Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 9

Istraživanja otkrila štiti li nas vitamin D od bolesti Covid-19

Powered by Vindija

Istraživanja otkrila štiti li nas vitamin D od bolesti Covid-19

Znanstvenici su proizveli cjepivo protiv virusa SARS-CoV-2, ali još će proći neko vrijeme dok nam svima ne bude na raspolaganju. Zimski dani sa sobom su donijeli manjak sunčeve svjetlosti, pa stručnjaci preporučuju jačanje imuniteta zdravom prehranom i unošenjem vitamina D

Vitamin D jedan je od mnogobrojnih vitamina koji su potrebni za normalno funkcioniranje i održavanje zdravlja našeg organizma. Među ostalim, vrlo je važan za imunološki sustav te borbu protiv raznih infekcija i bolesti. U organizam ga unosimo hranom, izlaganjem sunčevoj svjetlosti ili korištenjem multivitaminskih pripravaka.

Zaštitni učinak?

U studiji Medicinskog centra Sveučilišta Chicago istraživači su kod pacijenata testiranih na Covid-19 pronašli vezu između nedostatka vitamina D i vjerojatnosti infekcije koronavirusom. Još jedno nedavno provedeno istraživanje potvrdilo je tu hipotezu, a između ostalog pokazalo je da ljudi s nedostatkom vitamina D imaju dva puta veći rizik od infekcija dišnih putova od onih s dovoljnom razinom tog vitamina.

Ideja uzimanja ovog vitamina za sprečavanje infekcije koronavirusom zasigurno je privlačna. Međutim, stručnjaci ističu da on nije lijek protiv te bolesti, ali svakako može pomoći u jačanju imunološkog sustava.

'Vitamin sunca'

Vitamin D nazivamo još i sunčevim vitaminom jer je čak od 15 do 30 minuta izlaganja suncu dovoljno da se podmire dnevne potrebe za njim. Ipak, studije objavljene u The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics pokazuju da gotovo 50% populacije ima nedostatak vitamina D u krvi, posebice tijekom zime.

U irskoj studiji navodi se kako sve zemlje koje se nalaze na području ispod 35 stupnjeva sjeverne geografske širine bilježe relativno nisku smrtnost od koronavirusa, a stanovnici zemalja koje se nalaze na 35 stupnjeva sjeverne geografske širine ili iznad nje nisu dovoljno izloženi sunčevoj svjetlosti te ne dostižu odgovarajuće vrijednosti vitamina D u krvi tijekom zime i proljeća.

Iznimke su Italija i Španjolska, čiji stanovnici, unatoč velikom broju sunčanih dana, i dalje imaju malo vitamina D u krvi, a hladnije nordijske zemlje taj nedostatak nadoknađuju dodacima prehrani.

Koji je preporučen unos?

Istraživanja pokazuju kako visok status vitamina D može pomoći u smanjenju rizika od virusnih epidemija te održati imunitet, snagu mišića i gustoću kostiju, a niske koncentracije vitamina D vežu se uz maligne, kardiovaskularne, autoimune i neurološke bolesti te kronične respiratorne bolesti, dijabetes i hipertenziju. Upravo se ove bolesti povezuju s najvećim brojem smrtnih ishoda među oboljelima od Covid-19.

Sukladno hrvatskim Smjernicama za primjenu vitamina D, preporučena koncentracija ovog vitamina u krvi trebala bi iznositi od 75 do 125 nmol/l za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučuje unos od 600 IJ na dan za zdrave osobe, a kao maksimalno dopušteni dnevni iznos navode 4000 IJ.

Izvori vitamina D

Osim sunčeve svjetlosti, ovo vitaminsko čudo možete unijeti jedući bakalar, tunu, srdele, skušu, losos i ostale plodove mora te jetrumliječne proizvode i žumanjak. Važni su izlazak i aktivnosti na otvorenom, redovita tjelovježba, odgovarajuća pravilna i uravnotežena prehrana te konzumiranje dodataka prehrani s vitaminom D u dozi od 20 µg na dan na više.

Vitamin D, uz odgovorno ponašanje, higijenu i zdravu prehranu, samo je jedna karika u nizu obrane od raznih virusa i bakterija. Zima je pred vratima, zato je jačanje imuniteta itekako važno.

Uravnotežena i raznovrsna prehrana te zdrav način života iznimno su važni. 'z bregov Fortia pun je vlakana, dobrih bakterija L. casei i vitamina D i A koji pomažu održati normalnu funkciju imuniteta. Osnažite imunitet uz novi okus Fortia žitarice!

Powered by Vindija

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9
VIDEO

Što znamo o imunitetu stada: Zabluda ili slamka spasa?
SUKOB MEĐU ZNANSTVENICIMA

Što znamo o imunitetu stada: Zabluda ili slamka spasa?

Smatra se da je imunitet stada iskorijenio male boginje i dječju paralizu, zato se mnogi pitaju može li učiniti isto i s pandemijom koronavirusa. U Švedskoj su pokušali tim pristupom, no koji su rezultati? Znanstvenici su podijeljeni

Uz ova 4 savjeta ojačajte svoj imunološki sustav vitaminom  D
OSTANITE ZDRAVI

Uz ova 4 savjeta ojačajte svoj imunološki sustav vitaminom D

Zbog situacije s koronavirusom jačanje imuniteta postalo nam je prioritet, pa sve češće slušamo i čitamo o vitaminu D kao 'Svetom gralu' za normalnu funkciju imuniteta, a kako osigurati tijelu dovoljno ovog vitamina, doznajte u nastavku