Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Vaša mačka vas liže! Saznajte što vam ljubimica želi poručiti

Vaša mačka vas liže! Saznajte što vam ljubimica želi poručiti
2

Lizanje bez prestanka, toliko često da vam je počelo ići na živce ne znači da je mačka poludjela od ljubavi. To može bit znak da s vašom mačkom nešto nije u redu

VIDEO

Zašto mačke ližu ljude? Dr. Bruce Fogle, veterinar i autor brojnih knjiga o mačkama navodi kako se mačke međusobnim lizanjem društveno povezuju. 

Objašnjava to na primjeru uređivanja. Majka odmah nakon poroda liže mačiće kako bi im od sluzi očistila usta i nosnice. Time im pomaže da lakše uhvate prvi udisaj. 

Mačke u krvnom srodstvu ili pak bilo koje dvije odrasle mačke koje su društveno povezane i u kasnijim razdobljima života ponekad si lizanjem pomažu kod uređivanja.

Mačke ližu vlasnike zato jer...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mačke kućni ljubimci koje žive same lizanjem vam daju do znanja da se u vašoj blizini osjećaju sigurno i da su vas prihvatili kao člana svoje obitelji. 

To što vas mačka liže ne mora uvijek značiti da vam daje 'poljupce'. Naprotiv, mačke lizanjem vlasniku ponekad šalju upozorenje, primjerice da ih je nečega strah.

Lizanje bez prestanka, toliko učestalo da vam je počelo ići na živce ne mora značiti da je mačka poludjela od ljubavi. To može bit znak da mačka pati od stresa. Osim ljudi mačke tada često ližu posteljinu, namještaj, pod i ostale dijelove kućnog inventara. 

Najčešće to rade mačke koje su prerano odvojene od majke ili pak zanemareni kućni ljubimci.

Kako pomoći mačkama koje pate od stresa? 

Nikada ne kažnjavajte svog ljubimca udaranjem ili vikanjem. Ako lizanje nije intenzivno i ne smeta vam mačkama dopustite da vas ližu.  Pritom ih pomazite, pozovite na igru ili pažnju odvratite poslasticama.

 Lizanje postaje problem tek kada je preintenzivno ili kada to, iz čistog mira počne raditi mačka koja to nikada nije radila. Posjetite veterinara. Razlog može bit povezan s ozbiljnim fizičkim oboljenjima.

Zanimaju nas vaša iskustva. Da li vas vaši ljubimci ližu?

Zanimljivosti o mačkama možete pročitati OVDJE

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…