Obavijesti

Komentari 1

Najbolji priručnik za uzgoj i berbu 'kraljice Mediterana'

Najbolji priručnik za uzgoj i berbu 'kraljice Mediterana'
2

Jednostavan i jasan priručnik donosi sve o sadnji masline, suzbijanju štetnika, preradi plodova, konzerviranju ulja i ostale korisne savjete o uzgoju masline

Maslina je neizbježan simbol Mediterana, biljka koja karakterizira tu civilizaciju i krajolik još od drevnih vremena, a usto pruža nezamjenjive proizvode potrebne čovjeku za prehranu i svakodnevni život. Priča o maslini čudesan je spoj legende i stvarnosti, tradicije i vjerovanja. Ova biljka prava je vladarica čitavog mediteranskog podneblja. 

Međutim, za njezin uspješan uzgoj potrebno je dobro poznavati njezina obilježja, odabrati pravu vrstu i osigurati joj odgovarajuće uzgojno okruženje. Ovaj jednostavan i jasan priručnik posvećen izvrsnoj mediteranskoj biljci, maslini, donosi upravo sve to: od sadnje masline do suzbijanaja štetnika, od tiješnjenja plodova do konzerviranja ulja i ostalih zanimljivosti. 

Bilo da se uzgaja na prostranom polju ili u nekom obiteljskom vrtu, maslina raste zdravo te redovito rađa i pritom se treba pridržavati malobrojnih, ali temeljnih pravila. Doznajte sve o sadnji maslinika – od pripreme tla, suzbijanja korova, pa sve do njege tijekom prve godine. Dosnosimo vam i važna načela orezivanja, sve o gnojenju, radovima i navodnjavanju. Velika je stvar boriti se sa nevoljama i štetočinama, stoga saznajte kako se nositi s problemima uzrokovanim klimom, gljivičnim bolestima, ili pak fitofazima. 

Maslina se vrlo lijepo uklapa i kao ukrasna biljka, stoga nemojte susprezati i od ove kreativne opcije. Saznajte kako uzgojiti maslinu kao lončanicu ili na gredici, kako ju saditi, orezivati, zalijevati i brati. Proces uzgoja maslina je dugotrajan proces, no proizvodi koje masline daju jednostavno su nezamjenjivi i vrijedni. Doznajte i kako nastaje maslinovo ulje, kako se masline mogu koristiti u kuhinji, kako aromatizirati ulje, koje su osnovne sorte, te mnoge druge zanimljivosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Priručnik "Maslina – uzgoj, berba i korištenje" potražite u prodaji na svim kioscima i na www.mondo.hr za 49,00 kn

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.