Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 22

Izbjegnite iznenađenja: 5 karakteristika po kojima se prepoznaje dobar radnik

Powered by


                        
                            24sata
Izbjegnite iznenađenja: 5 karakteristika po kojima se prepoznaje dobar radnik

Da dobrog radnika, pogotovo u ugostiteljstvu, danas treba svijećom tražiti, dobro znaju mnogi poslodavci. U prednosti su svakako oni koji takve ljude prepoznaju odmah, i prije nego što ih zaposle, a onda učine sve kako bi ih i zadržali

Nakon dugih mjeseci provedenih u tami lockdowna, bez pića poslije posla s kolegama, bez klasičnih nedjeljnih ručkova u omiljenom restoranu, bez pizze ili sushija tijekom tjedna s prijateljima i uz hrpu (uglavnom) osrednje hrane iz dostave - dočekali smo kakvo-takvo otvaranje i mogućnost da ponovno uživamo u dobroj večeri u restoranu, kako na otvorenom tako i u zatvorenom. 

Konobar iz snova

I dok maštamo o tome što ćemo sve naručiti, čime ćemo se sve počastiti zbog svih onih izazova koje smo preživjeli u proteklih godinu i pol, računamo, naravno, i na vrhunski servis, koji može pružiti samo isto takav konobar - vrhunski. Baš onaj koji nas svakog jutra dočekuje u omiljenom kafiću i, dok još nismo ni sjeli za stol, donosi nam kavu kakvu volimo. Baš onaj koji uvijek pita kako pečen želimo svoj biftek, onaj koji zna sljubiti jelo s vinom i koji jelovnik ima u malom prstu. I baš onaj koji neće zaboraviti na "pjenicu" za dijete za stolom i koji će uvijek donijeti dovoljno čaša vode za sve.

Takvi konobari postoje samo u snovima, reći će mnogi, a ako i postoje, nismo mi te sreće da se baš u našem kafiću i zadrže. Pa oni već pakiraju kofere za more, gdje će odraditi sezonu, ili su već negdje na putu u inozemstvo, gdje će ih poslodavci tretirati (i platiti) bolje.

The,Waiter,In,Uniform,With,A,White,Towel,Offers,Visitors

Misija: zadržati radnika

Situacija je vrlo slična i kad je riječ o kuharima. Koliko vam se puta dogodilo da vas je oduševio novi restoran u gradu, sa sjajnim sezonskim menijem, preciznim kuhanjem, kreativnim serviranjem i kvalitetnim namirnicama? I onda ste ga posjetili još nekoliko puta, a hrana je bivala sve lošija i lošija… Na prste jedne ruke mogu se izbrojiti lokali koji dulje od nekoliko mjeseci zadržavaju kvalitetu svojih jela na istoj razini od otvaranja. Razlog je jednostavan i najčešće leži u promjeni kuhara. 

A zamijene ih, kao i vrhunske konobare, razni priučeni, nepouzdani, neljubazni (nastavite niz), kojima u fokusu gotovo nikad nije zadovoljstvo gosta nego smišljanje načina na koje će što manje raditi, a što više bakšiša spremiti sebi u džep.

Job,Interview,-,Recruiter,Asking,Questions

Pitajte mudro, pratite pomno

Nasreću, danas je već na razgovoru za posao, uz nekoliko mudrih i ciljanih pitanja te dobru moć opažanja, moguće raspoznati dobrog radnika od onog lošeg, i tako si spasiti biznis. 

  • Dobar radnik na razgovor za posao doći će na vrijeme. Možda čak i koju minutu ranije. Tako će pokazati poštovanje prema eventualnom budućem poslodavcu i njegovu vremenu. 
  • Za razgovor će se pripremiti i sa sobom će ponijeti životopis, uredno otisnut na papiru. U razgovoru će izdvojiti dosadašnje radno iskustvo i vještine relevantne za posao o kojemu pregovara.
  • Istaknut će svoje osobine, od kojih su, za svako radno mjesto, vrlo važne sklonost timskom radu i predanost poslu. Nije na odmet ni s poslodavcem podijeliti neke od svojih ideja za unapređenje posla ili pak dodanu vrijednost koju će unijeti u vaše poslovanje. Znanje (barem) engleskog jezika se podrazumijeva.
  • Pripremajući se za razgovor, kvalitetan će radnik proučiti dostupne podatke o poslodavcu te će pripremiti konkretna i jasna pitanja vezana za sam posao.
  • Dobar radnik neće odmah početi raspitivati se o plaći i slobodnim danima nego će saslušati sve što mu budući poslodavac ima reći, potom će mu zahvaliti na pažnji i vremenu što mu ga je posvetio te će si uzeti vremena da razmisli o ponudi.

Kvalitetnog radnika u ugostiteljstvu danas je izuzetno teško pronaći, pa je važno njihovu odabiru posvetiti maksimalnu pažnju i dovoljno vremena. Jer često je upravo dobar, pažljiv, komunikativan, okretan i zabavan konobar razlog zbog kojeg će se u vašem kafiću tražiti stol više

Želimo vas podržati u rastu i razvoju vašeg poslovanja i zato kompletna poslovna rješenja za vaš ne-tako-mali biznis potražite na pravome mjestu. A1 - tehnologija po mjeri vašeg posla!

Powered by


                        
                            24sata
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22
Potresno! Stankica je podijelila fotke lica: Uništili ste mi tijelo i uzeli dostojanstvo, ali živa sam
PROBLEMI S FILERIMA

Potresno! Stankica je podijelila fotke lica: Uništili ste mi tijelo i uzeli dostojanstvo, ali živa sam

Pobjednica treće sezone showa 'Gospodin Savršeni' dotaknula se teškog razdoblja kroz koje je prošla zbog problema s filerima
Ljubavi Andrea Agassija: Steffi je slomilo pismo, imao i aferu s 28 godina starijom: 'Što onda?'
FELJTON AGASSI, 3. DIO

Ljubavi Andrea Agassija: Steffi je slomilo pismo, imao i aferu s 28 godina starijom: 'Što onda?'

Ljubavni život Andrea Agassija izgledao je kao holivudski film, pun skandala i romantičnih preokreta. Prva supruga Brooke Shields fotografijom na hladnjaku kao da je predvidjela zbog koga će je ostaviti
Zbog ove Rakitićeve ispovijesti mnogi bi pustili suzu: 'Često razmišljam o tati i tom trenu...'
SJAJNA PRIČA

Zbog ove Rakitićeve ispovijesti mnogi bi pustili suzu: 'Često razmišljam o tati i tom trenu...'

Čovjek koji je na rubu oproštaja od nogometne karijere. Napisao je prekrasnu priču o odrastanju u Švicarskoj, odluci da nastupa pod hrvatskom zastavom i što je to značilo njegovom ocu i posebnom dresu