Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 13

Blanchett oduševila ulogom: Priča o najomraženijoj Amerikanki '70-ih godina

Blanchett oduševila ulogom: Priča o najomraženijoj Amerikanki '70-ih godina

Muškarac treba uzdržavati ženu, homoseksualci su perverznjaci, a ratifikacija Amandmana o jednakim pravima je nedopustiva. Sve su to stavovi kontroverzne Phyllis Schlafly, koju glumi oskarovka Cate Blanchett u seriji "Gospođa Amerika"

Početkom 2017. godine u američkoj je javnosti došlo do intenzivne aktualizacije tema o pravima žena. Mnoge su žene tad u okviru pokreta #meToo progovorile o seksualnom zlostavljanju od strane svojih kolega, a iste godine u sklopu pokreta Pro-Life prosvjedovalo se protiv prava na pobačaj. No to ni blizu nije prvi put da se američka javnost glasno podijelila oko ovih tema.

Naime '70-ih godina u javnosti se vodio "rat" predvođen konzervativnom odvjetnicom Phyllis Schlafly s jedne strane i feministicama kao što su Betty FriedanEleanor Smeal s druge strane. Ovi događaji glavna su radnja hit serije "Gospođa Amerika", u kojoj je oskarovka Cate Blanchett oduševila u ulozi Phyllis Schlafly.

Ratifikacija bi poslala žene na bojište

Schlafly se glasno borila protiv ratifikacije Amandmana o jednakim pravima (ERA) jer je smatrala da ono što feministice zahtijevaju zapravo nije ono što većina žena želi. Godine 1976. u emisiji "Good Morning America" na tu se temu sučelila s Betty Friedan, feministicom i tzv. majkom pokreta za oslobođenje žena, koju u seriji igra Tracey Ullman, a ta debata prikazana je u četvrtoj epizodi. Schlafly je upozorila na to kako bi jednaka prava žena i muškaraca značila da mlade žene mogu biti pozvane na bojište u slučaju rata, a Friedan je to smatrala beznačajnim jer "do rata ionako neće doći".

Žene rađaju, a muškarci im osiguravaju podršku. Ako vam se ne sviđa način na koji smo stvoreni, obratite se Bogu s tim problemom.

Borila se za kućanice iako sama to nije bila

Schlafly se kao 25-godišnjakinja udala za 20 godina starijeg odvjetnika i zajedno su imali šestero djece. Uvijek je bila dotjerana, uspravna držanja, kratko se bavila modelingom te je imala odmjerenu dikciju, koju je Blanchett vrhunski skinula u seriji. Školovana odvjetnica, autorica mnogih knjiga, neprestano je putovala diljem SAD-a kako bi držala političke govore u kojima je zapravo branila pravo žena da - ostanu doma.  Smatrala je da ERA daje dovoljno slobode ženama, odnosno pravo na izbor, te da je izbor većine žena ostati kod kuće, brinuti se o djeci i suprugu, koji zarađuje za obitelj. 

Muškarci trebaju prestati tretirati feministice kao dame. Umjesto toga neka ih tretiraju kao muškarce, kakvima one žele postati.

Godine 1978. za Time je izjavila kako je otkazivala svoje političke govore kad god bi joj suprug rekao da je predugo izbivala od kuće. Na početku nekih govora znala je provocirati feministice tako što bi najprije zahvalila svome suprugu što joj je dopustio da održi govor. Kontroverze je izazvala i 2007. godine kad je rekla da ne vjeruje u mogućnost silovanja u braku jer je žena stupanjem u brak pristala na bilo kakav seks. Svojedobno je izjavila da, ako žena odabere pogrešnog muškarca, to je njezin problem, a ne problem društva.

Sin joj 1992. javno priznao da je gay

Schlafly se nije libila reći svoje mišljenje o homoseksualcima i istospolnim brakovima. Tako ih je nazvala perverznjacima te istaknula kako ne bi smjeli imati ista prava kao muškarac i žena u braku. To što imaju pravo govora trebalo bi im biti dovoljno, govorila je. 

U jednoj epizodi serije "Gospođa Amerika" vidimo Schlafly kako svog sina Johna upozorava da bude oprezan pri izboru seksualnih partnerica. Osamnaest godina poslije John u javnosti priznaje da je gay. Komentirao je da unatoč tomu i dalje podržava političke stavove svoje majke jer njegova seksualna orijentacija nema veze s njezinom borbom za očuvanje tradicionalnog braka.

Mislim da perverznjaci ne bi trebali imati prava koja pripadaju muškarcu i ženi u braku.

Phyllis je živjela dug život, tijekom kojeg je stigla svjedočiti izglasanju jednakih prava za istospolne brakove. Pri kraj života ispunjenog kontroverzama podržala je predsjedničku kandidaturu Donalda Trumpa, a 2016. umrla je od raka u 92. godini. Nakon njezine smrti, Trump je u svome stilu izjavio da je SAD izgubio veliku pobjednicu i sjajnu osobu, koja mu je hrabro dala podršku u trenutku kad se to još nitko nije usudio.

Druge serije koje mijenjaju pogled na društvo

Cate Blanchett komentirala je kako je život Phyllis Schlafly primjer toga kako sve žene ne misle uvijek isto. Inače, ovo je za Blanchett prva uloga u nekoj seriji i očekivano je pokupila mnoge pohvale. Neki su komentirali kako je toliko uvjerljiva u ulozi da se moraju suzdržavati da ne zamrze i samu glumicu. Uz nju su u postavi i druge jake glumačke snage, kao Sarah Paulson, Rose Byrne, Elizabeth Banks i Uzo Aduba.

Seriju "Gospođa Amerika" pogledajte kad god poželite putem streaming servisa HBO GO, gdje vas čekaju i druge popularne serije koje se bave kontroverznim temama iz društva. Tu je hit ZF serija "Sluškinjina priča", koja prati ženu u bliskoj budućnosti prisiljenu živjeti kao konkubina pod diktaturom u totalitarnom Gileadu, gdje ženska prava ne postoje. "Černobil" je serija koja prati stvarnu nuklearnu katastrofu i kontroverze oko pokušaja njezina zataškavanja. Tu je i američko-izraelska serija "Naši dečki", o istinitoj priči o istrazi ubojstva trojice židovskih i jednog palestinskog tinejdžera u Izraelu, čijom je smrću započeo rat. Osim ovih serija na HBO GO pronađite i drame, dokumentarce, komedije, krim serije te druge najgledanije aktualne naslove.

Mnoge kultne serije i filmove gledajte u bilo kojem trenutku putem streaming servisa HBO GO, gdje vas čeka više od 6500 sati najboljeg svjetskog sadržaja s hrvatskim prijevodom. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...