Obavijesti

Ljubimci

Komentari 12

Sirova hrana za pse je zdrava, ali pogreške se skupo plaćaju

Sirova hrana za pse je zdrava, ali pogreške se skupo plaćaju
5

BARF nije brend. Riječ je o filozofiji koja se temelji na teoriji da je pas nastao od vuka te bi kao i svoj divlji predak trebao jesti isključivo kosti i sirovu prirodnu hranu

VIDEO

Kada su kućni ljubimci u pitanju odabir hrane je prva i najvažnija odluka koju vlasnici moraju donijeti. Iako je ponuda komercijalne hrane na tržištu raznolika odabrati 'najbolju' nije niti malo lagan zadatak. 

Ne znajući što odabrati ili razočarani izborom vlasnici pribjegavaju alternativnim rješenjima poput pripremanja sirovih obroka kod kuće (RAW) ili kupnje BARF-a .

Hrana za pse -zanimljivosti

Kako bi izbjegli početničke greške donosimo vam odgovore na pitanja koje bi prije prelaska na pripremanja sirove hrane ili kupovinu iste trebao znati svaki vlasnik psa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

BARF nije brend, već filozofija

Kada je hrana za pse u pitanju vlasnici vrlo često pod 'hranom' najčešće misle na brand, a ne na vrstu hrane iako unutar jednog brenda ima najmanje desetak različitih vrsta hrane. Slična stvar događa se i sa spremanjem sirove hrane. 

U pravilu riječ je o filozofiji prehrane poznatijoj pod engleskim nazivom RAW (sirovo), a kako sam naziv kaže svi obroci, uključujući i poslastice trebaju biti napravljeni od sirove i svježe hrane ( bez obzira da li se hrana sprema kod kuće ili u tvornici).

Sirova pseća prehrana najsličnija je ljudskoj prehrani 'u zoni' odnosno temelji se na pravilnom kombiniranju raznovrsne sirove hrane

Unutar filozofije postoji nekoliko koncepata koji se temelje na vrsti glavnih namirnica. Tako postoje oni koji pse hrane samo kostima i sirovim mesom, kombinacijama sirovog mesa, ribe, žitarica, voća i povrća ili pak vegetarijanskim (čak i samo veganskim) namirnicama. 

U Hrvatskoj najpoznatiji je BARF , a iako je njegova definicija jasna Bones And Raw Food ( kosti i sirova hrana) uz njega se vežu mnoge zablude poput one da je ustvari riječ o prehrani baziranoj na kostima i sirovom mesu jer pas budući da je nastao od vuka poput svog divljeg predaka treba jesti kosti i meso.

Glavna razlika između pojmova BARF i Raw  je u vrsti namirnica. Raw prehrana može sadržavati većinu sirovih namirnica npr. i recepte bez kostiju i mesa, a u BARF-u moraju biti kosti i meso.

Koja je razlika između BARF-a i dehidrata?

Pravilna prehrana za psa je ona koja psu osigurava uravnotežen unos proteina, bjelančevina, masti, vitamina, minerala i ugljikohidrata. Kod dehidrata to je dobiveno tvorničkim putem i zapakirano u dehidrat (suha hranu za pse). 

Najveći problem vezan uz sve vrste hrane pa tako i sirovu su omjeri pojedinih namirnica u svakom obroku 

Smisao hranjenja psa BARF-om je omogućiti mu sve to kostima i raznolikim sirovim  namirnicama. Nije dovoljno davati mu samo svježe namirnice, već one kao što je slučaj i s dehidratom moraju biti uravnotežene ovisno o veličini psa, pasmini, težini, dobi, trenutnom zdravstvenom stanju, ali i nasljednim bolestima. 

Slikovito rečeno sirova prehrana najsličnija je ljudskoj prehrani 'u zoni' odnosno temelji se na pravilnom kombiniranju raznovrsne sirove hrane. U galeriji iznad članka nalazi nekoliko recepata (kao primjer pripreme), ali njih kao i u svakoj drugoj  filozofiji sirove prehrane ima mnogo.

Koji su nedostaci BARF-a?

Ako se pridržavate pravila nedostataka nema, ali najveći problem vezan uz sve vrste hrane pa tako i sirovu su omjeri pojedinih namirnica u svakom obroku. 

Primjerice, ako u dehidratu prevladavaju žitarice, a meso se nadoknađuje raznim aditivima i umjetnim pojačivačima okusa postoji velika vjerojatnost da će pas imati zdravstvenih problema. 

Budući da se kao razlog prelaska sa suhe hrane na BARF najčešće navode problemi sa zdravljem koji se javljaju 'zbog nezdrave kupovne hrane'  pravila pripreme sirove hrane su ista. 

Pojedinac kod kuće sa sirovim namirnicama psu treba omogućiti obrok jednake prehrambene vrijednosti kakav bi dobio da jede kupovni dehidrat. Da bi to znao treba poznavati nutricionističke vrijednosti svih namirnica koje koristi te kako ih pravilno kombinirati  'za pse'.

Pohvalno je da se na hrvatskom tržištu pojavljuje sve više  prirodnih proizvoda. Glavna odlika takvih hrana je da u njima  nema glutena (protein pšenice), već se nalazi visok udio mesa ( najmanje 60 posto) i drugih psima primjerenih prirodnih sastojaka poput sirovog povrća i  kostiju.  Umjesto umjetnih boja, aroma i konzervansa u hranu se stavlja prirodno začinsko bilje. 

Zablude vezane uz BARF?

Vlasnici često navode da su njihovi ljubimci probali BARF, ali su od njega odustali zbog čestih alergija. Tvrdnja je to koja proizlazi iz neznanja odnosno zablude da je BARF ime proizvođača. 

Proizvođači koji u svoju hranu stavljaju isključivo kosti i sirovu hranu naravno postoje, neki su čak i svoju hranu nazvali po cijeloj filozofiji, ali pas ni tada  nije alergičan na brend, već na određeni sastojak. 

Budući da su sirove i svježe namirnice, pogotovo ako se radi o mesu skupe vlasnici također često rade grešku pa u istom obroku kombiniraju dehidrat i BARF što nije preporučljivo. 

Zabluda je da je BARF  'smeće iz mesnice' koje mesar nije mogao prodati

Zašto? Na svakoj vrećici komercijalne hrane piše koliko suhe hrane treba staviti u jedan obrok. Dodate li toj količini malo BARF-a pas će u jednom obroku ustvari dobiti dva ili više obroka. 

Uostalom ako ste prihvatili filozofiju da pas treba jesti samo sirovo nema potrebe da mu dajete i suhu hranu. Ako već želite kombinirati jedan obrok neka bude sirov, a drugi dehidrat. 

Zabluda je i da je BARF ustvari 'smeće iz mesnice' koje mesar nije mogao prodati pa ga eto treba prodati vlasnicima pasa u pola cijene. Zabluda je to koja proizlazi iz cijene BARF-a koji ako u sebi sadrži kvalitetne namirnice u pravilu mora biti skup.

 Vlasnici tada pribjegavaju recepturama u koje stavljaju manje kvalitetno meso tvrdeći da 'niti vukovi ne dobivaju najbolje meso iz mesnice' ili pak da proizvođači u svoje recepte ionako stavljaju otpatke. 

Na što posebno paziti?

Takvo razmišljanje najveća je opasnost za pse. Poanta pripremanja obroka sa sirovim namirnicama nije da napravite jeftiniji, već zdraviji obrok od komercijalnog. Najčešći dijelovi mesa koji se daju psima su iznutrice ( jetra,želuci, pluća, srce i slično). To su vrlo hranjive namirnice.  

Ako samo jedna namirnica nije svježa hrana se može zaraziti raznim bakterijama 

Najčešće se kombiniraju sa sirovim jajima, voćem, povrćem, a ponekad i mliječnim proizvodima. Pravilno izbalansirane psima jamče zdrav obrok.

Nažalost, pogreške se skupo plaćaju. Ako samo jedna namirnica nije svježa hrana se može zaraziti raznim bakterijama koje mogu ugroziti zdravlje psa, ali i vlasnika. 

Kako do zaraze ne bi došlo, ako već u mesnici kupujete 'ostatke za pse' preporučuje ih se skuhati (bez začina) i onda kombinirati s ostalim namirnicama. Ako kupujete svježe meso kupujte kod provjerenih mesara kod kojih znate što kupujete. 

 Pazite i na pravilno doziranje te kombiniranje namirnica. Za čuvanje sirovog mesa 'za pse' vrijede ista pravila kao i s mesom 'za ljude'. U hladnjaku može stajati dan - dva, a ako ga ne potrošite zamrznite ga. Jednom odmrznuto meso ne smije se više zamrzavati.

Ako u trgovini kupujete gotovi BARF (od nekog proizvođača) pridržavajte se uputstva za korištenje te pripazite na rok trajanja.

50 najčešćih pitanja i odgovora za vlasnike koji razmišljaju o prelasku na sirovu hranu za pse kao i BARF i 'raw' recepte pročitajte OVDJE

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje