Obavijesti

Ljubimci

Komentari 16

Pripremite mačku na susret s autom, životinjama i biljkama

Pripremite mačku na susret s autom, životinjama i biljkama
8

Ako imate kućnu macu koja prvi put boravi na otvorenom uvijek je držite na oku, a u šetnju izvodite na povodcu s ogrlicom na kojoj se nalazi pločica s vašim podacima

VIDEO

Vlasnici čije mačke većinu života provode zatvorene u kući/stanu tijekom godišnjih odmora često zaboravljaju na opasnosti koje sa sobom donosi boravak na otvorenom, a mačke se bez obzira na starost s njima susreću prvi put u životu. To što mačka živi u zatvorenom prostoru ne znači da je izgubila svoje lovačke instinkte odnosno da ih neće početi koristiti čim se za to ukaže prilika. 

Sve ovisi od mačke do mačke, ali mogućnost da se maca izgubi (i pritom ostane skotna) ili mačor odluta u potragu za nježnijim spolom i vrati se kao ponosni otac vrlo je vjerojatna, kao i istraživanje dvorišta i stabala oko kuće. Prijete i buhe, krpelji, komarci, automobili, skuteri, zmije, otrovne biljke, psi, ali i druge mačke. Opasnosti su na svakom koraku, a uz malo planiranja može ih se spriječiti.

Upoznavanje nepoznatog

Ako imate kućnu macu koja prvi put boravi na otvorenom uvijek je držite na oku, a u šetnju izvodite na povodcu s ogrlicom na kojoj se nalazi pločica s vašim kontakt podacima. U slučaju bijega nalaznik će vas moći kontaktirati. Ako već želite testirati kako se maca ponaša u vrtu oko vrata joj stavite zvonce kako biste uvijek znali gdje je, a pustite li je samostalno u šetnju, u slučaju da nije kastrirana, nemojte se iznenaditi ako se nakon nekoliko dana vrati skotna. Osim lokalnih mačora vašoj maci prijete i susreti sa psima, ali i jureći automobili i skuteri. Zato oprez!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Buhe, krpelji, komarci...

Buhe, krpelji, komarci i ostali nametnici koji se hrane krvlju svim mačkama bez obzira bile kućne ili dvorišne najveća su opasnost iz jednostavnog što ih je nemoguće izbjeći, a vikendice i apartmani koji se tijekom godine ne provjetravaju ili imaju stari namještaj idealno su mjesto za skrivanje.

Buhe tako možemo naći u tepisima, parketu, posteljini, trosjedima i ostalom namještaju gdje ima prašine i vlage. Kod mačaka izazivaju alergije na slinu buha odnosno osipe i jak svrbež. Krpelji pak prijete iz vrtova, a skrivaju se u travi, grmovima, živicama. Osim oko okućnica skrivaju se u šumama, na livadama, čak i na planinama. Piroplazmoza, srećom kod mačaka u Hrvatskoj nije toliko česta, ali kod mačaka krpelji izazivaju upale i jak svrbež. 

Slično je kod uboda komaraca. Kako bi spriječili ubode raznih nametnika mačke obavezno tretirajte ampulicama protiv buha i krpelja, a u ponudi većine pet shopova možete kupiti šampone, pudere i ogrlice. Mačkama nikako ne stavljajte zaštitna sredstva za pse. Nažalost niti jedno sredstvo ne nudi stopostotnu zaštitu te mačku obavezno trebate detaljno pregledati nakon svake šetnje, a pogotovo ako primijetite pretjerano češkanje i grickanje što je najčešći znak da mačka na sebi ima nekog nametnika. Istog treba ukloniti pincetom ili hvataljkom za krpelje. Jako važno je apartman ili vikendicu u kojoj ćete boraviti detaljno očistiti, a ručnike i posteljinu provjetriti.

Osim lokalnih mačora vašoj maci prijete i susreti sa psima, ali i jurećim automobilima i skuterima

U borbi protiv muha i komaraca koristite uobičajena sredstva za ljude, ali obavezno provjerite kako djeluju na kućne ljubimce. Najsigurnija su sredstva protiv komaraca na biljnoj bazi. Od ostalih ljetnih zujala za vašu macu najveće s u opasnosti pčele, ose i stršljenovi, a vaš ljubimac stradava iz radoznalosti pokušavajući ih uloviti. Takva igra obično završava bolnim ubodom, a osim vađenja žalca (kod uboda pčele) bol ćete smanjiti hladnim oblozima. Ako se pojavi oteklina ili alergijska reakcija obavezno posjetite veterinara koji će propisati terapiju.

Opasne igre sa zmijama

Vlasnici mačaka koje borave na otvorenom ponosno su nam se pohvalili kako njihove mačke često po vrtu love guštere i zmije. Nažalost u toj svojoj igri mogu stradati ako ih ugrize otrovna zmija, a svjedoci smo da ih ove godine ima sve više i to upravo u blizini kuća. Ako vašu mačku ugrize zmija ostanite pribrani, pružite joj prvu pomoć i što prije odvedite veterinaru. Ne krećite u osvetničke pohode i zmiju ne pokušavajte uloviti jer bi mogla ugristi i vas.

Otrovne biljke

Od zmija za mačke opasnije su neke biljke koje svatko od nas ima u stanu ili vrtu, a od samih biljaka opasnija su otrovna sredstva kojima ih tretiramo. Stupanj trovanja ovisi od mačke do mačke, a u većini slučajeva izazvat će proljev, povraćanje, svrbež, a u težim slučajevima biljni otrovi usporit će rad srca i izazvati opću slabost. Među najotrovnije biljke spadaju fikus, filodendron, zumbul, naprstak, đurđica, ljiljan, kopriva, kužnjak, azaleja, bršljan, oleandar, hajdučka trava, tulipan, šafran, begonija i aloe vera.

Od ostalih ljetnih zujala za vaše mace velika su opasnost i pčele, ose i stršljenovi

Zašto mačke jedu travu? Pomoću trave kojom izazivaju povraćanje, mačke iz organizma kuglice dlaka. Savjetujemo vam zato da im kupujete specijaliziranu travu za mačke, a kada je u pitanju vrtno cvijeće pripazite čime ga tretirate i spriječite da ga maca gricka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang