Obavijesti

Ljubimci

Komentari 61

Što hrvatski stručnjaci misle o 'šaptaču' Cesaru Millanu?

Što hrvatski stručnjaci misle o 'šaptaču'  Cesaru Millanu?
3

Približavanje svijeta pasa običnim ljudima najjači je argument 'za', a udarce, bodljikave i elektrošok ogrlice nitko od stručnjaka ne odobrava, a brani ih i zakon

VIDEO

Cesar Millan poznatiji kao šaptač psima gdje god se pojavi izaziva burne reakcije. I dok ga s jedne strane milijuni fanova hvale s druge pak strane udruge za zaštitu životinja, veterinari i stručnjaci specijalizirani za ponašanje pasa nikako ne mogu prihvatiti i opravdati njegove nasilne metode preodgajanja pasa.

Cesar Millan 1. listopada dolazi u Zagreb -OPŠIRNIJE

 Istražili smo što struka u Hrvatskoj misli o fenomenu i metodama Cesara Millana. U istraživanje smo uključili sudskog vještaka za kinologiju i nezavisnu stručnjakinju, oboje  s bogatim iskustvom u radu sa psima.

Svijet pasa približio običnim ljudima

- Cesar Milan vrlo je uspješan proizvod zabavne industrije, a njegova emisija potiče ljude na razmišljanje o svom odnosu s vlastitim psom i ukazuje na to da se problemi mogu riješiti. To mu je, uz neki oblik edukacije, prvenstvena zadaća. Njemu i njegovoj ekipi svi bi trebali zahvaliti na tome što je svijet pasa približio običnim ljudima i naveo ih da kinologiju gledaju drugačije, da shvate težinu odgovornosti onih koji imaju psa kao ljubimca, da razmišljaju da oko njih postoje ljudi koji su svoj život posvetili toj domeni življenja i mogu im pomoći - rekao nam je Marinko Alić, sudski vještak za kinologiju i kinološki sudac koji se školovanjem pasa bavi 20 godina.

Bodljikave i elektrošok ogrlice zakonom zabranjene

Što se tiče alata poput bodljikavih i elektrošok ogrlica koje Cesar Millan koristi u modificiranju ponašanja pasa naš sugovornik ističe kako su oni u Hrvatskoj zakonom zabranjeni, a samim time se u pitanje dovodi javno prikazivanje Cesarovog showa kao edukativnog. 

Cesaru i njegovoj ekipi svi bi trebali zahvaliti na tome što je svijet pasa približio običnim ljudima i pomogao shvate težinu odgovornosti onih koji imaju psa kao ljubimca

- Ako povučemo paralelu između zakonskih normi SAD-a i Hrvatske opremu koju Cesar koristi, u nekim američkim državama mogu koristiti samo osobe registrirane kao instruktori školovanja pasa koji moraju zadovoljiti određene kriterije propisane zakonima. U Hrvatskoj, prema zakonu može ih koristiti isključivo vojska i policija - objašnjava sudski vještak za kinologiju. 

Da li cilj zaista opravdava sredstvo?

Kao višegodišnji stručnjak  i vlasnik tvrtke Carolo Canis koja se specijalizirala za školovanje pasa  Alić kaže da se u Cesarovim emisijama u određenim situacijama ponekad pojavljuju, za laike prikrivene, a grube metode poput udaraca petom u dio slabina psa, kao i udarci (skupljenim prstima) u rebra psa. 

- Možda, u nekoj percepciji cilj opravdava sredstvo, no ako to radi osoba koja nema iskustva , postavlja se veliko pitanje na što psiha i tijelo nekog psa nalikuju nakon primjene takvih metoda od strane laika- nastavlja Alić. 

 Opremu koju Cesar koristi prema hrvatskim zakonima može koristiti isključivo vojska i policija

Neke stvari, prema njegovom mišljenu u Cesarovim emisijama ostaju i nedorečene. Jedan od primjera je istrčavanje kao oblik 'pražnjenja' viška energije kod pasa koji žive u zatvorenim prostorima, pod visokim dozama napetosti i stresa.

 - Smatram da je pristup u neku ruku ispravan, no otvara jedno pitanje: Što se događa sa psom koji svakodnevno primjenjuje tu metodu? Definitivni rezultat biti će povećanje kondicije i tjelesne snage psa, no pas neće biti riješen frustracija. Naprotiv, pas će postati 'vrhunski sportaš' , ali i dalje s određenim nagonskim problemima i stečenim navikama! - objašnjava naš sugovornik. 

Edukacija treba krenuti od veterinara

Dodaje kako je Cesar Milan otvorio jednu prelijepu priču komunikacije čovjeka i psa, no njegove metode se mogu tumačiti dvojbeno jer nameće se pitanje: Kakvu ogrlicu primjenjuju osobe koje se bave školovanjem dupina, kitova ubojica i sličnih životinja? Nikakvu!-kaže Alić.

Kakvu ogrlicu primjenjuju osobe koje se bave školovanjem kitova ubojica? Nikakvu!

Zaključuje kako je prošlo dovoljno dugo vremena da jedna grana znanosti o životinjskom ponašanju da svoje mišljenje i odredi put kojim će čovjek u budućnosti morati ići da bi doživio još veći sklad sa svojim ljubimcem. 

To podrazumijeva oblikovanje ponašanja od šteneta, a edukacija bi morala krenuti od samih veterinara ( kao stručnih osoba koje među prvima ostvare kontakt s ljudima koji imaju štene) ili bar od njih biti usmjerena prema relevantnim osobama koje mogu pomoći vlasnicima pasa.

Pogrešno etiketiranje pasa

Sandra Ilievski, instruktor i savjetnik za ponašanje pasa u Canis centru poput svog kolege o Cesaru Millanu ima argumente 'za i protiv'.

- Obožavatelji 'šaptača psima' vjerojatno su primijetili da Cesar Millan u većini svojih emisija kod različitih pasa koristi vrlo slične metode i pristup. Samim time on zapravo stavlja sve pse u istu kategoriju, bez obzira na to da li se radi o problemima u ponašanju uzrokovanim strahom, nelagodom ili pak ponašanju poput fiksacije na objekte, svjetlo, sjene i slično - govori stručnjakinja za ponašanje pasa.

Cesar pse vrlo često etiketira dominantnima, dok je ponašanje pasa prikazanih u njegovim serijalima uglavnom suprotno

 Dodaje kako Cesar pse vrlo često etiketira dominantnima, dok je ponašanje pasa prikazanih u njegovim serijalima uglavnom suprotno.

 - Dominantnost i submisivnost termini su koji su generalno potpuno pogrešno interpretirani i tumačeni - do te mjere da za razne ljude imaju posve različita i beskorisna značenja u konačnici štetna po pse i naš odnos sa psima - nastavlja Ilievski. 

Pokoravanje pasa

Objašnjava kako u svojim emisijama 'šaptač psima' često koristi pse koji su već iziritirani do te mjere da su potpuno van kontrole iz bilo kojeg razloga. 

Tada koristi udarce u pleksus i trbuh koje naziva dodirima, bacanje psa za šiju na bok ili leđa, vješanje, cimanje i navlačenje na davilici i slične metode prisile kako bi obuzdao, pokorio i postigao kontrolu nad psom. Time kod pasa postiže stanje bespomoćnosti koje on naziva 'smireno submisivno stanje', u etologiji (znanost o ponašanju) i psihologiji potpuno nepoznat termin.

Savjeti za vlasnike

Navodi nekoliko savjeta s kojima se generalno slaže sa Cesarom,ali uz neka dodatna objašnjenja, a to su:

Morate biti smireni i odlučni (calm and assertive), znati što želite, biti ustrajni i jasno komunicirati.

Odgoj psa ovisi o vlasniku – mnogi nesvjesno nagrađuju psa za neželjena ponašanja poput naskakivanja, navlačenja na povodniku, jedenja sa stola pa čak i agresije. No da bi prosječan vlasnik bio svjestan grešaka i znao što činiti i u kojem točno trenutku potrebno je vježbati i usavršiti određene vještine – biti “smiren i odlučan” jednostavno nije dovoljno! 

Cesarovo upozorenje vlasnicima pasa 'da njegove tehnike ne isprobavaju bez pomoći stručnjaka' mnogi ne slušaju

Pravila i ograničenja moraju postojati. No pravila i ograničenja ne trebaju se postizati primjenom sile, već jasnim davanjem do znanja psu koja su to poželjna ponašanja. Kada u pravom trenutku nagradimo psa za željeno ponašanje, a ignoriramo ga (i samim time negativno kaznimo) za neželjeno ponašanje, pas će ubrzo shvatiti što se od njega traži.

Cesar često naglašava važnost fizičke aktivnosti i kretanja, ali ponekad pretjeruje kada savjetuje intenzivno, dugotrajno istrčavanje i umaranje psa do iznemoglosti. Pas koji je umoran nije i neće biti poslušan zato što je nešto naučio, nego samo zato što više nema snage i premoren je. Psi vrlo brzo steknu fizičku kondiciju i samim time još veću potrebu za kretanjem što može dovesti psa u još intenzivnije stanje hiperaktivnosti.

Najvažniji Cesarov savjet vlasnici ignoriraju

- Mnoge od njegovih metoda zapravo su vrlo opasne jer kod pasa potiču instinkt za preživljavanjem, pa samim time pas reagira agresivno u samoobrani, stoga nije nimalo čudno da je Cesar u mnogim od svojih emisija zadobio ozbiljne ugrize. Iz tog se razloga na početku svake emisije pojavljuje upozorenje “Ne isprobavajte tehnike sami bez pomoći stručnjaka”. Nažalost, mnogi ovaj savjet ne slušaju - zaključuje instruktorica za ponašanje pasa. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith