Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 22

Izbjegnite iznenađenja: 5 karakteristika po kojima se prepoznaje dobar radnik

Powered by


                    
                        24sata
Izbjegnite iznenađenja: 5 karakteristika po kojima se prepoznaje dobar radnik

Da dobrog radnika, pogotovo u ugostiteljstvu, danas treba svijećom tražiti, dobro znaju mnogi poslodavci. U prednosti su svakako oni koji takve ljude prepoznaju odmah, i prije nego što ih zaposle, a onda učine sve kako bi ih i zadržali

Nakon dugih mjeseci provedenih u tami lockdowna, bez pića poslije posla s kolegama, bez klasičnih nedjeljnih ručkova u omiljenom restoranu, bez pizze ili sushija tijekom tjedna s prijateljima i uz hrpu (uglavnom) osrednje hrane iz dostave - dočekali smo kakvo-takvo otvaranje i mogućnost da ponovno uživamo u dobroj večeri u restoranu, kako na otvorenom tako i u zatvorenom. 

Konobar iz snova

I dok maštamo o tome što ćemo sve naručiti, čime ćemo se sve počastiti zbog svih onih izazova koje smo preživjeli u proteklih godinu i pol, računamo, naravno, i na vrhunski servis, koji može pružiti samo isto takav konobar - vrhunski. Baš onaj koji nas svakog jutra dočekuje u omiljenom kafiću i, dok još nismo ni sjeli za stol, donosi nam kavu kakvu volimo. Baš onaj koji uvijek pita kako pečen želimo svoj biftek, onaj koji zna sljubiti jelo s vinom i koji jelovnik ima u malom prstu. I baš onaj koji neće zaboraviti na "pjenicu" za dijete za stolom i koji će uvijek donijeti dovoljno čaša vode za sve.

Takvi konobari postoje samo u snovima, reći će mnogi, a ako i postoje, nismo mi te sreće da se baš u našem kafiću i zadrže. Pa oni već pakiraju kofere za more, gdje će odraditi sezonu, ili su već negdje na putu u inozemstvo, gdje će ih poslodavci tretirati (i platiti) bolje.

The,Waiter,In,Uniform,With,A,White,Towel,Offers,Visitors

Misija: zadržati radnika

Situacija je vrlo slična i kad je riječ o kuharima. Koliko vam se puta dogodilo da vas je oduševio novi restoran u gradu, sa sjajnim sezonskim menijem, preciznim kuhanjem, kreativnim serviranjem i kvalitetnim namirnicama? I onda ste ga posjetili još nekoliko puta, a hrana je bivala sve lošija i lošija… Na prste jedne ruke mogu se izbrojiti lokali koji dulje od nekoliko mjeseci zadržavaju kvalitetu svojih jela na istoj razini od otvaranja. Razlog je jednostavan i najčešće leži u promjeni kuhara. 

A zamijene ih, kao i vrhunske konobare, razni priučeni, nepouzdani, neljubazni (nastavite niz), kojima u fokusu gotovo nikad nije zadovoljstvo gosta nego smišljanje načina na koje će što manje raditi, a što više bakšiša spremiti sebi u džep.

Job,Interview,-,Recruiter,Asking,Questions

Pitajte mudro, pratite pomno

Nasreću, danas je već na razgovoru za posao, uz nekoliko mudrih i ciljanih pitanja te dobru moć opažanja, moguće raspoznati dobrog radnika od onog lošeg, i tako si spasiti biznis. 

  • Dobar radnik na razgovor za posao doći će na vrijeme. Možda čak i koju minutu ranije. Tako će pokazati poštovanje prema eventualnom budućem poslodavcu i njegovu vremenu. 
  • Za razgovor će se pripremiti i sa sobom će ponijeti životopis, uredno otisnut na papiru. U razgovoru će izdvojiti dosadašnje radno iskustvo i vještine relevantne za posao o kojemu pregovara.
  • Istaknut će svoje osobine, od kojih su, za svako radno mjesto, vrlo važne sklonost timskom radu i predanost poslu. Nije na odmet ni s poslodavcem podijeliti neke od svojih ideja za unapređenje posla ili pak dodanu vrijednost koju će unijeti u vaše poslovanje. Znanje (barem) engleskog jezika se podrazumijeva.
  • Pripremajući se za razgovor, kvalitetan će radnik proučiti dostupne podatke o poslodavcu te će pripremiti konkretna i jasna pitanja vezana za sam posao.
  • Dobar radnik neće odmah početi raspitivati se o plaći i slobodnim danima nego će saslušati sve što mu budući poslodavac ima reći, potom će mu zahvaliti na pažnji i vremenu što mu ga je posvetio te će si uzeti vremena da razmisli o ponudi.

Kvalitetnog radnika u ugostiteljstvu danas je izuzetno teško pronaći, pa je važno njihovu odabiru posvetiti maksimalnu pažnju i dovoljno vremena. Jer često je upravo dobar, pažljiv, komunikativan, okretan i zabavan konobar razlog zbog kojeg će se u vašem kafiću tražiti stol više

Želimo vas podržati u rastu i razvoju vašeg poslovanja i zato kompletna poslovna rješenja za vaš ne-tako-mali biznis potražite na pravome mjestu. A1 - tehnologija po mjeri vašeg posla!

Powered by


                    
                        24sata
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang