Obavijesti

Ljubimci

Komentari 4

Patuljasti kunić: Saznajte kako ga kupiti i kako opremiti kavez!

Patuljasti kunić: Saznajte kako ga kupiti i kako opremiti kavez!
2

Kunići su društvene životinje koje vole ljude. Kao takve idealni su obiteljski ljubimci. Ima ih različitih, a najpopularnije pasmine su hermelin, rex, angora i ovnoliki kunići

VIDEO

Tražite li idealnog kućnog ljubimca za cijelu obitelj, a nemate uvjeta za držanje psa razmislite o kunićima. Poput psa jako se vežu uz svoje vlasnike. 

Zašto? Kunići su društvene životinje koji u prirodi žive u skupinama. Kao kućni ljubimci najčešće žive sami odnosno ljudi su im jedino društvo. 

Vole se maziti, a moguće ih je čak dresirati, primjerice da nuždu obavljaju u zečjem wc-u. Samo pod uvjetom da ih se shvati kao ravnopravne članove obitelji. Dobro se slažu s djecom, ali brigu o ljubimcu ne smijete prepustiti isključivo djeci.

Kupnja kunića

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kod kupnje kunića najvažnije je znati da se kao kućni ljubimci drže patuljasti kunići. Ima ih različitih vrsta, a najpopularnije pasmine su hermelin, rex, angora i ovnoliki kunići.

Važno je da životinja nije premlada. Kunić koji se od majke odvoji prije osmog tjedna u životu će više obolijevati. Drugi faktor na koji kod kupnje morate obratiti pozornost jest zdravlje kunića. 

Provjerite da li je kunić zdrav

Neki od znakova koji ukazuju da je vaš novi ljubimac zdrav su čisto i sjajno krzno, čiste šape, kratki 'nokti', bistre oči i suha njuška. Obratite pažnju na uvjete u kojima se životinja u trgovini drži. Ono mora biti čisto i uredno što je jedan od osnovnih preduvjeta da bi kunić bio zdrav. Da bi to i ostao to isto morate mu omogućiti u vašem domu.

Osnovna oprema za kunića

Prostran kavez ( što veći to bolji) sa plastičnim dnom na koje treba staviti stelju i slamu u kojoj će se vaš ljubimac skrivati. Kunići obožavaju grickati sijeno koje im trebate servirati u za to predviđenim koritima koje se obično pričvrste za kavez. 

U osnovu opremu također spadaju pojilica i masivna hranilica koju kunić neće moći prevrnuti. Za posluživanje zdravih obroka najjednostavnije je kupiti kuglu koja će visjeti s vrha kaveza. Da bi došao do poslastica vaš ljubimac morat će se protegnuti.

 U kavezu obavezno morate postaviti WC te im kupiti nekoliko igračaka. Sve to kunić mora imati u kavezu i zato on mora biti dovoljno prostran. 

Vašeg ljubimca redovito morate puštati izvan kaveza kako bi se razgibali i istraživali.

Za kraj još jednom podsjećamo vas da pazite što kupujete, kako vam netko umjesto patuljastog kunića ne bi prodao zeca. OPŠIRNIJE

Gdje smjestiti kavez za kunića? Opširnije

Govor tijela kunića! Opširnije

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…