se iz bilo kojeg razloga sukobi s pit bullom završit će tragično - s teškim ozljedama. Pit bull pak, bio kriv ili ne završit će na optuženičkoj klupi. 

Budući da je riječ o pasmini koja je u većini država zabranjena ili za nju vrijede posebna pravila vrlo često to znači i najgore - eutanaziju psa.

Pročitajte kako odabrati psa! Odabir nije lagan, ali trud se isplati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu