Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12

Bacamo 88 milijuna tona hrane! Evo kako to možemo zaustaviti

Powered by Konzum

Bacamo 88 milijuna tona hrane! Evo kako to možemo zaustaviti
1

U Europskoj uniji godišnje se baci oko 88 milijuna tona hrane. Da ne bismo bili dio te statistike, moramo naučiti kako stati na kraj bacanju hrane. U članku vam donosimo male korake koje svatko od nas može poduzeti

Bacanje jestive hrane nije loše samo za naš novčanik već i za okoliš. Bačena se hrana šalje na odlagališta, gdje trune i u tom se procesu stvara plin metan. On je jedan od najzastupljenijih stakleničkih plinova i uvelike pridonosi klimatskim promjenama. Srećom, tvrtke su počele shvaćati koliko je važno stati na kraj tom problemu.

Andrew Steer, predsjednik i CEO organizacije World Resources Institute, kaže da su tvrtke više nego ikad svjesne koliko hrane odlazi u otpad te da primjenjuju razne mjere kako bi smanjile količinu prehrambenog otpada. Primjerice, u Fortenova grupi, Konzum donira hranu u vrijednosti od 2,8 milijuna kuna te je dvije godine zaredom proglašen Najdonorom u kategoriji trgovaca hranom u Bruxellesu. Ali nije dovoljno da se samo tvrtke pokrenu, donosimo nekoliko savjeta koje i vi možete primijeniti u svojoj svakodnevici.

Ne kupujte sve odjednom

Većina ljudi ima naviku kupovati više hrane nego što im treba. To se uglavnom događa tijekom tjednih ili mjesečnih nabavki hrane, kad kolica zatrpamo stvarima koje na kraju ipak ne iskoristimo. Zato je bolje češće ići u manje kupovine jer ćemo tada znati što nam od namirnica treba za naredna dva dana. Također, probajte potrošiti namirnice koje već imate u hladnjaku kako ne biste stare zatrpavali novima. U tome vam može pomoći izrada popisa hrane koja vam stvarno treba jer ćete tako smanjiti impulzivnu kupnju i na kraju baciti manje hrane.

Napravite raspored u hladnjaku

Iako je opskrbljen hladnjak generalno dobra stvar, ponekad ga toliko napunimo da više ne znamo što je od namirnica u njemu. Priznajte i sami da ste nekoliko puta iz hladnjaka izvadili trulu salatu, špinat ili neko drugo ''zelenje'' jer je bilo zatrpano drugim namirnicama pa ste zaboravili da ono uopće postoji. Kako biste to izbjegli, dobar je način pohrane namirnica uporaba metode ''prvo unutra, prvo van''. Ona funkcionira po principu da tek kupljene namirnice ne stavljate tamo gdje ima mjesta, već da ih smjestite iza starih. Tako ćete hranu s kraćim rokom trajanja uočiti čim otvorite hladnjak.

Iskoristite voće za smoothie

Bananama s točkicama i kori od jabuka nije mjesto u otpadu jer su to sastojci za jedan dobar smoothie. Stabljike zelenog lisnatog povrća, poput kelja i blitve, nerijetko znamo baciti, a upravo su one prepune vlakana i hranjivih sastojaka, što ih čini zdravim dodatkom svakom smoothieju. To imajte na umu sljedeći put kad odlučite baciti neki dio voća ili povrća jer miksanjem tih sastojaka u blenderu nećete dobiti samo ukusan napitak, već ćete time spriječiti i nepotrebno bacanje hrane.

Ne tražite savršenstvo

Vjerujemo da većina ljudi toga nije svjesna, ali prebiranje voća i povrća u trgovinama te traženje namirnica bez ijedne ''mrlje'' uvelike doprinosi bacanju hrane. Iako su po okusu i hranjivosti identični „ljepšem", takozvano „ružno“ voće i povrće proizvodi su koji nisu ugodni oku pa ih samim time manji broj ljudi kupuje. No, tu nastaje veliki problem. Potražnja kupaca za besprijekornim voćem i povrćem dovodi do toga da prehrambeni lanci kupuju samo one poljoprivredne proizvode koji odgovaraju potrebama kupaca. To pak uzrokuje činjenicu da nekoliko tona iskoristivog voća i povrća odlazi u otpad. Kako bi stale tome na kraj, trgovine su počele nuditi takve namirnice po nižim cijenama od onih ''savršenih''. Zato sljedeći put imajte na umu da savršena jabuka nije ništa bolja od one s točkicama.

U okviru projekta World Food Programme, dio se iznosa od svake transakcije Mastercard® i Maestro® karticama u Konzumovim prodavaonicama od 15. listopada do 15. studenog odvaja i donira djeci u Hrvatskoj i Ruandi. Tako djeca u Ruandi dobivaju školske obroke, dok se u Hrvatskoj dodjeljuju sredstva za pomoć obiteljima s djecom predškolske i školske dobi.

Powered by Konzum

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12
VIDEO

Uživajte u domaćoj hrani, prirodnim ljepotama i najboljim svjetskim automobilistima
POSJETITE SKRAD

Uživajte u domaćoj hrani, prirodnim ljepotama i najboljim svjetskim automobilistima

Jedan od najvećih svjetskih događaja po četvrti put je u Hrvatskoj. Na WRC Croatia Rally 2024 prijavilo se 68 posada iz 35 zemalja. Dođite i pratite automobilistički spektakl te uživajte u ljepotama i blagodatima Gorskoga kotara

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…