Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 9

Ivana Brkljačić: Ivanišević je legenda vrijedna divljenja

Powered by Erste banka

Ivana Brkljačić: Ivanišević je legenda vrijedna divljenja

Državna rekorderka i naša najuspješnija bacačica kladiva, Ivana Brkljačić, prisjetila se nekih sportskih uspomena iz svoje karijere i ispričala nam čime se bavi danas. I dalje je u sportu, ali s organizacijskom palicom

Iako nemamo mnogo bacačica kladiva, zahvaljujući Ivani Brkljačić (37), imamo jednu koja će ostati zapisana u povijesti hrvatskog sporta.

Ivana je državna prvakinja i rekorderka u bacanju kladiva te prva hrvatska atletičarka koja je kladivom prebacila 75 metara. U Varšavi je u lipnju 2007. godine na atletskome mitingu ostvarila hrvatski rekord bacivši 75,08 m, što je u tom trenutku bio osmi najbolji rezultat u povijesti. A ništa se od toga ne bi dogodilo da nije bilo - košarke.

Zbog straha od lopte prešla na atletiku

Uvijek je bila motivirana za sport, a za njezine uspjehe vjerojatno je presudan njezin natjecateljski duh. Kaže da je uvijek bila brza, uporna i voljela je istjerivati pravdu.

Prvi sport koji je trenirala bila je košarka, no iako talentirana i fizički nadmoćnija od ostalih djevojaka, bojala se lopte, zbog čega ju je trener Dean Nemec usmjerio prema atletici.

- Tata me odveo na stadion na prvenstvo Zagreba i prijavila sam se na utrku na 60 metara i pobijedila - govori Ivana.

Počela je trčanjem, u kojem je čak bila prvakinja Zagreba u svojoj generaciji na 60 metara, no ubrzo se prebacila na bacanje kladiva. I tako je počela njezina atletska priča, tijekom koje je devet put bila seniorska i tri put juniorska prvakinja Hrvatske, 13 puta je postavljala seniorski rekord Hrvatske, a 11 puta je rušila juniorski. Tri puta je nastupila na Olimpijskim igrama, na četiri svjetska i dva europska prvenstva, a u juniorskim kategorijama bila je europska i dvostruka svjetska prvakinja.

Danas pamti mnoge lijepe uspomene, a najdraža joj je ona s Olimpijskih igara u Sydneyu 2000. godine, kamo je bila došla kao 17-godišnjakinja.

- Bila sam još zapravo dijete kad sam otišla na Olimpijske igre u Sydney 2000. godine, a sobu u olimpijskom selu dijelila sam s Blankom Vlašić. Ušla sam u finale bacanja kladiva kao najmlađa atletičarka u povijesti bacačkih disciplina, ali tada još nisam imala pojma što to znači - govori Ivana.

Trener joj radio 'pretres' sobe u potrazi za slatkim

Od dogodovština se prisjeća toga kako se znala skrivati od legendarnog atletskog trenera Ivana Ivančića kako bi jela slatko, a zbog toga joj je nekad znao napraviti i "pretres" sobe u potrazi za skrivenim slatkišima. Pamti i trenutak u kojem je upoznala sportsku legendu Gorana Ivaniševića na OI-ju u Sydneyju 2000. godine, a oduševio ju je svojom prizemljenošću. 

- Na OI-ju u Sydneyu svima nam je kupio ulaznice za natjecanje u dizanju utega da možemo ići gledati Pešalova. Uvijek se odnosio prema svim sportašima s velikim poštovanjem i nije se izdizao iznad ostalih. Bio je s obje noge na zemlji, normalan i drag kao čovjek. Upravo to ga čini legendom vrijednom divljenja - kaže Ivana.

Danas organizira sportske događaje

Početkom 2010. godine službeno je objavila da prekida svoju profesionalnu karijeru, a posljednji nastup ostao je onaj iz Stuttgarta 2008. godine na Svjetskom atletskom finalu, gdje je bacila točno 70 metara.

Danas se profesionalno usmjerila na promocije i organizacije sportskih događaja, za što od 2009. ima i svoju tvrtku Prosport. U suradnji s Erste bankom sedmu godinu zaredom organizira sportsko natjecanje za djecu od trećeg do šestog razreda u trkačkim, skakačkim i bacačkim disciplinama.

Riječ je o Erste plavoj ligi, koja je s Erste rukometnom ligom, koju vode Ivano Balić i Petar Metličić, ove godine spojena u jedinstveno sportsko natjecanje nazvano Erste prva liga.  To je posebno važno jer je svakodnevna tjelesna aktivnost ključ za zdrav razvoj djece i prevenciju zdravstvenih problema u budućnosti.

Znanost je složna kako je 60 minuta svakodnevne tjelovježbe minimum za pravilan razvoj djeteta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ivana Brkljačić (@ivanabrkljacic)

Prijave još otvorene

Kvalifikacijska natjecanja za Plavu ligu bila su tijekom travnja i svibnja u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Zadru, Makarskoj, Puli, Kninu i Vukovaru, a veliko finale bit će 15. rujna 2020. na stadionu Mladost u Zagrebu, u sklopu najvažnijeg atletskog natjecanja u Hrvatskoj, Hanžekovićeva memorijala, čija je Brkljačić i direktorica.

Prijave za Plavu ligu u Čakovcu (11.7) i Zagrebu (11.9) još traju, a osim prilike za osvajanje medalja i drugih vrijednih nagrada, djeca će se moći družiti sa slavnim sportašima kao što su Blanka Vlašić, Sandra Perković i mnogu drugi.

Powered by Erste banka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9
VIDEO

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena
LJETO JURI PREMA NAMA

Pripreme za sezonu bazena u punom jeku: Koji su proizvodi obavezni u održavanju bazena

Iako nas temperature šokiraju, ne treba sumnjati u jačinu ljeta koje je pred nama. A ako smo ponosni vlasnici bazena ili se spremamo to postati, ovo su proizvodi koji su potrebni da kupanje ovog ljeta bude uživancija
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...