Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako povezati Hrvate iz raznih dijelova svijeta?

Organizacija Heredes pronašla je rješenje za njegovanje hrvatskog jezika kod djece i mladih koji žive izvan domovine pokretanjem prve online platforme koja im omogućuje međusobnu komunikaciju na materinjem jeziku

Foto: Promo

Koristeći napredne tehnologije, organizacija Heredes pronašla je rješenje za njegovanje hrvatskog jezika kod naše djece i mladih koji žive izvan domovine. Naime, pokrenula je prvu online platformu ove namjene www.prvijezik.com kako bi putem ekrana povezala djecu iz raznih dijelova svijeta i omogućila im da razgovaraju na materinjem jeziku.

- Potrebno je samo povezati se na internet i nakon svega nekoliko klikova naći se u grupi s petero djece i profesorom jezika koji se javlja iz Hrvatske. Djeca će razgovarati o svakodnevnim temama koje su interesantne za njihovu dob. Neće učiti čitati i pisati jer vjerujemo da su već opterećeni nastavnim programom u redovitim školama, već će kroz lagan razgovor, druženje, igre i ilustracije obogatiti svoj rječnik, stjecati nova znanja i, zašto ne, nove prijatelje. Mi ćemo u jednoj online grupi imati djecu porijeklom iz Hrvatske koja danas žive u Švedskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Engleskoj, Italiji itd. Ta djeca imaju isto porijeklo i iste interese, pa zašto ih ne bismo okupili da se upoznaju i omogućili im da na zabavan način govore na hrvatskom jeziku? Svi su dobrodošli bez obzira na nivo prethodnog znanja - poručuju iz Heredesa.

Ova platforma jedinstvena je prilika da se djeca približe svojoj domovini, kulturi i jeziku te je namijenjena djeci od 4 do 17 godina. Upis je u tijeku, a prvi satovi za europske zemlje počinju 1. listopada. Sve informacije mogu se pronaći na stranici www.prvijezik.com i na Facebook stranici Heredes

Prema nekim podacima, više od tri milijuna Hrvata živi izvan domovine te je broj djece koja se rađaju i odrastaju u novim okruženjima u porastu. Iako roditelji, uglavnom, pokušavaju očuvati hrvatski jezik u svojim domovima, nove generacije često bolje govore jezik nove sredine. Djeca danas ionako mnogo vremena provode ispred ekrana, pa zašto onda ne iskoristiti to vrijeme za nešto važno i korisno te istovremeno zabavno?

- Materinji jezik ne možemo birati, njega dobivamo rođenjem i on je ono po čemu se identificiramo. Zašto ga onda ne govoriti?- dodaju iz Heredesa te poručuju da je bitno da vijest o postojanju ove platforme dođe do svih roditelja u inozemstvu koji dijele ova uvjerenja. - Ako poznajete takve roditelje, proslijedite im ovu informacij - poručuju iz Heredesa.

Message