Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3

Hrvatski vatrogasci: Donosimo vam najdirljivije priče iz 2020.

Powered by PBZ Card Premium Visa

Hrvatski vatrogasci: Donosimo vam najdirljivije priče iz 2020.

Iako ih je pandemija spriječila u posjetima dječjim domovima i domovima za starije, njihov humanitarni karakter nije nestao. Na druge načine pronašli su mogućnosti da drugima uljepšaju i olakšaju svakodnevicu

Hrvatski vatrogasci mnogo su puta pokazali i dokazali kako se na njih može računati u svakom trenutku. Redovito darivanje krvi, sudjelovanje u akcijama čišćenja ili pošumljavanja te pomaganje prvašićima na prvi dan nastave, iako im nisu u opisu posla, često se nađu u njihovu dnevnom rasporedu. Donosimo vam nekoliko dirljivih priča iz 2020. koje vraćaju nadu u bolje sutra i potvrđuju da vatrogastvo nije zanimanje nego poziv.

Veliko srce komiških vatrogasaca

Vatrogasci DVD-a Komiža odlučili su odazvati se na inicijativu njihove članice Nađe Romić i jednoj osobi s cerebralnom paralizom omogućiti uživanje u najljepšem zalasku Sunca – onom s brda Hum na Visu.

- Kako je zadnjih 50-ak metara do vidilice u vrlo lošem stanju, naši članovi su pomogli prenijeti osobu do vidilice. U tom trenutku u blizini se nalazila još jedna osoba s invaliditetom, koju smo također donijeli do vidilice. Nadamo se da smo im ovom gestom barem malo uljepšali dan - napisali su na svom Facebook profilu komiški vatrogasci.

Vatrogasci su snimku svoje nesebične akcije objavili na Facebooku. Na njoj se vidi kako jedan od njih nosi ženu do vrha dok drugi nosi njezinu hodalicu. Naposljetku je vatrogasac koji je nosio ženu kleknuo i posjeo je na svoje koljeno kako bi mogla gledati zalazak.

Vatrogasci trče za Kolibriće

Kolibrići su djeca s najtežim oštećenjima, čiji život ovisi o pomagalima i aparatima, a istoimenu udrugu osnovale su njihove hrabre majke, koje već godinama svojim radom i trudom osiguravaju najbolju moguću skrb onima kojima je to najpotrebnije.

I ove godine su im vatreni dečki odlučili pomoći te kroz humanitarnu aukciju Vatrogasci Zagreb za Udrugu Kolibrići nastoje prikupiti što više novca za životno ugroženu djecu različitih medicinskih dijagnoza. Aukciji u FB grupi mogu se priključiti svi koji žele, a dovoljno je ponuditi predmet na prodaju ili neki od ponuđenih kupiti. Sav novčani iznos izravno se uplaćuje na račun humanitarne akcije kako bi se za troje djece omogućila potrebna pomagala.

Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba organizira i tradicionalnu utrku stepenicama u punoj vatrogasnoj opremi kao glavni događaj. Trčat će 31 kat i prijeći 666 stuba u zgradi VMD-a. Bravo, dečki!

Oni su i prijatelji životinja

Dečki iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica dobili su dojavu od mještana Kuča kako su tri rode ispale iz gnijezda. Vatrogasci su odmah priskočili u pomoć i vratili rode u njihov topli dom. Ova zanimljiva akcija nije svakidašnja u njihovu poslu, ali im je posebno draga jer su ljubitelji životinja.

- Dragi naši Kučani, možete očekivati baby boom uskoro, rode su na sigurnom - napisali su vatrogasci na svojoj Facebook stranici.

Osim ptica selica, hrabri dečki i cure nerijetko spašavaju kućne ljubimce. Tako su ludbreški vatrogasci imali simpatičnu intervenciju spašavanja mačića koji je zapeo na stablu. Na društvenim mrežama napisali su inspirativnu poruku: "Život sam po sebi, najposebnije je čudo prirode. Posebnije može biti samo kad drugi život spašava život. Posjedovati iskrene osjećaje empatije, izroditi gotovo nagonski osjećaj za spašavanjem, temelj je iskonske sreće, ispunjenja i bit naše zajednice, našeg Društva. Svaki oblik života dragocjena je vrijednost kojoj se treba diviti i poštovati je. Sve drugo u tom trenutku postaje nevažno - pjesnički su poručili.

Pomažu i jedni drugima

Ne zaboravimo i na zagrebačke vatrogasce koji su imali pune ruke posla poslije potresa koji je zatekao hrvatsku metropolu 22. ožujka. Odradili su više od 2000 hitnih intervencija, koje su uključivale uklanjanje oštećenih dijelova objekata, podupiranje zidova te uklanjanje urušenog materijala s prometnica. Iz devet županija upućena su im vatrogasna vozila za spašavanje i radove na visini, a pomagale su im i ostale vatrogasne postrojbe iz Hrvatske.

Da se dobro dobrim vraća, potvrdili su prijatelji iz SAD-a udruženi u New England Friends of Croatia. Potaknuti zbivanjima poslije potresa i nesebičnim pomaganjem vatrogasaca, pokrenuli su kampanju prikupljanja donacija za Udrugu profesionalnih vatrogasaca Zagreba i JVP. Tijekom samo nekoliko tjedana prikupljeno je 5000 dolara, koje su iskoristili za nabavku vatrogasnih kombinezona.

Naši vatrogasci spašavaju ljude i imovinu ugrožene požarom, ali pomažu i u drugim opasnostima, tijekom poplava, nevremena, prometnih nesreća te ekoloških i mnogih drugih katastrofa. Jedno je sigurno - kad ne gase požar, pale naša srca i zahvalni smo im na tome.

Podijelite svoju pozitivnu priču i recite nam što vam se najljepše dogodilo ove godine? Najkreativnije odgovore nagrađujemo s 500 kn na Premium Visa Gold kartici.

Neka pomaganje drugima bude i dio vaše svakodnevice. Plaćajte Visa karticom sa srcem, a za svaku vašu kupnju PBZ Grupa donirat će jednu kunu za projekt Činim dobro svaki dan pomažući djeci i mladima diljem Hrvatske. Prijavnicu za karticu potražite na www.cinimdobro.hr

Powered by PBZ Card Premium Visa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang