Obavijesti

Mirisi i okusi tradicionalne kuhinje u Klovićevim dvorima

Mirisi i okusi tradicionalne kuhinje u Klovićevim dvorima
9

Nove ideje za raskošni blagdanski ručak pronađite u Klovićevim dvorim gdje se priprema proslava Božića starog Zagreba uz mirise i okuse tradicionalne kuhinje

Želite li naučiti kako se oslikavaju staklene kuglice za bor ili vidjeti kako su se nekada pisale božićne čestitke, Klovićevi dvori su pravo mjesto ovog Adventa. Kićenjem božićnog drvca i otvorenjem dviju izložbi, počeo je adventski program “Božić starog Zagreba”. U srcu Gornjega grada, do 23. prosinca posjetitelje očekuje blagdanski ugođaj koji prikazuje stare običaje na moderan način. U dobroj atmosferi, uz čašu vina i prigodne zalogaje svi su pozvani na radionice i izložbe u poznatu zagrebačku galeriju. Uz sajam antikviteta u vrijeme adventa bit će govora o tradicionalnim receptima po kojima su blagdanska jela pripremala naše bake i prabake. Bit će tu i božićnih pjesama i napjeva, jaslica i igračaka. Uz kuhano vino i toplu čokoladu prikazivat će se obiteljski filmovi. Fascinantna drama s elementima humora velikog Franka Capre, "Divan život", samo je jedna od poslastica za filmofile. Vrsni kuhari među kojima su i Dario Lide i Marko Jovanović prenijet će svoje znanje o blagdanskim jelima na kulinarskim radionicama, a na predavanju Božice Brkan možete doznati sve što vas zanima o adventskim slasticama. Od orahnjači, makovnjači i kuglofa, do paprenjaka, vanili-kiflica i sličnoga,  poznata književnica i urednica, upoznat će vas sa slatkom stranom blagdanskog stola. Iznova otkrijte okuse i mirise pišingerice, beze-poljubaca, salon bombona, sira od dunja  i drugih slastica iz raskošne prošlosti.

Mladi i talentirani Dario Lide bit će zadužen za riblje specijalitete. - Pašteta od dimljene pastrve na kukuruznom kruhu i pohani filet smuđa sa salatom od krumpira već su pomalo zaboravljena jela tradicionalne kuhinje koja vam mogu poslužiti kao ideja za posni ručak – kaže Lide.

Tijekom blagdana važno je i da su čaše pune, a za to će se pobrinuti Zagrebačka pivovara. Božićno pivo dvadeset i šestu godinu zaredom ima zasluženo mjesto na  blagdanskom stolu, a novu etiketu je dizajnirala mlada umjetnica Ivona Jurić. Osim u čaši, odlično je i u tanjuru, a 19. prosinca će pripremu jela s pivom demonstrirati chef Pivane, Marko Jovanović.

- Pripremat ću gulaš od zeca s Božićnim pivom koje će se i poslužiti uz jelo. Robustnije pivo odlično ide uz teža jela, a u jela od piletine i ribe dodaje se blaže pšenično - kaže Marko Jovanović.

- Trend kuhanja s pivom dolazi iz belgijske kuhinje, a s vremenom je osvojio svijet. Koristi se za marinade, gulaše, a odlično je i za pohanje -  napominje voditelj Pivane Marin Levaj.         

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!