Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 32

Fenomen Nokije 3310: Zašto se današnji mobiteli lako kvare?

Powered by UNIQA

Fenomen Nokije 3310: Zašto se današnji mobiteli lako kvare?
1

Nekad nije bilo pametnih telefona pa smo bili sretni s mobitelom na tipke koji ima mogućnost slanja SMS-ova i igranja „zmijice“. Ipak, stari mobiteli imali su jednu veliku prednost – bili su puno otporniji

No, vremena su se promijenila i danas gotovo da ne poznajemo nikoga tko ne posjeduje pametni telefon. Njihove su performanse zaista zavidne, ali pametni telefoni, iako elegantnog dizajna i sve tanjih ekrana, manje su otporni na oštećenja te svakako moramo kupovati dodatnu opremu, poput zaštitnih folija za ekrane i maskica, kako bismo ih zaštitili od udaraca.

Koje su zaštitne maske najbolje?

Danas je sve u dizajnu i korisnici pametnih telefona su ti koji diktiraju smjer razvoja – želite što tanji smartphone? Dobit ćete ga. S obzirom na performanse, ali i cijenu pametnih telefona, koja nije mala, danas se nameće pitanje: Kako najbolje zaštititi naše pametne telefone?

Najveće internetske trgovine, poput Amazona i eBaya, nude jeftine zaštitne maske, no to ne znači da su i kvalitetne. Jednostavne maske izrađene od silikona ili kožne futrole donekle štite od padova i oštećenja. Ovisno o prirodi vašeg posla, razne su mogućnosti odabira zaštitne opreme. Osim klasičnih silikonskih zaštita, neki proizvođači u svojoj ponudi imaju robusne maske, namijenjene onima kojima je posao takav da su njihovi mobiteli podložni utjecajima udaraca, prašine ili tekućina.

Tako je moguće odabrati maske koje su izrađene od kombinacija materijala, poput silikona i polikarbonata, koje su tvrđe i pružaju bolju zaštitu. Postoje i multifunkcionalne maske, koje omogućavaju postavljanje mobitela u razne pozicije. Maske s ojačanim rubovima dobro su rješenje, no vodite računa o tome da su i teže te da često pokrivaju i tipke u dnu ekrana, što može utjecati na lakoću korištenja uređaja. Svakako istražite tržište i odaberite zaštitnu masku koja odgovara vašim potrebama, a bitan je i omjer cijene i kvalitete. Istražujte i neka vam nit vodilja bude funkcionalnost.

Možemo li uistinu sačuvati mobitel? 

Da bismo i sami lakše odlučili kako zaštititi svoj pametni telefon, razgovarali smo s Matijom Domitrovićem, voditeljem jedne od poslovnica iService, čiji je zadatak otklanjanje softverskih i hardverskih kvarova te raznih nepravilnosti i oštećenja na suvremenim telekomunikacijskim uređajima.

 - Popravci razbijenih ekrana i stakala na mobilnim uređajima iznose oko 70%  svih popravaka, a gotovo svi su uzrokovani mehaničkim oštećenjem, padom uređaja, nagnječenjem, savijanjem, dok se ostatak popravaka odnosi na kontakt uređaja s nekom vrstom tekućine. Osim samih ekrana, velik broj popravaka čine zamjene poleđina uređaja, što je danas postao standard. Danas su uređaji u potpunosti izrađeni od stakla, što zbog lijepog, premium izgleda, što zbog funkcija uređaja, primjerice bežičnog punjenja.

Današnji modeli krhkiji su od mnogima neprežaljenog modela Nokia 3310. Tanji telefoni velike površine ujedno imaju mnogo veću šansu da se pri padu teže oštete.

- Proizvođači danas koriste tzv. Gorilla glass stakla, koja naspram običnog stakla jesu otpornija na udarce i ogrebotine, no u pitanju je ipak staklo, a staklo vrlo lako puca. Također, često uređajima pucaju ekrani s unutarnje strane, ispod stakla, dok staklo ostane čitavo. U tim slučajevima pucaju LCD-i, koji zapravo prikazuju sliku, a struktura LCD-a je takva da, ako dođe do pada, postoji vrlo velika šansa da će puknuti.

Zaštitna oprema može pomoći, no pod uvjetom da iz bogatog izbora znamo odabrati opremu koja je funkcionalna.

- U našim servisima imamo širok asortiman zaštitnih maski i dodatnih zaštitnih stakala te svojim klijentima preporučujemo da zaštite svoje mobilne uređaje. Što deblja maska i zaštitno staklo za zaslon uređaja, to bolje. Tako ste ipak sigurni da ste s vaše strane poduzeli sve što ste mogli kako biste adekvatno zaštitili uređaj, ali i sve pohranjene podatke koji su neophodni za svakodnevno funkcioniranje.

No i Matija će se složiti u jednome – ne postoji 100-postotna zaštita.

- Ako je udarac ili pritisak na uređaj jak, nikakva zaštita vam ne može sa stopostotnom sigurnošću garantirati da će uređaj nakon toga ostati čitav, iako će svakako povećati šanse da ostane funkcionalan. 

Što nam onda preostaje?

Rizik od oštećenja mobitela, i posljedičnoga gubitka podataka, uvijek postoji. No nije baš da spasa nema. Najsigurnije je vaš uređaj osigurati na vrijeme i tako uštedjeti na silnim popravcima, čija cijena može premašiti i tisuću kuna. Osiguravajuća kuća UNIQA osmislila je povoljan i siguran program osiguranja vaših pametnih telefona putem njihova jedinstvenog UNIQO jednoroga, digitalnog asistenta, koji mazi, pazi i čuva vaš mobilni telefon. Zato je uvijek bolje osigurati mobitel na vrijeme.

Powered by UNIQA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 32
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...