Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 17

Kad se idila u novokupljenoj nekretnini pretvori u višemjesečnu borbu s radovima

Powered by: Croatia osiguranje

Kad se idila u novokupljenoj nekretnini pretvori u višemjesečnu borbu s radovima

Život se u pravilu svodi na ispravne i pogrešne odluke. Svaka nas odvodi u drugom smjeru i nemoguće je uvijek donijeti onu ispravnu. No važno je shvatiti grešku i dobiti mogućnost da nešto u životu promijenimo i poboljšamo

Nedavni prizor iz Zadra, u kojem bespomoćni stanari gledaju kako im vatrena stihija proždire cijelu zgradu i kako sve ono što su godinama stvarali nestaje u pepelu, slika je kakvu gotovo svakodnevno viđamo u medijima, iz svih dijelova Hrvatske i sa svih strana svijeta. Većina se u tom trenutku zapita kako bi oni preživjeli takav događaj i iskreno se nadaju da će nesretni stanari biti zbrinuti te da je nekretnina osigurana.

Potresi i poplave u zadnje vrijeme upozorili su nas na činjenicu koju često zaboravljamo, da je upravo dom naša najvrednija imovina, jer nije dom samo betonska konstrukcija, dom je i svaki detalj, slika, biljka ili komad namještaja koji smo s mnogo ljubavi i pažnje pridodali prostoru u kojem živimo.

Crack,In,The,Wall,Of,A,Home,Indicating,Foundation,Defects

Mnogo više od zidova

Svaki dom posjeduje osnovne kućanske aparate, poput perilice rublja, mikrovalne pećnice, potom namještaja i mnogih drugih predmeta, uključujući odjeću i obuću, nakit, umjetnine, rolete te stakla na prozorima i vratima i drugo. Sve su to predmeti bez kojih ne možemo funkcionirati, lako se pokvare ili polome, a sanacija može potrajati mjesecima, pa i godinama.

Kako se idila u novokupljenoj nekretnini može pretvoriti u višemjesečnu borbu s radovima i dodatnim troškovima iskusila je naša sugovornica Marica Prišl.

Close-up,Of,Flooded,Floor,In,Kitchen,From,Water,Leak

–  Kad su mi roditelji umrli, odlučila sam prodati stan koji su mi ostavili i kupiti novogradnju. Nakon što sam potrošila prilično mnogo novca na njegovo opremanje, ni sanjala nisam da ću u samo godinu dana iz vlastitog džepa morati podmiriti dodatne nepredviđene troškove.

Puknuće cijevi od sudopera prouzročilo mi je poplavu u stanu, onda se pokvarila perilica rublja kojoj je netom prije istekla garancija, a kao 'točka na i' bio je pokušaj provale, pri čemu mi je oštećena PVC stolarija. Na (ne)sreću, u trenutku tih događaja nisam bila u stanu, ali možete misliti što sam zatekla kad sam se vratila - uzrujano prepričava Marica.

- Naknadno sam saznala kako bih, da sam imala osiguranje doma, na veliku većinu troškova imala pravo povrata novca, ali čovjek uči dok je živ - govori i sliježe ramenima.

Četiri godine poslije, kad se s obitelji preselila u veću nekretninu kraj Kutine, nije ponovila istu pogrešku. Štoviše, kako bi što adekvatnije osigurala svoj novi dom, najprije se dobro informirala o svim ponudama na tržištu, a potom izabrala onu koja pokriva sve ono što joj treba.

Crack,On,The,Glass,At,A,Residential,House.,Plastic,Window

Prvo se dobro informirajte

– Prvo sam se dobro raspitala na sve strane što uopće podrazumijeva polica osiguranja i stavila sam na stol sve ponude. Osiguravajuće kuće uglavnom ih imaju u tri nivoa, osnovnu, opširniju i najopširniju, i razlika od prve do treće je gotovo dvostruko viša cijena. Ali je i pokrivenost štete mnogo veća. S obzirom na to da imam malu djecu i kućnog ljubimca, te poučena dotadašnjim iskustvom, smatrala sam da će u kući sigurno biti mnogo situacija koje će prouzročiti štetu, a koju bi bilo pametno pokriti policom osiguranja – kaže Marica.

- Pri ugovaranju police iznimno je važno dobro se konzultirati. Primjerice, prije potresa nismo znali da postoji mogućnost otkupa franšize. Nasreću, uspjeli smo revidirati staru policu na vrijeme, odmah nakon prvog potresa, u kojem naša nekretnina, nasreću, nije stradala, ali je stradala prilikom potresa u Petrinji. Zahvaljujući novoj polici, na kraju smo dobili novac od osiguranja - kaže Marica.

Rekla nam je kako joj je osiguranje nekretnina unijelo mir u dom i kako niti jedanput nije pomislila da je možda donijela pogrešnu odluku.

– Policu obnavljamo svake godine i uopće ne dvojimo je li to iznos koji hoćemo ili nećemo platiti. Osiguranje doma apsolutno je jedna od najboljih odluka koje sam donijela jer uistinu mnogo mirnije spavam – zaključuje.

Portrait,Of,Happy,Family,Reach,Agreement,With,Real,Estate,Agent.

Najbolje je zatražiti savjet

Dom se gradi izvana i iznutra, a osiguranjem stvari u kućanstvu štitimo svoj dom od uništavanja predmeta u njemu jer je on više od krova i zidova. No da bismo svoj dom mogli adekvatno zaštititi, najvažnije je izabrati osiguravajuću kuću koja nam najviše odgovara i nudi najbolje pogodnosti.

Primjerice, u Croatiji osiguranje možete odlučivati o stupnju zaštićenosti, a police su razvrstane u tri kategorije - basic, standard i ultra. Basic polica osigurava zaštitu od nesreća poput požara, poplava i štete nastale prilikom puknuća cijevi. Standard polica uz navedeno uključuje još zaštitu od izljeva vode uslijed zamrzavanja, troškova gubitka vode, snježne lavine i pritiska snijega, indirektnog udara groma i od oštećenja objekta zbog provale. Najopširnija polica, ona ultra, uz sve navedeno, uključuje još zaštitu od krađe dijelova objekta, uništenja objekta grafitima, gubitka najamnine te još nekoliko dodatnih opcija, poput osiguranja nakon potresa, koje možete sami izabrati.

Croatia osiguranje posjeduje širok spektar varijanti za sklapanje polica, a njihova najveća prednost je ta da se o svim uvjetima police možete individualno dogovoriti i zaštiti upravo ono što vi želite, pa makar to bio i najsitniji detalj vašeg doma.

Powered by: Croatia osiguranje

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…